Actualizare 18:27 Miniştrii de Finanţe din zona euro cer Greciei concesii, pentru a evita criza de lichidităţi
Miniştrii de Finanţe din zona euro cer Greciei să accepte termenii pentru deblocarea programului de sprijin financiar, având la dispoziţie doar câteva zile să evite intrarea în criză de lichidităţi, potrivit Bloomberg.
În timp ce oficialii eleni călătoresc în Europa pentru a-şi pleda cauza, ministrul portughez de Finanţe Maria Luis Albuquerque a avertizat, astăzi, că oficialii zonei euro nu vor face planuri de rezervă pentru a se pregăti pentru un posibil eşec al discuţiilor şi l-a încurajat pe premierul elen Alexis Tsipras să accepte ce i se oferă.
"A fost dificil dar încă sperăm că va fi posibil să avem un rezultat pozitiv al discuţiilor", a spus Albuquerque într-un interviu la Londra.
Oficialii europeni sunt îngrijoraţi că Grecia ar putea avea dificultăţi să îşi respecte obligaţiile financiare în această lună, dacă Tsipras nu va accepta reducerea pensiilor şi modificarea legislaţiei muncii pentru a permite concedierea mai uşoară a angajaţilor.
(Alexandru Costea)
------------
Actualizare 15:15 Schaeuble: "FMI nu insistă asupra scutirii Greciei de datorii"
Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat marţi că Fondul Monetar Internaţional a avertizat recent că situaţia financiară a Greciei se agravează, însă a negat că s-a insistat pe scutirea datoriilor ţării, informează publicaţia Kathimerini.
La discuţiile din Berlin cu asociaţiile de presă străine, Schaeuble a respins declaraţiile oficialului FMI, Poul Thomsen, care le-ar fi spus miniştrilor de finanţe din zona euro că o cale sustenabilă pentru Grecia ar fi ştergerea datoriilor.
"FMI nu a făcut, în mod categoric, un astfel de comentariu", a transmis Schaeuble, precizând că Thomsen a fost clar când a spus că finanţele greceşti se înrăutăţesc din cauza unei pauze în reforme, legate de alegeri.
---
FMI avertizează că nu va mai susţine Grecia, în cazul în care creditorii europeni nu şterg sume importante din datoria suverană a ţării, transmite Financial Times.
Avertismentul, transmis miniştrilor de finanţe din zona euro de şeful departamentului european al FMI, Poul Thomsen, ridică problema unei retrageri a ajutorului oferit de Fond în cadrul pachetului de finanţare de 7,2 miliarde euro, pe care Grecia încearcă să îl asigure pentru a evita falimentul.
FMI ar trebui să aloce fonduri pentru jumătate din acest ajutor financiar de 7,2 miliarde euro, care este subiectul unor negocieri intense, reluate luni, între Atena şi creditorii săi din Bruxelles. Fără aceste fonduri, Grecia ar rămâne, în această lună, fără lichidităţi.
Creditorii europeni, care deţin cea mai mare parte a datoriei Greciei, se opun ferm reducerii datoriilor, transmite FT.
Potrivit unor oficiali prezenţi la reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro de luna trecută de la Riga, Thomsen a declarat că datele iniţiale primite de Fond de la autorităţile greceşti arată că Atena este pe cale de a avea un deficit bugetar de 1,5% din Produsul Intern Brut din acest an. Sub ţintele de salvare existente, Atena trebuia să aibă un surplus primar de 3% din PIB, în 2015.
Astfel, surplusul transformându-se în deficit, nivelul datoriilor Atenei ar începe să crească din nou, comentează FT. Acest lucru ar însemna fie măsuri de austeritate drastice în ţară, fie un acord al creditorilor de ştergere a datoriilor, pentru a duce datoria ţării pe o traiectorie sustenabilă, consideră FMI. Oficialii citaţi au declarat că Thomsen a menţionat, în mod specific, nevoia de reducere a datoriilor, în cadrul reuniunii de 3 ore.
"FMI crede că distanţa dintre cele două realităţi este foarte mare, acum", a declarat un oficial de rang înalt implicat în discuţii. Acesta a menţionat că atât Atena, care opune rezistenţă unor noi reforme economice, cât şi creditorii europeni se vor contrazice cu Fondul pe această problemă.
1. FMI, partener junior în Troika
(mesaj trimis de Cristi C în data de 05.05.2015, 14:46)
FMI era parte din Troika care a girat cu jumătate de gură austeritatea falimentară impusă Greciei. ECB și Comisia Europeană rămân campionii austerității.
Potrivit unui articol de la "Centre for International Governance Innovation", de Paul Blustein, "Laid Low", FMI (unele cercuri/departamente din el) era de părere chiar din 2010 că datoria trebuie tăiată și ritmul de aplicare a austerității trebuie să fie mai lent.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2015, 17:52)
si care este solutia, daca austeritatea nu e buna? inflatia?
daca este inflatia, atunci maine ma duc la banca si ma imprumut sa consum pe datorie, pt ca nu am nici un risc, inflatia imi va dilua obligatiile la infinit ...
1.2. Austeritatea (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 05.05.2015, 21:59)
Sper că vei căuta articolul și îl vei citi. Este scris de un adept al FMI și ne spune despre culisele relației FMI-ECB. Este foarte, foarte interesant.
Părerea formulată acolo, acum recunoscută de tot mai mulți, era că austeritatea impusă de Trichet și de germani a fost foarte brutală: să se ajungă la 3% din PIB deficit în 1-2 ani. Se mai arată și culisele unor ședinte de board FMI unde se discuta de ce în cazul Greciei se renunță la doctrina "No more Argentinas" (îți las plăcerea să afli singur despre ce este vorba).
Poziția FMI era atunci:
- haircut semnificativ și sustenabil (cel din 2012 a fost doar o coafare)
- austeritate moderată și derulată pe un termen mai lung însoțită de reforme structurale ale economiei și cadrului legislativ
- împrumuturi pentru stimularea economică
Autorul susține că au fost voci în FMI care la acea dată au avertizat asupra unei prăbușiri a economiei în condițiile menținerii parametrilor datoriei și a unei austerități prea dure.