THE WASHINGTON POST: SUA şi Coreea de Nord erau pe cale să pornească un război atomic în 2017

A.P.
Internaţional / 21 septembrie 2020

SUA şi Coreea de Nord erau pe cale să pornească un război atomic în 2017

Statele Unite şi Coreea de Nord au fost aproape de declanşarea unui război atomic în timpul crizei din vara anului 2017, când regimul de la Phenian a efectuat mai multe teste de lansare a unor rachete balistice. SUA au luat atunci în calcul inclusiv folosirea a 80 de arme nucleare împotriva Coreei de Nord. În acest sens, oficialii americani au revizuit două planuri strategice: OPLAN 5027 - referitor la acţiunile de urmat în cazul unei "schimbări de regim în Coreea de Nord", respectiv OPLAN 5015 - destinat "decapitării" regimului nord-coreean, se arată într-un amplu material Washington Post.

Ziua de 29 august 2017 a picat într-o marţi. La ora 9:57 GMT, (5:57, ora Washingtonului), secretarul de stat american al Apărării din acel moment, John Mattis, a fost informat despre iminenţa lansării unei rachete balistice intercontinentale de către Phenian. Mattis s-a conectat de urgenţă de acasă la o tele-conferinţă cu înalţii responsabili militari americani. "Suntem gata de tragere", a fost informat. Mattis a urmărit apoi pe ecran traiectoria unei rachete care a trecut deasupra Japoniei şi a căzut în cele din urmă în ocean.

Respectiva scenă, descrisă de jurnalistul american Bob Woodward în noua sa carte "Rage" despre administraţia Donald Trump, avea să se repete de mai multe ori în vara anului 2017. Secretarul de stat al Apărării Jim Mattis obişnuia, în acea perioadă, să doarmă în trening, pentru a fi gata oricând să participe, în caz de urgenţă, la tele-conferinţele strict secrete care se organizau de fiecare dată când o rachetă nord-coreeană era sau urma să fie lansată.

Mattis avea, de asemenea, un bec de alarmă instalat în baie, care îl avertiza în privinţa vreunei lansări chiar şi când acesta se afla la duş, concomitent cu o alarmă care suna în bucătărie şi dormitor.

În acele zile, dincolo de limbajul de curtea şcolii folosit de către cei de doi lideri (Kim Jong Un îl făcea "dotard" pe Trump, în timp ce preşedintele SUA îl poreclise pe Kim drept "Little Rocket man"/"Micuţul rachetist", lumea s-a aflat într-un real pericol de confruntare nucleară între cele două ţări.

Rachetă balistică interncontinentală nord-coreeană. Foto: Profimedia Images

La un moment dat, se arată în cartea lui Woodward, forţele aeriene ale SUA au simulat chiar un atac asupra Phenianului.

"Războiul cu Phenianul a fost mai aproape decât vă imaginaţi", i-a spus Trump lui Woodward, în cadrul unui interviu. Trump a adăugat că liderul nord-coreean era "cu totul hotărât să plece la război cu Statele Unite".

Conform jurnalistului american, chiar dacă Mattis nu credea că Trump va ordona un atac nuclear preventiv, principala sa sursă de îngrijorare o reprezenta liderul nord-coreean. Prin urmare, planurile SUA în cazul de conflict militar în peninsula coreeană "au fost şterse de praf şi revizuite".

"Centrul Strategic de Comandă din Omaha a acordat o mare atenţie OPLAN 5027 - planul de acţiune în cazul unei schimbări de regim în Coreea de Nord, prin care SUA ar fi putut reacţiona în cazul unui atac (venit din partea Phenianului), prin folosirea a 80 de arme nucleare", se arată într-un fragment din cartea jurnalistului Washington Post. "Alt plan, destinat decapitării regimului, intitulat OPLAN 5015, a fost şi el actualizat".

"Vei incinera câteva milioane de oameni"

Conform lui Woodward, Trump era îngrijorat de faptul că doborârea unei rachete intercontinentale nord-coreene (indiferent dacă ar fi avut sau nu încărcătură nucleară) ar fi putut provoca un atac nuclear total asupra Statelor Unite, informează The Drive.

Trump i-a delegat lui Mattis autoritatea de a lansa interceptori balistici convenţionali pentru doborârea oricărei rachete lansate de Coreea de Nord care s-ar fi îndreptat spre SUA, Coreea de Nord ori Japonia.

În cazul în care Phenianul ar fi lansat o rachetă cu încărcătură nucleară, planul SUA prevedea lansarea a 80 de arme (rachete ori bombe) atomice asupra Coreei de Nord, pentru a împiedica astfel o a doua lansare.

Mattis a recunoscut, într-un interviu acordat lui Woodward, că "potenţialul" de arme nucleare pe care SUA îl avea la dispoziţie era unul "real" şi ar fi fost folosit în scop preventiv, pentru a împiedica o a doua lansare din partea Phenianului, îndreptată împotriva Statelor Unite.

"Vei incinera câteva milioane de oameni", şi-ar fi spus atunci, pentru sine, James Mattis, conform lui Woodward. "Nimeni nu are dreptul să omoare un milion de oameni, dar asta e decizia pe care a trebuit să o înfrunt", a adăugat Mattis, care avea să demisioneze din funcţia de şef al Pentagonului în 2018.

Tensiunile au mai scăzut, dar arsenalul nuclear al Phenianului creşte

În septembrie 2017, Coreea de Nord a efectuat cel de-al şaselea (şi ultimul, până acum) test nuclear, susţinând că dispozitivul testat a fost o bombă termonucleară. Ulterior, Phenianul a realizat mai multe teste cu rachetele balistice intercontinentale (capabile să lovească SUA) Hwasong-14 şi Hwasong-15.

Chiar dacă tensiunile dintre cele două ţări s-au mai redus, problema arsenalului nuclear al Phenianului rămâne, în continuare, nerezolvată şi o mare necunoscută.

În plus, Coreea de Nord doreşte să-şi dezvolte o flotă de submarine nucleare, capabile să lanseze rachete intercontinentale. Detectarea şi distrugerea acestora ar deveni, astfel, mult mai greu de realizat de către americani, fapt ce ar permite nord-coreenilor să efectueze inclusiv "o a doua lansare".

Caz în care planurile nucleare de contraatac ale SUA să necesite mai mult de 80 de rachete nucleare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb