Acţiunile "Broker" Cluj-Napoca (simbol BRK) au fost cele mai performante de pe bursă, înregistrând, în perioada 20 martie - 21 aprilie, o apreciere de 103,7% (raportat la moneda europeană), până la 0,12 lei/titlu, în şedinţa de tranzacţionare de marţi. După scăderile puternice înregistrate săptămâna trecută, tilturile BRK au revenit pe creşteri, urcând cu aproape 15%, în şedinţa bursieră de ieri.
Investitorii care au ales drept plasamente indicii bursieri, în intervalul analizat, au avut şi ei de câştigat. Indicele BET (exprimat în euro), care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, a consemnat o apreciere de 21,7% în ultima lună, în timp ce indicele BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, a avut un randament de 29,43%. Ceva mai mult ar fi câştigat cei care s-ar fi orientat către sectorul SIF, indicele BET-FI, care reprezintă cele cinci societăţi de servicii financiare, sporind cu peste 45%.
Tradiţionaliştii care au preferat, la 20 martie, să constituie depozite în euro la "Banca Românească" sau "Romanian International Bank" au obţinut în continuare randamente uşoare. Astfel, persoanele care au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament, au obţinut, marţi, un câştig de 0,54% din suma depusă.
Cu toate acestea, investitorii care s-au hotărât să constituie depozite în lei la băncile comerciale s-au dovedit şi mai inspiraţi. Cei mai norocoşi au fost cei care s-au orientat spre "Romanian International Bank", care a continuat să ofere cele mai bune randamente, fructificând contul deponenţilor cu 2,49%.
Mai mult însă au câştigat persoanele care au achiziţionat titluri la fondul de acţiuni "Active Dinamic", administrat de "Swiss Capital Asset Management", cel mai performant în perioada analizată. Acestea au câştigat 38,3% din investiţia iniţială, în perioada analizată.
Au obţinut câştiguri uşoare şi cei care au decis să îşi păstreze banii "la ciorap". Astfel, persoanele care nu au ales niciun alt tip de plasament au înregistrat un avans de 1,23%, în intervalul 20 martie - 21 aprilie, pe fondul aprecierii leului în raport cu moneda europeană.
Metalul galben a pierdut 2,4% în perioada analizată, cu toate că pierderile s-au mai micşorat în ultima perioadă.
Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.