Acţionarii THR Marea Neagră (EFO) au aprobat strategia de restructurare pentru următorii cinci ani, care prevede vânzarea unor active de peste 26,14 milioane euro şi investiţii de 67,43 milioane euro, arată comunicatul trimis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
THR Marea Neagră vrea să obţină, în urma strategiei de restructurare şi dezvoltare pentru perioada 2008-2012, cel puţin 26,14 milioane euro, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), din vânzarea unor hoteluri, terase şi restaurante în staţiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Venus, Jupiter şi Saturn.
Majoritatea activelor vor fi vândute prin metoda licitaţiei publice, cu excepţia hotelurilor Felix, Opera, a vilei Mimoza şi a participaţiei de 15,59% deţinute de THR Marea Neagră la Cristal Center, care vor fi vândute prin negocierea directă cu proprietarii clădirilor.
De asemenea, acţionarii operatorului de turism au aprobat investiţii de 67,43 milioane euro pentru următorii cinci ani.
În acelaşi timp, a fost aprobat un credit de 3,5 milioane euro pentru investiţiile din acest an, în timp ce un alt împrumut de 1,5 milioane euro va fi contractat pentru finanţarea activităţilor curente în 2008.
Taxa pe valoarea adăugată aferentă investiţiilor companiei de anul acesta va fi finanţată tot printr-un împrumut, în valoare de 1,35 milioane euro.
Creditele vor fi garantate prin ipotecarea a patru complexe turistice şi a terenurilor aferente.
THR Marea Neagră (EFO) a obţinut anul trecut un profit net de 17,36 milioane lei ( 4,8 milioane euro), de aproape trei ori mai mare decât în 2006, iar afacerile companiei au avansat cu aproape 8% la 42,7 milioane lei (11,8 milioane euro).
Acţiunile companiei sunt tranzacţionate la categoria a doua a BVB, sub simbolul EFO. Ultima cotaţie a titlurilor EFO a fost 1,67 lei, în şedinţa din 10 martie, ceea ce dă companiei o capitalizare de 322,50 milioane lei (87,64 milioane euro).
THR Marea Neagră a rezultat prin fuziunea prin absorbţie de către SC Eforie SA a patru mari societăţi de turism de pe litoralul românesc: Carmen Silva SA, Mioriţa Estival SA, Venus SA, Saturn SA. Procesul de fuziune s-a încheiat pe 3 iunie 2004, iar din luna ianuarie 2005, compania nou creată şi-a schimbat denumirea în "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră".