TITLURILE DE STAT PENTRU POPULAŢIE  "Ultima sută de metri" s-a lungit pentru Lucian Anghel

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 noiembrie 2014

"Ultima sută de metri" s-a lungit pentru Lucian Anghel

Enache Jiru, MFP: "Mai este nevoie de aprobarea Guvernului pe cadrul legal"

Lucian Anghel, BVB: "Sper ca anunţul emisiunii de titluri de stat pentru populaţie să fie făcut anul acesta"

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, care spunea, în vară, că emisiunea titlurilor de stat pentru populaţie este "pe ultima sută de metri", şi-a exprimat, ieri, speranţa ca anunţul primei emisiuni de titluri de stat dedicate persoanelor fizice, cu valoare redusă de 1000 de lei, să fie făcut anul acesta.

Potrivit domniei sale, finalizarea acestui proiect nu mai depinde în nici un fel de Grupul BVB. "Am finalizat tot ce trebuia finalizat, mai sunt aspecte tehnice, care nu ţin de BVB", a adăugat domnia sa.

Aspectele tehnice la care face referire preşedintele BVB cad în sarcina Ministerului Finanţelor, unde lucrurile este posibil să mai dureze ceva.

Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, ne-a explicat: "Avem în lucru un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea normelor de aplicare a legii datoriei publice, care este în faza de avizare internă. Apoi, normele trebuie trecute prin şedinţa de Guvern, este posibil chiar în următoarea. Astfel stabilim procedura de listare a titlurilor de stat pe pieţele reglementate, care detaliază paşii care trebuie urmaţi. Va trebui selectat un intermediari, procedura este similară celei de la eurobonduri. Suma trebuie stabilită prin ordin de ministru".

Întrebat dacă sunt şanse să existe un anunţ privind o emisiune de titluri de stat pentru populaţie, până la finalul anului, aşa cum îşi doreşte Lucian Anghel, Enache Jiru ne-a spus: "Teoretic, sunt şanse".

Ministerul Finanţelor a suspendat emisiunile de certificate de trezorerie pentru populaţie în ianuarie 2005. De atunci, statul organizează periodic emisiuni cu titluri de stat, dar acestea nu mai sunt vândute direct către populaţie, ci către bănci. În urmă cu zece ani, populaţia putea să cumpere certificate de trezorerie cu maturităţi de 90 de zile pentru o dobândă de 13,5% pe an sau de 180 de zile pentru o dobândă de 14,5%. În 2005, rata dobânzii pentru depozitele la termen era de circa 12,5% pe an (fiind stabilită prin însumarea unei cote fixe cu rata inflaţiei), astfel că plasarea economiilor în titluri de stat era o variantă mai profitabilă decât depozitele bancare.

Statul vinde pe piaţa interbancară obligaţiuni care au o valoare nominală de 10.000 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb