"THE GOLD RUSH" VA REÎNCEPE ANUL VIITOR Analiştii: Preţul aurului va creşte în 2023

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 decembrie 2022

"Goana după aur" (The Gold Rush) - afiş - este un film american de comedie muta din 1925, scris, produs şi regizat de Charlie Chaplin.

"Goana după aur" (The Gold Rush) - afiş - este un film american de comedie muta din 1925, scris, produs şi regizat de Charlie Chaplin.

ANZ Research: Preţul aurului va urca la 1.900 de dolari uncia, în scenariul de recesiune din 2023 În prezent, cotaţia metalului galben este de circa 1.800 de dolari/uncie

Temerile de recesiune globală semnalează vremuri tulburi în viitor, dar nu şi pentru aur, potrivit ANZ Research din Australia, care şi-a modificat în urcare prognoza pentru preţul metalului galben la finele anului viitor, în condiţiile în care investitorii vor căuta active sigure, iar creşterea dolarului american se va estompa, informează www.afr.com.

Aceasta este o prognoză binevenită pentru cei care cred în aur şi care au avut de suferit de-a lungul lui 2022, an în care ratele dobânzilor în creştere şi aprecierea dolarului american au redus interesul pentru metalul preţios ca instrument de hedging împotriva inflaţiei. Daniel Hynes şi Soni Kumari, analişti ai diviziei de mărfuri de la ANZ, declară că aurul "pare să ajungă într-un alt punct esenţial", pe măsură ce presiunile inflaţioniste se atenuează, iar băncile centrale încetinesc ritmul creşterii ratelor dobânzii.

Analiştii se aşteaptă ca evoluţia aurulului să o depăşească pe cea a acţiunilor în anul care vine, pe măsură ce dobânzile vor atinge vârful, după care vor fi mai mici, iar temerile de recesiune se vor materializa. Aceştia au majorat preţul ţintă al aurului pentru sfârşitul anului viitor la 1.900 de dolari uncia, de la 1.700 de dolari uncia, cât estimau anterior. Ieri, uncia de aur cu livrare în februrie era cotată la 1.822,10 dolari la Comex New York, în jurul orei locale 06.45. Preţul spot atingea, la aceeaşi oră, 1.813,96 dolari uncia.

"Politicile monetare înăsprite pe fondul inflaţiei ridicate ar putea încetini creşterea economică în 2023. Acest context este, de obicei, pozitiv pentru aur", spun analiştii citaţi, adăugând: "Deşi ne aşteptăm ca dobânda-cheie din SUA să ajungă la 5%, o pauză în creşterea acesteia ar trebui să transforme sentimentul pieţei în favoarea aurului".

Amintim că, în cea mai recentă reuniune de politică monetară din 2022 (14 decembrie), banca centrală a SUA (Fed) a prognozat că dobânda sa va atinge un vârf de peste 5% în 2023. În prezent, dobânda Fed se situează în intervalul 4,25% - 4,50%.

Analiştii se aşteaptă ca, pe termen scurt, aurul să îşi reia câştigurile faţă de nivelul minim atins în luna noiembrie, pe fondul incertitudinii persistente legate de momentul la care Fed va începe să reducă dobânzile şi de volatilitatea dolarului american. În opinia acestora, plasamentele ce vor fi realizate în active considerate sigure vor susţine preţurile pe măsură ce SUA vor intra în recesiune în 2023, iar Europa se confruntă cu riscuri geopolitice şi criza energiei.

"În condiţiile în care inflaţia va rămâne, probabil, ridicată, este posibil ca Fed să menţină dobânzile mari în 2023, alimentând riscul unei creşteri economice slabe anul viitor", au concluzionat analiştii citaţi.

2022, un an dificil pentru piaţa aurului

Preţurile aurului sunt sub presiune înainte ca SUA să intre în recesiune, dar după ce aceasta se va produce, evoluţia cotaţiilor metalului galben o va depăşi pe cea a altor pieţe (cum sunt cele de acţiuni), preconizează ANZ Research, menţionând că, pe măsură ce creşterea globală va încetini în al doilea trimestru din 2023, pe fondul riscurilor geopolitice ridicate, achiziţiile de active-refugiu vor determina creşterea preţului aurului.

Anul acesta a fost un an dificil pentru aur. Tensiunile geopolitice cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia ar fi trebuit să fie suficientă pentru menţinerea preţului aurului la nivelul record de 2.050 de dolari uncia, în condiţiile în care investitorii căutau activul refugiu. Dar, pe măsură ce atenţia s-a mutat pe ţinerea în frâu a inflaţiei, pe creşterile sincronizate şi agresive ale ratelor dobânzilor de către principalele bănci centrale din lume şi pe dolarul american extrem de puternic, preţul aurului a fost afectat.

În 2022, preţul aurului a scăzut la nivelul minim al ultimilor doi ani şi jumătate, de 1.622 dolari uncia, după care a mai câştigat 25%, revenind la circa 1.800 de dolari.

"Calitatea aurului ca hedging împotriva inflaţiei a fost anulată de creşterea agresivă a dobânzilor", spun Daniel Hynes şi Soni Kumari, menţionând: "Metalul preţios a pierdut toate câştigurile sale post-pandemie".

Temerile de recesiune au fost susţinute săptămâna trecută, după ce băncile centrale majore au încetinit ritmul creşterii ratelor dobânzilor, dar au sugerat că vor continua să înăsprească agresiv politica monetară.

MICHAEL WIDMER, BANK OF AMERICA: "Preţul aurului are calea deschisă să ajungă la 2.000 de dolari uncia"

Analiştii Bank of America Corp. se aşteaptă ca banca centrală a SUA (Fed) să încheie ciclul de înăsprire a politicii sale monetare în luna martie şi anticipează că prima reducere a dobânzii va fi efectuată până la sfârşitul anului 2023.

În acest context, Michael Widmer, strateg pentru mărfuri în cadrul Bank of America, estimează, citat de kitco.com, că preţul aurului are calea deschisă să ajungă la 2.000 de dolari uncia.

ANALIŞTII COMMERZBANK: "Preţul aurului, susţinut de reducerea dobânzilor şi de slăbirea dolarului"

Analiştii de mărfuri de la banca germană Commerzbank AG spun că, pe termen scurt, preţul aurului ar putea fi supus presiunilor, pe măsură ce investitorii se adaptează la o nouă creştere a dobânzii Fed la peste 5%. "Ulterior vom asista, probabil, la o perioadă de menţinere a dobânzilor, după care Fed le va reduce spre sfârşitul lui 2023, având în vedere o economie slabă şi o inflaţie mai scăzută", susţin cei de la Commerzbank, citaţi de kitco.com.

Commerzbank estimează că preţul aurului ar trebui să fie susţinut şi de slăbirea dolarului american, astfel că anticipează o cotaţie de 1.850 de dolari uncia până la sfârşitul lui 2023.

MIHAIL SPROGIS, GOLDMAN SACHS: "Cotaţia aurului, posibil să crească cu 20-30%, în funcţie de gradul de reducere a dobânzilor"

Într-un scenariu în care o recesiune în SUA va duce la o inversare a politicii monetare americane, Goldman Sachs estimează că preţul aurului ar putea creşte cu 20-30%, în funcţie de gradul de reducere a dobânzilor.

"Menţinem estimările noastre pentru cotaţiile aurului: 1.850 de dolari uncia la trei luni, 1.950 de dolari uncia la şase luni şi 1.950 de dolari uncia peste un an", spune Mihail Sprogis, strateg la divizia Global Investment Research Commodities din cadrul Goldman Sachs, citat de poundsterlinglive.com.

Goldman Sachs suspectează că cererea mare de aur din partea băncilor este generată de evoluţiile geopolitice şi de necesitatea unui "magazin de valoare neutru din punct de vedere politic".

Luna trecută, Consiliul Mondial al Aurului (WGC) anunţa că, pe plan global, băncile centrale au cumpărat 399 de tone de aur în trimestrul al treilea din 2022, aceasta fiind cea mai mare cantitate achiziţionată într-un singur trimestru. Conform WGC, o mare parte din aur a fost cumpărată de bănci centrale care nu raportează astfel de tranzacţii, ceea ce a alimentat speculaţiile că state precum China sau Rusia îşi fac stocuri.

Louise Street, analist la WGC, spune: "Pentru perioada următoare, ne aşteptăm ca achiziţiile de aur ale băncilor centrale şi ale investitorilor de retail să rămână la un nivel puternic. Ne aşteptăm, de asemenea, ca cererea din partea bijutierilor să înregistreze evoluţii solide în regiuni precum India şi Asia de Sud-Est".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Stiti ce lipseste din anaiza de mai sus in raport aur dolar?

    Stim ca fiecare economie are un cicli intre hartia circulata aur si metru patrat imobiliar (activ financiar ce se umfla si desumfla prin credit ce apare notat asimetric in cotatie aur sau slabire / intarire hartie circulata). 

    Analiza personala arata ca America intra in ciclul ceva mai lung (minim 14-20 ani) de intarire Metru Patrat in Gram Aur. Ce poate sa insemne asta: 1 fie rata de apreciere nominala a imobiliarelor in sua va sari exponential parabolic fata de cotatia aurului' 2 fie cotatia aurului descreste treptat si imobiliarele se vor aprecia vertical nominal; 3 fie se taie zerouri la dolar intern sau se schimba moneda si se taie masa monetara circulata /depozitat ce va intari metrul patrat in aur si moneda atragand mai mult capital extern in dolar intarit (posibil un alt fel de dolar -cripto). 

    Analiza arata ca aur in dolari nu are pe termen lung cat sa creasca! exte fortat sa faca revers asa cum a facut si in trecut! Este fortat sa faca un reprice de datorie taiata si ascuns in intarire moneda si metru patrat mai scump in aur. 

    A vazut cineva yen japo in aur?! estevertical ca in anii 70 spre 80.... stie cineva ce au urmat pe urma? 

    Deflatia aurului ca si cotatie si intarirea yenului japo si atragere de caital extern pana la pocnirea financiara de a facut iar revers. 

    Fenomen repetat in anii 30-40 unde yen in aur parabolic pe urma pierd razboiul yen se intareste in sistem ca pe urma sa se slabeasca dupa anii 50-60. 

    Vezi aur in dolar arate "posibil" o ultima arcuire parabolica urmata de o prabusire pe trend. 

    De ce zic posibil? Pentru ca sansels sunt de 98% pe termen lung sa se prabuseasca aur in dolar! 

    De ce? 

    Pentru ca imo in gram aur la americani arata ca a Repornit din minimele depresiei de generatii!!! 

    La fel ca in: bula din ianuarie 1931 si crashul din 1934 si stat pe minime pana in 1942; 

    La fel ca in bula din 15 august 1970 si crashul din 1974 si cazut mai rau pe minime in ianuarie 1980; 

    La fel cu bula din 15 martie 2001 si stat pe bula pana in 15 iulie 2005 si crashul din 15 noiembrie 2011 urmat de alt crash din minime in 7 august 2020. -> din acest punct de inflexiune nu mai exista cale de intoarcere pe long de 14-20 ani!!! 

    Deci urmeaza sa avem imo in aur urcare la DEAL!!! 

    Avem deja banca centrala a americii ce are ratie de levier 20% exact ca in 1971 unde atunci dolar tare aur moale imo si mai tare (adica financiarul) - urmat de financiar prabusit dolar moale aur tare! 

    Acum avem situatia urmatoare: imo moale aur tare dolar moale - deci urmeaza rocada! imo devine tare in aur, aur devine moale in dolar, dolarul devine tare!!!  

    Si aici nu vorbesc de DXY! Vorbesc de rocada claselor de active financiare folosite pe balanta bancilor centrale! 

    PS: urmeaza pe glob in fata reprice la datorie!!! 

    Repriceul la datorie a fost facut istoric in doua moduri: fie varsare de bani direct in buzunarele populatiei fie prin razboaie - devalorizare fortata de moneda pe lupta suverana de moneda. 

    s c cret 

    1. a si inca ceva!!!

      Economiile globului sunt balante contabile!! 

      Cine are plus altul are minus pe balante!!! 

      Vedeti Liban pret mancare in gram aur!!!! 

      Si alte state!!! 

      Calculati "vanzarea cu amanuntul" in grame aur!!! 

      Doar asa o sa anticipati crizele si schimbarile de regim!!! 

      Liban era anticipat sa faca Crash!!! 

      Vezi Siria, Irak, Kuveitul - este pe lista!!! Are moneda foarte tare in aur si mancare in gram aur foarte tare =se afla in bula de pret si urmeaza sa aibe lovitura de stat ori atac la moneda ori o criza severa legata de pret petrol sau cv. (vb de ceva ani mai in fata) 

      Ceva de genul a avut Romania in anii 2000 RON tare si cras imo in gram aur in 2007!!! Acum specula financiara imo in gram aur s-a mutat pentru ultima rasuflare in Cluj si alte orasele ce erau pe minime in aur in trecut (adica in depresiile din trend). Clujul urmeaza sa aibe una dintre cele mai grave crize economice financiare locale in fata!!! - peste cv ani! 

      s c cret 

      Nu me explici mai mult ce inseamna imo in gram aur si care ii faza cu criza de la Cluj in viziunea ta :)

      Imobiliare in gram aur!!! exista un ciclu lung de zeci de ani imobiliare bula in gram aur -> spargere bula si sau ramanere pe platou ceva timp pe urma spargere finala bula si cadere in deflatie.

      Urmeaza o cirza severa la CLUJ pentru ca Cluj este lipit de fluxurile din Germania ca pondere!! 

      Preturile din Cluj sunt desprinse de realitatea veniturilor nete generate de economia locala! 

      Politica Gov din Cluj este Responsabila pentru nota de plata mana in mana cu Banca centrala si cu Bancile Comerciale /Locale!!! 

      De ce? 

      Gov se face vinovat pentru: restrangerea si ingrunarea livrarilor de locuinte accesibile si terenuri - aceasta tehnica ajuta govul si localul sa isi faca mark up la datoriile lor /bonduri note de rastagolit pe carca supraindatorarii cetatenilor de rand si investitorilor prin preluari nominale de datorie /credit imo investitii etc markup. 

      Banca Centrale este vinovata pentru ca stie ca exista fluxuri externe in piata respectiva si incardasie cu gov si local manipuleaza / stimuleaza bancile locale /comerciale sa supraindatoreze populatia la rate ireale de veniturile locale nete. 

      Domnul Boc este partas la acest jaf!! Urmatoarea Criza o sa duca la despropietarirea in masa a cetatenilor Clujeni ce se joaca cu "creditul / speculatia" in timp ce Cap Rateurile sunt compresate exagerat pe acolo. 

      Urmeaza un val de fuga in panica din Cluj!! 

      Cunosc fenomenul! Am trecut prin asta prin 89 si 2007!!  

      Doar ca in 2007 nu a fost atat de severa bula in gram aur la Cluj!! Acum este Foarte Severa simultan cu chinuiala bancii centrale de a isi ridica ratia de levier interna la 10 si cv! -Adica Banca Centrala Sesizeaza ca Oamenii ca pondere in unele regiuni din economie sunt indepresie reala economica si nu au chef sa se joace cu speculatia in timp ce in alte zone speculatia este exagerata!! Este Atat de exagerata ca este sarita din trendul istoric de 100 de ani chiar 200 de ani. Ca am mai vazut o postare ce lauda BVB ul cum ca 140 de ani... de ani de ce? Pustati graficul istoric de la BNR a BVBul sa vada cetatenii cum le-ati rupt dintii financiar vorbind in 35-89-90.... 2007. 

      Este uimitor cum BVB ul nostru este nominal mai sus decat bursa din Italia!!  

      Sau cum valoarea totala a activelor imobiliare in Romania este mai mare ca valoarea totala din alte tari mult mai dezvoltate si cu un capita mult mai mare ca noi. 

      Romania se joaca acum cum se juca Japonia in Trecut sau cum se juca Regimul Comunism prin 70!!  

      A si BVBul la 140 de ani uita sa posteze zefuirea cetatenilor din regimul comunism de a ridicat activele imobiliare si poduri drumuri etc prin tara. De hotelurile, statiunile, etc institutii... jefuite pe fata in marele crash din 90-92!! Dar lauda ce grozav este BVBul!!! - Sa va fie rusine! 

      Nu uitati asa au fost jefuiti Japonezii!!! Odata in Imo odata in Bursa!!! 

      Isarescu a ridicat dobanda si urmeaza sa o tranteasca spre zero sau chiar minus in urmatorii ani!!! Germania urmeaza sa isi rupa dintii in imo bula!!! - nu are cat sa se mai duca pe verticala -asta daca se joaca de'a Columbia! 

      s c cret 

    Si inca ceva!!!

    aca imo in gram aur inca se intareste in USA asta inseamna ca pe glob urmeaza conflicte militare severe si va stimula o si mai mare rata de migratie in USA!!! exact intarind moneda dolar si spaland datoria din sistem pe munca mai ieftina si exportat de dolari international. 

    se vede deja in razboiul ucraina rusia!!! 

    Clar urmeaza alt conflict prin asia! 

    Iar aurul nu trebuie sa creasca!!! ca sa nu favorizeze detinatorii de aur ce starnesc conflictele militare!! -ei trebuie pedepsiti prin vanzare in pierdere aur si blocare bonduri dolari /titluri la vanzare!!! Doar asa se pot combate nazdraavaniile conflictuale. 

    s c cret 

    1. coane, limbajul minim minimorum in domeniul aurului face referire la uncia de aur. In rest, sunt un clujean nepanicat, deshi din nazdravaniile scrise de tine p-aci rezulta ca ar trebui s-o iau la fuga :))))

      vezi “ cicluri economice “ (canalul de pe youtube) am postat videouri cu grafice ce urmeaza sa se intample in piata.

      pentru mai multe tari si regiuni. 

      la sectiunea “live” gasesti postarile recente. 

      s c cret 

    Pretul "aurului negru" va exploda anul viitor.

    1. posibil tanand cont de

      1. embargo asupra Rusiei care s-ar putea sa scada productia 

      2. deschidera covid din China poate in martie anul viitor=marire consum in China 

      3. SUA si-au golit rezervele sa scada pretul petrolului si acum incep sa cumpere sa puna rezerva la loc 

      4. OPEC au spus ca vor sa tina pretul petrolului sus pt ca altfel nu vor mai fi investitii in petrol. 

      contra cresterii pretului ar fi 

      1. posibila recesiune mondiala, sau in cel mai bun caz incetinire economica 

      2. marirea productiei de petrol in SUA, la cererea lui Biden.

      tinand cont de toate de mai sus mai degraba concluzia ar fi un pret sa zicem flat(cu ceva fluctuatii plus minus in timpul anului). Aurul la fel in recesiune in general scade, la fel ca celelalte active, dar fiind si inflatie, posibil sa fie tot flat(100$ in plus sau minus, aia e 5%, normal ca vor fi fluctuatii, dar majore nu cred, la fel si bursa in mare parte flat market, economie slaba, nu cumperi, dar din cauza inflatiei nu vinzi ca n-ai unde sa-ti pui banii sa fie feriti de inflatie). 

      Povesti cu pesti....Nu va creste pretul petrolului doar daca revin economiile pe crestere mare, fapt care nu cred sa se intample in 2023.

      si eu ce-am spus? pret flat aia-i crestere?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb