Pieţele financiare au fost puternic avariate de criza de pe bursele internaţionale, investitorii suferind pierderi importante în ultimele luni. Cu toate acestea, titlurile fabricantului de pesticide "Sinteza" Oradea (simbol STZ) s-au dovedit a fi cel mai bun plasament făcut în urmă cu o lună. Cotaţia acţiunilor STZ a crescut, în perioada 6 octombrie - 6 noiembrie, cu 35,23%, până la 0,468 lei/titlu.
Tradiţionaliştii, care au pariat pe depozitele în lei la "Romanian International Bank", au înregistrat randamente semnificative, pe fondul aprecierii leului în raport cu moneda europeană. Persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament au obţinut, joi, un câştig de 7,04% din suma depusă.
Randamente uşoare au fost obţinute şi de către persoanele care au ales, la 6 octombrie, să constituie depozite în euro, la "Banca Românească". Cu toate că au câştigat doar 0,40% din plasamentul iniţial, investitorii care au optat pentru această categorie de plasament au obţinut câştiguri mai ridicate decât cei care au optat pentru acelaşi tip de plasament la alte bănci.
Persoanele care au achiziţionat, în urmă cu o lună, titluri la fonduri mutuale, au înregistrat şi ele randamente pozitive. Astfel, cei care s-au orientat către fondul "BCR Clasic", au înregistrat câştiguri la această variantă de plasament, obţinând, în perioada analizată, o creştere de 7,53% din suma investită iniţial.
Mulţumite au fost şi persoanele care au decis, luna trecută, să-şi păstreze banii "la saltea". Din cauza aprecierii leului în raport cu moneda euro, cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o valorizare a economiilor cu 6,09%.
Cu toate acestea, persoanele care s-au hotărât, luna trecută, să achiziţioneze bijuterii şi alte obiecte din aur, s-au dovedit a fi extrem de neinspirate. Metalului galben a înregistrat o depreciere de 6,99%, în perioada 6 octombrie - 6 noiembrie, în ton cu devalorizările cauzate de criza economică de pe plan mondial.
Indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a consemnat o depreciere puternică, de 42,79% în ultima lună, în ton cu indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB. Cotaţia acestuia a scăzut mai puţin însă, cu 20,28%, pe fondul corelării la criza financiară internaţională.