Titlurile SFG încheie săptămâna la un nou minim

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 octombrie 2018

Titlurile SFG încheie săptămâna la un nou minim

Picaj de 44%, de la începutul anului

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Deocamdată, la bursa noastră, se tranzacţionează prezentul şi viitorul apropiat"

Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) au încheiat săptămâna de tranzacţionare la preţul de 22,8 lei, un nou minim post-listare, după ce, de la începutul acestui an, cotaţia companiei ce operează lanţurile de unităţi de alimentaţie Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC şi Taco Bell s-a instalat pe o tendinţă descendentă, suferind un picaj de 43,98%.

Este o evoluţie diferită faţă de cea a indicilor BET şi BET-Plus, care au marcat, de la începutul anului şi până în prezent, creşteri de 10,92%, respectiv 9,82%, în condiţiile în care cotaţiile coşurilor de acţiuni au fost afectate de scăderile preţurilor titlurilor care le compun, ca urmare a apariţiei datelor ex-dividend pentru acţiunile care au fost purtătoare de dividende în acest an. Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, ne-a transmis opinia sa în legătură cu motivele deprecierii cotaţiei SFG.

Brokerul a punctat: "Consider că Sphera Franchise Group este o companie de creştere, care se dezvoltă, deschide restaurante noi, face investiţii, dar rezultatele în cazul acestei strategii se vor vedea în ani.

Or, deocamdată, la bursa noastră se tranzacţionează prezentul şi viitorul apropiat.

Lipsa dividendelor reprezintă, din punctul meu de vedere, cea mai importantă cauză pentru scăderea cotaţiei SFG. De obicei, un investitor, când cumpără acţiuni ale unei companii, doreşte să scoată bani din dividende, lucru pe care Sphera nu îl oferă deocamdată.

În aceste condiţii, sunt puţini investitori la BVB care să fie dispuşi să îşi plaseze banii în companii cum este Sphera pentru o perioadă îndelungată de timp, să zicem zece ani. Nu prea avem abordări gen Warren Buffett în piaţa noastră".

Potrivit directorului de la Goldring, un alt motiv ce stă la baza scăderii preţului acţiunii SFG ţine de lichiditatea slabă a titlurilor companiei, brokerul punctând că există chiar şedinţe bursiere când nu se realizează nicio tranzacţie cu acţiunile operatorului lanţului de restaurante.

"Astfel, investitorii sunt reticenţi în a plasa sume mai mari în titlurile companiei, pentru că, în situaţia în care vor să îşi lichideze rapid deţinerea, din cauză că nu au o contraparte suficientă, riscă să înregistreze pierderi importante", a explicat Dragoş Mesaroş.

Afirmaţiile brokerului vin în contextul în care, bursa noastră este recunoscută prin faptul că oferă unele dintre cele mai ridicate randamente ale dividendelor din lume, indicele BE-TR, care include în structura sa şi dividenedele oferite de companii urcând, de la începutul anului şi până un prezent, cu 20,13%, avans aproape dublu faţă de BET.

Legat de perspectivele titlurilor SFG, directorul de la Goldring ne-a spus: "Din punctul meu de vedere, ca şi MedLife sau Digi Communications, compania (n.r. Sphera Franchise Group) are potenţial în viitor, în principal datorită strategiei sale de creştere.

Totuşi, fiindcă nu dispunem de suficiente date privind evoluţia acţiunilor la bursă, precum şi de un istoric al rezultatelor financiare ale societăţii de când este listată, pentru cel puţin câţiva ani, îmi este greu să fac o prognoză privind comportamentul cotaţiei SFG pentru perioada următoare".

La data de 26 aprilie, acţionarii Sphera au respins, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA), propunerea de reducere a capitalului social de la 581,99 milioane de lei, la 525,73 milioane de lei, prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la 15 lei/titlu la 13,55 lei/titlu, operaţiune de piaţă ce presupunea ca, din cele 56,26 milioane de lei care ar fi trebuit să reprezinte reducerea capitalului social, suma de 46,06 milioane de lei să fie restituită către acţionari, echivalând cu un aport de 1,1872 lei/titlu.

În schimb, acţionarii au aprobat, la acea dată, acoperirea unor pierderi acumulate aferente anului 2017, în sumă totală de 10,19 milioane lei, prin reducerea capitalului social la 571,7 milioane lei, operaţiune ce se va realiza prin reducerea valorii nominale a acţiunilor la 14,7372 lei, data de înregistrare fiind 9 noiembrie 2018.

Începând cu data de 24 septembrie, acţiunile SFG au fost incluse altături de cele ale companiei Purcari Wineries (WINE), în indicele BET.

Sphera Franchise Group a fost listată la bursa noastră în luna noiembrie a acestui an, printr-o ofertă publică secundară de vânzare de acţiuni pentru 25,34% din companie, operaţiunea de piaţă încheindu-se la preţul de 29 de lei/acţiune, investitorilor de retail fiindu-le alocată, în final, doar o cotă de 5% din titlurile scoase la vânzare, restul fiind subscris de instituţionali.

Pentru primele şase luni ale acestui an, Sphera a raportat un profit net consolidat de 18,8 milioane de lei, cu circa 30% mai mic decât cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce vânzările au urcat cu 44,5%, până la 350 milioane de lei.

La data de 30 iunie 2018, Tatika Investments (Cipru) avea 27,33% din acţiunile SFG, MBL Computers (România) - 20%, Wellkept Group (România) - 16,34%, iar Anasa Properties (România) 10,99%.

Tatika Investments şi Wellkept Group sunt deţinute de Radu Dimofte, MBL Computers de Nicolae Badea, iar Anasa Properties de Lucian Vlad, potrivit prospectului de listare a companiei.

Valoarea de piaţă a Sphera Franchise Group la BVB este de 884,6 de milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ... cum o companie care aparent ar trebui sa fie cu o rata a profitului de minim 50% , este sifonata si jefuita de actionari ... niste actionari care au mai si scos-o pe bursa ca sa prosteasca efectiv niste fraieri !

    Si se mai mira tot felul de destepti ca oamenii nu baga banii in bursa ! Pai cum sa investesti in bursa cand tot ce e legat de bursa romaneasca este doar o TZEAPA PERPETUA !!! 

    1. Oricum am da.o, oricum am inveli.o, oricum am lua.o, inca o tzeapa. Chiar tb sa ai stomac pt gunoiul de pe bursa noastra. Rusine ca apar numai stifturi. Asa este - nimeni nu ma forteaza sa investesc. Cred ca solutia ar fi sa ma *** pe bursa romaneasca. Vedeti si ROMCAB - l.au amendat cu valoarea unei excursii ca a facut disparuti 100mil lei. Iar minunatii paznici stau si aplica legea. Abia astept sa vad acei 100k investitori activi. Catre bvb: sa le prezentati si cateva companii de succes: medlife, romcab, digi, sfera - inclusiv cand incercati sa vindeti "randamentul dividendelor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb