Toamnă fierbinte în Parlament

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 3 septembrie 2018

Toamnă fierbinte în Parlament

Sesiunea parlamentară de toamnă demarează astăzi în forţă. Liberalii au anunţat că vor depune din prima zi o moţiune simplă împotriva ministrului justiţiei, Tudorel Toader, în timp ce parlamentarii din partea USR vor iniţia o moţiune prin care vor solicita demiterea ministrului de interne, Carmen Dan, pentru modul în care subalternii săi au intervenit în data de 10 august în Piaţa Victoriei şi pentru violenţele exercitate de către aceştia cu prilejul evacuării manifestanţilor.

Opoziţia a anunţat luna trecută că în această sesiune va depune o nouă moţiune de cenzură împotriva cabinetului Dăncilă, pe care îl acuză de incompetenţă, de creşterea inflaţiei, de majorarea galopantă a deficitului bugetar şi de faptul că măsurile economice aplicate nu sunt de natură să ajute la dezvoltarea unui climat sănătos pentru atragerea investitorilor şi dezvoltarea afacerilor.

De partea cealaltă, coaliţia parlamentară majoritară PSD-ALDE va promova şi supune spre aprobare un pachet legislativ menit să pună în practică o parte din promisiunile electorale din anul 2016. Printre cele mai importante proiecte de acte normative se numără viitoarea lege a pensiilor despre care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a susţinut că speră ca până în 2 octombrie să treacă de voturile celor două camere ale Parlamentului. Chiar dacă proiectul va fi aprobat, pensionarii nu se vor bucura de prevederile favorabile ale noii legi decât în ceea ce priveşte majorarea anuală a punctului de pensie. Textele ce prevăd modul de calculare a grupelor de muncă, a sporurilor, a veniturilor obţinute în acord, a ajutorului pentru soţul supravieţuitor şi scăderea vârstei de pensionare pentru mamele care şi-au crescut şi îngrijit copiii până la vârsta de 16 ani vor intra în vigoare în septembrie 2021.

Tot în această sesiune, este posibil ca parlamentarii să fie nevoiţi să reexamineze legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, care a fost atacată la Curtea Constituţională atât de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi de reprezentanţii opoziţiei şi faţă de care şi-a exprimat dezacordul cu privire la anumite articole Comisia de la Veneţia.

În afara acestei legi, magistraţii Curţii Constituţionale se vor pronunţa şi cu privire la sesizările privind modificarea Codului de Procedură Penală şi Codului Penal, acte normative care au fost atacate de şeful statului şi de opoziţia parlamentară şi criticate de partenerii din NATO şi Uniunea Europeană ai ţării noastre, de Comisia Europeană şi asupra cărora va emite un punct de vedere şi Comisia de la Veneţia.

Dacă CCR va stabili că cele două acte normative care modifică substanţial legislaţia penală nu sunt conforme Constituţiei, ele vor fi retrimise la Parlament, care va fi nevoit să le modifice în funcţie de cerinţele magistraţilor constituţionali.

Tot în această perioadă, aleşii vor trebui să se pronunţe rapid asupra unor proiecte normative menite să pună în concordanţă legile interne cu directivele Comisiei Europene. Multe dintre aceste acte trebuie dezbătute şi aprobate în regim de urgenţă, pentru că, în lipsa implementării naţionale ale directivelor europene, ţara noastră riscă declanşarea procedurii de infringement şi aplicarea unor drastice sancţiuni pecuniare pe fiecare zi de întârziere. Printre proiectele din acest grup se numără şi cel privind reglementarea implementării celei de-a patra directive europene privind combaterea spălării banilor, Comisia Europeană declanşând, din păcate, procedura de infringement împotriva României, deoarece actul normativ european trebuia implementat încă din iunie 2017.

Parlamentarii vor aproba şi modificările pe care Ministerul Sănătăţii le-a făcut cu privire la informaţiile medicale pe care le conţine dosarul electronic de sănătate al pacientului, la confidenţialitatea şi la accesibilitatea acestora, conform dispoziţiilor deciziei CCR care a stabilit în luna iulie că datele respective nu pot conţine referiri care ţin de viaţa intimă a pacientului. Magistraţii constituţionali au mai stabilit că istoricul medical şi celelate informaţii vor putea fi consemnate şi accesate doar cu acordul pacientului.

O altă lege importantă ale cărei anexe ar putea fi modificate în această sesiune este legea offshore. Despre această lege, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat că anexele ar putea fi modificate prin ordonanţă de urgenţă de către Guvernul Dăncilă, dar cum legea nu a fost încă promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, Executivul nu are ce să modifice, pentru că actul normativ nu este în vigoare. Principala nemulţumire referitoare la această lege priveşte modul în care companiile îşi pot recupera investiţiile făcute în sectorul upstream, mod care în actul normativ votat iniţial de Parlament nu încuraja derularea unor astfel de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Liberali apara excrocii?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb