Premierul Marii Britanii, Theresa May, a respins, la finele săptămânii trecute, contrapropunerile la proiectul său de acord negociat cu Uniunea Europeană pentru ieşirea ţării sale din blocul comunitar (Brexit).
Amintim că, la data de 14 noiembrie, May a ajuns la un proiect de acord cu UE privind Brexitul, dar acesta a provocat mai multe plecări din Guvern, în condiţiile în care demisionarii nu au acceptat prevederile referitoare la viitorul Irlandei de Nord după ieşirea din UE.
În prezent, nu există o graniţă între Irlanda şi Irlanda de Nord, dar aceasta ar putea fi reintrodusă dacă Marea Britanie părăseşte uniunea vamală. În opinia specialiştilor, impunerea graniţei ar putea realimenta tensiunile de curând aplanate dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord.
Proiectul acordului prevede ca Marea Britanie să părăsească Uniunea aşa cum este stabilit, la 29 martie 2019, dar să rămână în piaţa unică şi să respecte reglementările europene, fără vreun drept de decizie, până în decembrie 2020. În acest timp, cele două părţi vor stabili condiţiile unei relaţii comerciale permamente după Brexit.
Documentul mai stabileşte ca Marea Britanie să plătească 39 de miliarde de lire sterline (50 de miliarde de dolari) pentru stingerea obligaţiilor faţă de UE, iar cetăţenii britanici şi europeni vor putea să rămână acolo unde trăiesc şi muncesc în prezent.
• "Plasă de siguranţă" pentru Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord
Acordul convenit de negociatorii UE şi cei britanici privind Brexit-ul are în vedere luarea, în iulie 2020, a unei decizii privind încheierea unei noi înţelegeri care să asigure o frontieră irlandeză deschisă după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, la finalul lui 2020.
În caz contrar, UE şi Londra vor putea extinde de comun acord perioada de tranziţie. Alternativ, din ianuarie 2021, se va aplica o aşa-numită "plasă de siguranţă" pentru Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, ceea ce înseamnă că va exista un teritoriu vamal unic între UE şi Regatul Unit, de la sfârşitul perioadei de tranziţie până la data aplicării unui acord ulterior. Astfel, Irlanda de Nord va rămâne parte a aceluiaşi teritoriu vamal ca restul Regatului Unit. Teritoriul vamal unic priveşte toate mărfurile, cu excepţia produselor piscicole şi de acvacultură.
Theresa May a declarat sâmbătă, într-un interviu publicat de Daily Mail: "Oamenii spun: «Dacă aţi putea face ceva uşor diferit, să încheiaţi un acord de tip norvegian sau canadian», această problemă a plasei de siguranţă ar dispărea. Dar nu ar fi cazul. Problema ar exista în continuare".
După demisiile din Cabinetul de la Londra, care au avut loc joi, Theresa May a obţinut, vineri, susţinerea a doi miniştri eurofobi - cel al Mediului, Michael Gove, şi cel al Comerţului internaţional, Liam Fox. Totodată, miniştrii demisionari au fost înlocuiţi, iar Stephen Barclay, avocat eurosceptic, a preluat portofoliul Brexitului. Acesta din urmă l-a înlocuit pe Dominic Raab, care s-a opus acordului convenit cu Bruxellesul. Barclay a deţinut anterior postul de secretar de stat pentru Sănătate şi Asistenţă Socială în guvern.
Presa străină scrie că Theresa May va fi supusă în continuare presiunilor pentru ca să renegocieze cu UE posibilitatea ca Marea Britanie să se retragă unilateral din aranjamentul încheiat pentru Irlanda de Nord, după Brexit.
Săptămâna aceasta ar putea fi declanşată şi procedura pentru un vot de neîncredere pentru May, dacă acest lucru va fi solicitat de 15% din grupul Conservatorilor în Parlament.
• Laburiştii nu susţin proiectul de acord cu UE
Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie din Marea Britanie, a declarat că un al doilea referendum pentru Brexit este o opţiune pentru viitor, nu pentru prezent.
"Este o opţiune pentru viitor, nu pentru prezent, deoarece dacă am avea un referendum mâine, ce se va întâmpla? Care va fi întrebarea?", a declarat Corbyn citat de Sky News.
Laburiştii nu susţin proiectul de acord al premierului Theresa May cu UE, astfel că se vor exprima "împotrivă" în cadrul votului din Parlamentul britanic, care este aşteptat la începutul lunii viitoare.
Parlamentul britanic ar putea respinge proiectul acordului de Brexit. Într-un asemenea caz, Brexitul se va produce fără un acord care să definească relaţia Londrei cu UE, iar specialiştii consideră că acesta este cel mai rău scenariu posibil pentru economia britanică.
În cazul în care planul aprobat de Guvernul Theresa May va trece de Parlamentul britanic, acordul va trebui ratificat, iar negocierile se vor axa pe relaţiile bilaterale post-Brexit.
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire: "Ce demonstrează Brexitul? Că părăsirea pieţei unice europene are un preţ economic exorbitant. Există politicieni mincinoşi şi iresponsabili care le-au explicat britanicilor că Brexitul se va solda cu un viitor luminos. Acum, responsabilii politici britanici care au pledat pentru Brexit pot alege (doar) între renegarea promisiunii lor politice absurde şi dezastru economic, al cărui primă victimă va fi poporul britanic".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2018, 17:15)
ca si la noi si la ei o nostalgicii compromit viitorul ... "era mai bine inainte, nu ca acuma" este lozinca unei viziuni inguste care nu poate vedea/intelege viitorul acestui prezent, care prezent poate nu e tocmai roz