The Telegraph: Pieţele acţiunilor vor intra în colaps

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 august 2015

The Telegraph: Pieţele acţiunilor vor intra în colaps

Soros îşi reduce masiv investiţiile din sectorul petrolier, Buffett face achiziţii în Apărare

Evoluţiile economice actuale arată că pieţele acţiunilor de la nivel mondial vor intra în colaps şi este doar o chestiune de timp până când acest lucru se va întâmpla, conform The Telegraph.

Publicaţia britanică aminteşte că, la momentul la care criza bancară paraliza pieţele globale, în urmă cu şapte ani, băncile centrale au intervenit ca şi creditori de ultimă instanţă. Atunci, scrie The Telegraph, creditele mari acordate sectorului privat anterior crizei au fost reorientate către sectorul public, iar politicile de printare a banilor i-au dat economiei globale spaţiu să se vindece.

Însă publicaţia atrage atenţia că, acum, băncile centrale - din China până în Brazilia -, au pierdut controlul, iar economia globală stagnează. În condiţiile date, indicele FTSE 100 al Bursei din Londra, spre exemplu, şi-a pierdut câştigul consemnat anul acesta şi sunt semne că lucrurile s-ar putea înrăutăţi mult mai mult.

The Telegraph aduce în atenţie unele semne care anticipează criza.

Încetinirea economiei Chinei

China a fost salvatorul economiei mondiale în 2008. Ţara a lansat pachete de stimulente financiare fără precedent, care au determinat un boom al investiţiilor în infrastructură. Cererea foarte mare de materii prime pentru alimentarea boom-ului construcţiilor s-a resimţit şi în sectorul petrolier şi al resurselor minerale de pe pieţele emergente.

Acum, PIB-ul Chinei a scăzut sub 7% pentru prima oară în ultimul sfert de secol, conform cifrelor oficiale, ceea ce înseamnă că economia reală este cu mult mai slabă.

Banca centrală a luat câteva măsuri de stimulare, iar faptul că a recurs la devalorizarea monedei (yuan) arată că se apropie finalul erei cu creştere economică majoră.

Şi piaţa imobiliară din China slăbeşte, preţurile locuinţelor scăzând după decenii de creştere.

Colapsul pieţelor materiilor prime

Încetinirea din China a trimis unde de şoc pe pieţele materiilor prime. Indicele Bloomberg Global Commodity, care măsoară evoluţia preţurilor a 22 de materii prime, a coborât la niveluri neatinse de la începutul acestui secol.

Preţul petrolului este cel mai bun barometru al creşterii economiei mondiale, această materie alimentând aproape toate industriile şi sectoarele de producţie de la nivel global. Cotaţia petrolului a pierdut mai mult de jumătate într-un an, apropiindu-se acum de 40 de dolari/ baril pe piaţa SUA.

Totodată, preţul minereului de fier, materie primă esenţială pentru topitoriile din China şi sectorul construcţiilor, a ajuns la 56 de dolari tona, de la 140 de dolari tona în ianuarie 2014.

Criza investiţiilor în resurse

În contextul declinului preţurilor petrolului şi metalelor, multe proiecte miniere pentru care au fost angajate credite importante sunt acum pe pierderi, iar investitorii ar putea să nu mai obţină vreodată beneficii din acestea.

Cele mai afectate sunt exploataţiile americane de şist.

În condiţiile în care necesarul de refinanţare din domeniu este tot mai mare, în anii viitori, există riscul contagiunii rapide.

Efectul de domino

Pilonii economiei mondiale încep să cadă. China slăbeşte, iar pieţele emergente care au consumat atât de multe materii prime sunt afectate de deprecierea monedelor. Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ţările BRICS care păreau că vor susţine creşterea economiei mondiale, sunt în "dezordine" acum.

Băncile centrale pierd rapid controlul.

Piaţa acţiunilor din China s-a prăbuşit deja, iar un adevărat dezastru a fost evitat doar prin intervenţia guvernului, care a cumpărat miliarde de titluri. În Grecia, pieţele au probleme, pe fondul turbulenţele din ţară.

În sectorul valutelor, investitorii s-au înghesuit către moneda elveţiană - franc - la începutul anului, însă programul de relaxare cantitativă de 1.100 miliarde de euro anunţat de Banca Centrală Europeană (BCE) a devalorizat euro, determinând Banca Elveţiei să abandoneze plafonul minim impus în urmă cu patru ani cursului de schimb franc/euro.

Şocul dobânzilor

Dobânzile au fost menţinute la niveluri foarte scăzute, în regim de urgenţă, în Marea Britanie şi SUA, timp de şase ani. Statele Unite par că vor fi primele care vor lua măsura de creştere a dobânzii aflate la 0-0,25%, către finele anului. Investitorii au început deja să cumpere dolari, anticipând consolidarea monedei americane după creşterea dobânzilor.

Recorduri maxime pe pieţe

Piaţa britanică este în a 77-a lună de urcare, proces început în martie 2009. Numai în două ocazii din istorie piaţa a mai înregistrat asemenea perioade lungi de avans: înainte de Marele Crah din 1929 şi înainte de bula din sectorul IT, la începutul anilor 2000.

Piaţa SUA, supraevaluată

Indicii bursieri ai pieţelor americane au consemnat creşteri ca anul acesta numai în trei ocazii, în istorie: înainte de crizele din 1929, 2000 şi 2007.

În acest mediu care, conform analiştilor, anticipează o criză de proporţii, investitorii majori fac mişcări de remarcat.

Potrivit unei informaţii recente, Soros Fund Management, firma care administrează averea miliardarului american George Soros, şi-a redus, în trimestrul al doilea, deţinerile de acţiuni ale companiilor din sectorul petrolier, în contextul în care preţul barilului de petrol a atins, în luna iunie, maximul din acest an, de aproximativ 60 de dolari, după care a scăzut puternic, ajungând în prezent la circa 42 de dolari pe baril.

Firma lui Soros, cu active în administrare de circa 30 de miliarde de dolari, a lichidat pachetele de acţiuni la companiile "Cenovus Energy" şi "Suncor Energy", în timp ce participaţiile la EQT şi "Noble Energy" au fost reduse.

Totodată, Soros Fund Management şi-a redus aproape în totalitate, în trimestrul al doilea, deţinerea pe care o avea la "Alibaba Group Holding" Ltd., cea mai mare companie din sectorul IT din Asia. Investitorul american a renunţat la aproape toate acţiunile pe care le avea la "Alibaba", în contextul declinului cotaţiei companiei, afectată de încetinirea economiei chineze.

"Alibaba" a pierdut circa 100 de miliarde de dolari din valoarea sa din luna noiembrie, când titlurile companiei se aflau la un record maxim.

Tot în timp de criză, conglomeratul american "Berkshire Hathaway" Inc., deţinut de investitorul miliardar Warren Buffett (sfătuitor al preşedintelui SUA, Barack Obama), a decis să cumpere o companie din sectorul de Apărare - producătorul de componente pentru aeronave "Precision Castparts" Corp., în cadrul unei tranzacţii evaluate la 37,2 miliarde de dolari.

Afacerea este una dintre cele mai mari pentru Buffett, care şi-a consolidat firma, în ultimii ani, prin achiziţia de societăţi industriale.

Martin Armstrong, analist: "Guvernele din lume, într-o criză gigant în octombrie 2015"

Doi analişti fianciari cunoscuţi pretind că toate guvernele de la nivel global vor fi lovite de o criză economică "gigant" în prima săptămână din luna octombrie 2015.

Martin Armstrong, un controversat analist care a anticipat prăbuşirea pieţelor din 1987, dar şi alte evenimente, însă care a fost închis timp de 11 ani pentru fraudă şi implicarea în schema Ponzi, estimează că, începând cu luna octombrie, guvernele din întreaga lume se vor prăbuşi într-o criză de insolvabilitate şi lipsă de încredere, conform washingtonsblog.com.

Armstrong prezice că un ciclu major va începe la data de 1 octombrie 2015, moment la care încrederea investitorilor se va reorienta de la sectorul public şi guvernamental către cel privat. În aceste condiţii, Armstrong spune că sume imense de capital vor pleca din sectorul obligaţiunilor şi din moneda euro către acţiunile americane, astfel că bursele din SUA vor urca semnificativ.

Afirmaţiile lui Armstrong vin după ce un alt analist, Larry Edelson, a anticipat, recent, că "în 7 octombrie 2015, vom intra într-o nouă fază a economiei globale, o fază în care totul se va transforma într-un scandal". Şi acesta susţine că pieţele obligaţiunilor de stat, care au început să scadă, vor deveni, în următorii câţiva ani, "o zonă de dezastru".

Conform previziunilor sale, urmează o aventură gen "roller-coaster prin iad", o perioadă de cinci ani.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. daca strangi datele negative existente in lume rezulta o contabilitate a ororilor si-ti bagi un deget in [...] sa mori. as vrea si o contabilizare a erorilor de apreciere si-ar rezulta ca lumea e populata de tembeli. un optimism moderat e linia normala a unei lumi condamnate sa se bucure de zilele sale

    1. Ceea ce recomanzi este o stare filosofica, ceea ce publicam este relatarea unor manifestari reale ale unei crize sistemice reale.

      Desigur, cu capul in nisip, iti poti mentine zimbetul pe buze, chiar si cind s-ar dovedi ca investitiile lui Buffet in armament au beneficiat de informatii cu privire la planuri de razboi culese din Biroul Oval. 

      Perfect Make, lucid si realist , ca intotdeauna!Bravo asta da atitudine si informarea corecta a cetatenilor !BRAVO inca odata!

    Cred ca nu traim vremuri prea bune. Scaderea economiei chineze era de mult "profetita". Ea a adus cu ea si scaderea preturilor la materiile prime. De aici deja ai probleme.

    Cum petrolul pica si el (independent de China), deja lucrurile se complica. 

    Mai adaugi si devalorizarea yuan-ului de catre China si ai un tablou nefericit. 

    Converg prea multe chestiuni, iar asta pare un alt fel de criza decat cea din 2008, care a insemnat intai oprirea creditarii - dar mai ales in sectorul privat. 

    Aici pare altceva si nu stiu cum se poate stopa hemoragia. Ca nu mai poti sa tiparesti moneda si sa nationalizezi banci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb