Tinerii din Elveţia votează împotriva legii pentru reducerea emisiunilor cu efect de seră

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Mediu / 23 iunie 2021

"Este uşor să pretinzi că susţii politicile verzi, mai ales când este cool, dar este cu totul altceva când ţi se cere să faci sacrificii concrete, aşa cum li s-a cerut elveţienilor."(Mathieu von Rohr, jurnalist elveţian)

Călin Rechea

În singura democraţie europeană care îşi merită numele, Elveţia, tinerii au respins "în masă" legea de combatere a schimbărilor climatice.

Aceasta reprezintă nu doar o victorie a raţiunii în referendum, ci şi o ilustrare a modului în care oamenii acţionează atunci când sunt puşi în faţa unor costuri reale ale ideologiei de natură totalitară promovate în numele salvării planetei.

La referendumul organizat în 13 iunie 2021, cetăţenii elveţieni au fost chemaţi să-şi exprime opţiunea pentru trei legi adoptate în toamna anului trecut şi două iniţiative populare.

Două dintre legi se referă la combaterea terorismului şi aprobarea bazelor legislative pentru ordonanţele guvernamentale de luptă împotriva pandemiei de Covid-19. Acestea au fost aprobate cu 56,6%, respectiv 60,2%, dintre voturile participanţilor.

Surpriza a fost respingerea "Legii federale pentru reducerea emisiunilor de gaze cu efect de seră", numită şi Legea CO2, care include majorarea taxării astfel încât să se atingă obiectivul reducerii cu 50% a emisiunilor până în 2030 faţă de nivelul de referinţă din 1990.

Cele două iniţiative populare, privind interzicerea pesticidelor de sinteză şi alocarea subvenţiilor agricole doar pentru fermierii care nu folosesc pesticide şi antibiotice în scop preventiv sau regulat, au fost respinse cu 60,6%, respectiv 60,7%, dintre voturile exprimate.

Rezultatul referendumului a fost prezentat extrem de discret în presa internaţională şi naţională, atunci când nu a lipsit cu desăvârşire. Au existat şi cazuri de publicare a unor ştiri despre referendum, dar fără nicio informaţie despre Legea CO2, care a fost pur şi simplu eliminată dintre punctele referendumului.

Pe site-ul BBC se arată că rezultatul referendumului reprezintă "un şoc uriaş, care subminează strategia de conformare cu Acordul de la Paris".

Conform datelor oficiale de la Cancelaria Federală a Elveţiei, 51,59% dintre participanţi au votat împotriva Legii CO2, în condiţiile unei rate de participare de 59,68%.

Argumentele celor care au votat împotrivă arată că Elveţia este responsabilă doar pentru 0,1% din emisiunile totale la nivel global, în timp ce efectul economic negativ al legii este prea mare, mai ales din punctul de vedere al costului vieţii, care este deja printre cele mai mari din lume.

O notă de la Eurointelligence, preluată de Zerohedge, include o surpriză şi mai mare: voturile decisive au venit din partea categoriei de vârstă 18 - 34 de ani, care a votat împotriva Legii CO2 în proporţie de 60% - 70%.

Un alt motiv a fost reprezentat de dezacordurile din rândul ecologiştilor. O parte a acestora a votat împotriva legii deoarece au considerat că prevederile actului normativ nu sunt suficiente pentru reducerea emisiunilor şi combaterea schimbărilor climatice.

Extinction Rebellion, aripa extremistă a mişcării ecologiste, a mers mai departe după publicarea rezultatelor referendumului şi a trimis o scrisoare de ameninţare Consiliului Federal, unde se arăta că vor paraliza cel mai mare oraş al Elveţiei dacă guvernul "nu va publica un apel apocaliptic şi nu va lua măsuri de urgenţă radicale", după cum scrie Die Weltwoche, care subliniază că "ultimatumul arată un dispreţ incalificabil pentru democraţie".

"Este uşor să pretinzi că susţii politicile verzi, mai ales când este cool, dar este cu totul altceva când ţi se cere să faci sacrificii concrete, aşa cum li s-a cerut elveţienilor", a explicat jurnalistul Mathieu von Rohr rezultatul votului pentru Eurointelligence.

Exact aceasta este şi situaţia politicienilor de pretutindeni, care ajung mult prea rar să simtă direct consecinţele legilor pe care le votează.

O dimensiune interesantă a "luptei" autorităţilor elveţiene împotriva schimbărilor climatice a fost prezentată tot în Die Weltwoche. "Elveţia nu ar fi avut nicio problemă în atingerea ţintelor în ceea ce priveşte schimbările climatice dacă nu ar fi primit un milion de imigranţi în doar câţiva ani", se arată într-un articol recent.

Publicaţia elveţiană consideră că una dintre minciunile promovate de mulţi ani de partidele de stânga şi de unele de centru este aceea că "poate fi separată problema imigraţiei de cea a emisiunilor de gaze cu efect de seră".

Raţionamentul este simplu. După cum subliniază autorul articolului, trebuie construite şcoli, spitale, apartamente pentru imigranţi, care vor contribui la creşterea emisiunilor de CO2 şi prin utilizarea trenurilor sau autobuzelor, precum şi prin consumul de apă şi electricitate.

Din păcate, este nerealist să ne aşteptăm la ecouri mai largi ale votului elveţienilor împotriva legii pentru reducerea emisiunilor de gaze cu efect de seră, cel puţin până când va avea loc "atacul" direct al autorităţilor din aşa-numitele democraţii ale UE asupra bugetelor cetăţenilor în numele salvării planetei.

Cu toate acestea, un jurnalist de la Weltwoche oferă şi o viziune optimistă asupra consecinţelor recentului referendum din Elveţia.

"Democraţia directă este un sistem politic de avertizare timpurie. Votul împotriva Legii CO2 reprezintă veşti rele pentru puternicii lumii", a scris Alex Baur în deschiderea articolului cu titlul "Greva climatică elveţiană".

Oare nu este absolut necesar ca autorităţile să facă apel la democraţia directă în toate statele Uniunii Europene pentru aprobarea pachetelor de legi dedicate opririi schimbărilor climatice, mai ales că nu ar trebui să existe motive de îngrijorare, deoarece toată lumea este conştientă că activitatea umană este devastatoare pentru mediu şi nimeni nu uită să verse o lacrimă când i se comunică depăşirea limitei de pe card atunci când consumă şi mai mult pe datorie?

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ba da, trebuie întrebat popurul prin referendum ce parere are despre aceasta PLandemie cu scop politic și despre neomarxism, UE, ONU, OMS, NATO, WEF și alte din astea...plătite cu o căruță de bani publici sa tragă semnale de alarmă.

    E mai simplu de dat o lege chiar daca nu are sustinere pupulara cand ai democratie "reprezentativa".

    Elvetianul se uita in stanga si in dreapta si vede munti si paduri cat vezi cu ochii, se mai uita o data si vede mai multi arabi decat elvetieni, o vede pe Luminita Sibianca Lacatusu careia CEDO i-a dat dreptul sa se duca in Elvetia si sa cerseasca cat unde si cum vrea ea si s-a cam saturat. Sa plateasca poluarea cine polueaza nu Elvetia, nu Romania. Sa plateasca americanii care au avut din anii 50 frigidere cat o garsoniera confort 3, masini cu aer conditionat care consuma o galeata la pornire. Sa plateasca englezii si chinezii care au ars carbune cu nemiluita, nemtii care au umplut lumea de deseuri chimice, sa plateasca cei ce nu isi vad de viata de zi cu zi. Elvetia a fost si este verde si fara excesele junilor care urmeaza modele de astazi.

    din pacate lumea este condusa de nebuni cu bani . acum vor si puterea absoluta sub pretextul unor slogane mincinoase , sanatate , efect de sera etc

    Politicile verzi nu sunt verzi in adevaratul sens al cuvantului.

    Sunt pur politici economice / monetare. 

    Vechile politici incep sa nu mai aduca randamente reale in piata (investitorilor) si trebuie factu loc (istoric) altor forme ideologice / tehnologice de perpetuare. 

    Plus ca avem generatia veche ce a crescut cu ciocanul si cheia franceza in mana... vine din urma generatia atingerii de deget, surubelnite fine, electo-tehnica, etc... mult mai de finete. 

    Eolieniele nu sunt VERZI, panourile Solare nu sunt verzi.... vorbim de VERDE si manca hormonii folositi in masele plastice! 

    Vorbim de VERDE iar legiuitorul permite etc forme de Marketing si ambalaje poluante in supermarketuri!! 

    Vorbim de VERDE si Ceruim Fructele si legumele can stim foarte clar (cercetar facute) ca 98% din populatie nu spala cum trebuie fructele si legumele si deci ingereaza ceara respectiva ce se aseaza pe colon. 

    Vorbim de VERDE si cel mai mare furnizor de auto din GERMANIA a dat teapa SECOLELOR la emisii CO2 si etc certificate false. 

    Despre ce Vorbim? 

    Mai verde de Reactia Nucleara cu ardere de 99% din miez nu exista pe acest pamant. 

    Momentan ca medie in piata ramane 10% deseu radioactiv... dar deja a aparut tehnologie ce arde in totalitate miezul. 

    In timp ce alte Grupuri mari financiare isi pregatesc monomolul energiei (viitoare) cu usile inchise vand populatiei din lumea a 2 si a 3 vise de a devenii VERZI. Costandu-i real mult mai mult capital, timp si infrastructura dezvoltata gresit omitand natiile sa se plaseze pe o curba ascendenta viitoare corecta in piata. 

    Tarile cu Monopol energetic (in forma veche petrol, gaze, nuclear vechi) vand Vise Verzi pentru a mentine un parteneriat de consum cu tarile in dezvoltare. 

    Mai verde de Reactiile de Fiziune si Fisiune nu Exista in Galaxia asta! 

    Soarele este DOVADA Absoluta, restul prostiilor de preluare curent de apa, de aer, de fotoni, mecanici, etc sunt doar tehnologii cu un grad foarte scazut de rentabilitate reala in comparatie cu potentialul infinit al abordarii opuse. 

    semnat comenturi "cretine" 

    Apreciez atat articolul cat si publicatia deoarece spun adevarul, nu aplica cenzura.

    Este clar ca pe planeta se consuma prea mult, dar nu putem vorbi de ecologie cand folosim lucruri care se strica repede intentionat pentru a fi inlocuite mai des, ambalaje de unica folosinta utilizate generalizat si mancare aruncata la gunoi in proportie de 25-35%, care nu doar polueaza pana se produce, transporta, proceseaza, dar mai polueaza odata cand se descompune impreuna cu alte deseuri si rezulta levigat si gaze toxice!  

    Sunt lucruri de bun simt de facut, nu consumuri uriase cu inlocuiri de infrastructuri deja existente, toxicitati de acumulatori si electronice, moristi eoliene si panouri solare, toate in numele "depoluarii".

    Dar se pare ca interesele unora direct interesati primeaza si se folosesc de indivizi tulburati, con vertiti in activisti pe post de varf de lance, propaganda si mai nou constrangere legislativa si cenzura. 

    Toată lumea vede și simte încălzirea globală dar la nivel individual putini fac ceva...de exemplu sa colecteze separat, sa pună becuri led, sa mai meargă și cu tramvaiul...

    Asta pana ce Atlanticul va creste 1 m iar NY va fi noua și marea Veneție...doar ca va fi cam târziu ! 

    1. Colectarea separat nu reduce încălzirea globală. Ci doar reducerea emisiilor de CO2.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb