Reporter: Din ceea ce aţi discutat cu clienţii şi cu colegii, care este situaţia actuală legată de darea în plată?
Alexandra Burada: În acest moment, oamenii se află într-o stare de incertitudine şi anxietate provocată de acţiunile creditorilor şi de reacţia statului faţă de aplicarea acestei legi. Fac referire aici în mod special la impozitarea operaţiunii de dare în plată.
Reporter: Se ştie câte notificări au primit băncile?
Alexandra Burada: Nu putem şti cu exactitate câte notificări s-au primit. Credem că fiecare bancă din cele implicate în creditarea în franci elveţieni a primit cel puţin 100 de notificări.
Reporter: Care au fost răspunsurile primite de consumatori?
Alexandra Burada: Săptămâna trecută au fost primite contestaţii. Majoritatea băncilor contestă darea în plată, în scopul de a invoca excepţia de neconstituţionalitate a legii.
Reporter: Care este situaţia în ceea ce priveşte notificările manageriate de dumneavoastră?
Alexandra Burada: Deocamdată avem o concluzie parţială, pentru notificările trasmise între 16 şi 20 mai, deoarece nu am primit un răspuns pentru toate. Bilanţul provizoriu cuprinde multe contestaţii, dar şi trei suspendări de executare şi un răspuns pozitiv la convocare, fiind acceptată darea în plată.
Reporter: Cum caracterizaţi răspunsurile venite de la bănci? Din informaţiile apărute până acum în presă, Bancpost a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, Banca Românească a depus acelaşi tip de solicitare în instanţa, BCR a declarat că va face acest lucru, OTP Bank l-a trimis pe client la creditorul către care a cesionat creditul, Kruk a spus că debitorul nu se încadrează...
Alexandra Burada: Din analiza conţinutului contestaţiilor primite rezultă faptul că, din perspectiva contestării încadrării în criteriile de admisibilitate a legii, acestea nu sunt întemeiate. Scopul unic care se identifică este acela de a formula excepţia de neconstituţionalitate a întregii legi, iar argumentele sunt identice cu cele formulate în cadrul dezbaterilor parlamentare.
În contestaţiile depuse de bănci în instanţă sunt exprimate, fără rezerve, opinii care conduc la ideea că legislativul este incoerent şi că legea nu reprezintă o necesitate pentru societatea din România.
Iată un exemplu: "Adoptarea Legii nr. 77/2016 reprezintă un răspuns din partea clasei politice ca urmare a presiunii publice şi a miilor de dosare ce se află în prezent pe rolul instanţelor naţionale privind constatarea nulităţii absolute a unor clauze contractuale, în baza prevederilor Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori (Legea nr. 193/2000), demarate fie de consumatori, în mod individual, fie în cadrul unor dosare colective.
Nu de puţine ori, istoricul normativ al acestei ţări a fost marcat de o procedură de legiferare contextuală, incoerentă şi independentă de cadrul legislativ pozitiv, precum şi de problemele economice şi sociale ce reclamă soluţii legislative pertinente şi care să nu creeze, la rândul lor, supape pentru alte fenomene economice şi sociale dăunătoare circuitului civil".
De asemenea, se opinează şi că CCR trebuie să adopte o poziţie fermă cu privire la această lege, precum şi că aceasta a fost adoptată în contextul alegerilor parlamentare:
"Din păcate, în loc să reprezinte o soluţie justă a unor probleme economice şi sociale pe care le au o parte din consumatorii care au contractat credite ipotecare, răspunsul normativ din Legea nr. 77/2016 încalcă într-o manieră disproporţionată libertăţile altor subiecte de drept - instituţiile financiar bancare şi nebancare -, încălcare ale cărei ecouri se vor răsfrânge din punct de vedere economic asupra întregii populaţii, în lipsa unei atitudini ferme din partea Curţii Constituţionale cu privire la flagranta neconstituţionalitate a textelor de lege din acest act normativ adoptat în contextul viitoarelor alegeri parlamentare".
Cu siguranţă că aceste observaţii depăşesc sfera argumentelor juridice şi, mai mult decât atât, nu fac altceva decât să demonstreze că aceste instituţii nu recunosc legile statului român.
În ceea ce priveşte motivele invocate în cadrul contestaţiei, unele sunt de-a dreptul hilare. Cel mai bun exemplu este acela unde banca ne explică că imobilul nu are destinaţia de locuinţă deoarece nu are 102 mp, ci cu câţiva metri mai puţin. Ne întrebăm dacă la data acordării creditului aceasta a fost considerată locuinţă, precum şi dacă majoritatea locuitorilor acestei ţări cunosc faptul că dacă apartamentul lor de trei camere nu are 102 mp construiţi acesta nu este considerat locuinţă (?!).
Reporter: Ce lege impune că un imobil trebui să aibă o suprafaţă minimă de 102 mp pentru ca acesta să fie considerat locuinţă?
Alexandra Burada: Legea Locuinţei - 114/1996 -, dar nu se interpretează aşa.
Reporter: Ce spune, mai exact, această lege?
Alexandra Burada: În textul legii, locuinţa este definită ca fiind o "construcţie alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii".
Legea stabileşte şi ce este aceea o locuinţă convenabilă, după cum urmează: "locuinţa care, prin gradul de satisfacere a raportului dintre cerinţa utilizatorului şi caracteristicile locuinţei, la un moment dat, acoperă necesităţile esenţiale de odihnă, preparare a hranei, educaţie şi igienă, asigurând exigenţele minimale prezentate în anexa nr. 1 la prezenta lege".
Aşadar, anexa legii se referă la acest articol şi are prevăzut, la suprafeţe minimale pentru trei camere şi trei persoane, nivelul de 102 mp.
Nicidecum legea nu spune că, dacă nu este convenabilă, atunci nu este locuinţă.
Reporter: Ce presupune faptul că Banca Românească a ridicat excepţia de neconstituţionalitate asupra întregii legi? Este simplu de aprobat o astfel de excepţie de către bancă? Dar de către Curtea Constituţională?
Alexandra Burada: Toate băncile au ridicat excepţia de neconstituţionalitate în toate contestaţiile, aşa cum am spus mai sus, acesta fiind şi scopul urmărit. Curios este totuşi că, deşi niciuna din instituţiile abilitate nu au înţeles să sesizeze CCR cu această excepţie, creditorii privesc cu încredere deznodământul. Este evident că în contextul a sute de contestaţii, Curtea va fi în final sesizată cu această excepţie. Însă noi suntem foarte încrezători că decizia Curţii va fi una favorabilă consumatorilor.
Reporter: Sunt cazuri în care băncile au acceptat negocierea?
Alexandra Burada: Nu.
Reporter:Credeţi că vor fi multe cazuri de dare în plată după 13 iunie?
Alexandra Burada: Este foarte greu de spus. Oamenii aşteaptă în continuare clarificarea modului de impozitare şi sunt mulţi care vor să vadă reacţia băncilor la primele notificări. Însă ritmul de primire a cererilor de notificare nu a scăzut, ci dimpotrivă, remarcăm o uşoară creştere a acestuia.
Reporter: Cum caracterizaţi bâlbâielile MFP pe impozitarea acestei proceduri? Cum ar trebui să stea situaţia, în opinia dumneavoastră?
Alexandra Burada: AURSF a solicitat, cu numeroase argumente, exceptarea de la plata impozitului a beneficiarilor Legii nr. 77/2016. Sunt încrezătoare că reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, după o analiză atentă, vor accepta argumentele asociaţiei şi vor lua decizia corectă, pentru a le permite debitorilor să acceseze legea.
Reporter: În urma procesului în care aţi câştigat pe fond împărţirea echitabilă a riscului valutar între debitor şi creditor, aţi mai depus şi alte dosare de acest tip? Aveţi astfel de cereri şi câte?
Alexandra Burada: Rezultatul procesului a stârnit un larg ecou în rândul debitorilor. Am primit zeci de mesaje private pe Facebook şi tot atâtea telefoane. Urmează ca în perioada imediat următoare să depunem mai multe acţiuni de acest tip, împotriva mai multor bănci, cunoscute pentru faptul că nu acordat clienţilor nicio soluţie de împărţire a poverii.
Reporter: Consideraţi că decizia se va menţine şi în ultima instanţa?
Alexandra Burada: Am mare încredere într-o soluţie favorabilă, deoarece această soluţie reechilibrează contractul şi pune părţile într-o postură de egalitate.
Reporter: Mulţumesc!
1. fără titlu
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.06.2016, 00:31)
Opinia a fost ştearsă din cauza limbajului neadecvat.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.06.2016, 01:34)
Opinia a fost ştearsă din cauza limbajului neadecvat.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 03:05)
ESti foarte perseverent [...]
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 03:05)
Minti.
1.4. indomniq (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 07:05)
La 00:31
Si 01:34 de ce nu aveti somn ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.06.2016, 01:21)
Mesaj eliminat, conform regulamentului.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 03:10)
Acelasi [...] a postat mesajul 1., 1.1. si 2., hotarat sa dea cu capul la tzinta. [...], ai vazut ce frumos trecu legea?! Te oftici de mama-mama!
2.2. ccr de ce sa cada? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 07:13)
E o lege ca in Spania, Sua.
Nimic nou sub Soare.
Da e tara din Lumea a III-a care a adoptat-o, de acord, celelalte sunt dezvoltate.
Ccr in cat timp raspunde ? Sa le dea peste bot bancilor? Sa le puna cu botul pe labe si cu coada-ntre picioare.
Sa stea cu ciocu' mic !
2.3. hahaha (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 07:14)
E stilul lui toate trei mesajele :)
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 11:31)
[...], nu te satura Dumnezeu de mizeriile ce le faci! Mai bine incearca sa nu mai denigrezi si sa calomniezi! Aud ca ti se pregătește un flagrant. Oooops na ma m-am scapat. Baftă tie!
2.5. te oftici? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Jackie Chan în data de 07.06.2016, 11:31)
Mori de oftica, este? Latri ca prostul pe-aci in timp ce `cuplul` taie-n carne vie. Tu refulezi in punga, treaba merge inainte. Ia ceva sa nu-ti plesneasca vreo vena.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 15:56)
Vezi ca esti prost...informat. Sefului tau flocos i se pregateste un flagrant pe art.244 cod penal. Cica unii dintre aia inselati sa dea donatii si sa redirectioneze impozit sunt cam sucariti ca au dat banu' si au ramas cu ochii-n soare. Cica si la RAR sunt luati aia la ochi ca practica niste spagi cam mari ca sa plimbe niste hartii iar Livache e luat de mult in colimator de comandant. Oooops, hai ca s-au scapat ai tai in pantaloni:)))))
3. Frumos interviu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 07:00)
Daca bancile nu recunosc legile din Romania atunci actionatile in instanta.
Faceti o reclamatie la Anpc European. Intrebati Parlamentul European ce parere su ca bancile nu respecta legile din tara.
102 m2 si atunci ap cu 2-1 camere garsonierele de ce s-au vandut in tara, de ce se construiesc?
Ldp e model ca taxa auto. Prima data se castiga in instante zeci-milioane de procese dupa care se face lege. Am primit de la Anaf ca trebuie sa le duc contractul de vanzare cumparare si talonul original in 60 de zile, cand pot sa ceara de la Rar. Birocratia lui peste. Impozitul de la Primarie.
Placerea de a trai in Romania si asta ne mananca tot timpul. Digitalizare, e-Romani .
4. Avocatii din galceava traiesc.
(mesaj trimis de Nicol în data de 07.06.2016, 10:09)
Daca am ajuns sa ne luam si sa facem legi dupa avocati vai de noi.
Avocatii nu sunt de constructie, de reforma, ei sunt de chichite fara fond si forma, care le aduc doar lor bani si necazuri la majoritatea.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 10:23)
Avocatii sa fie eliminati!
Sa ramana doar procurorii.
4.2. Legea si Scrutinul:-) (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de The Brute în data de 07.06.2016, 10:28)
Domnule intelept, de ce nu te faci si mata avocat ca sa poti galcevi? Bancile Pot sa primeasca usurare ca in 2012, da mujicii ba. In 2004 ii tragem in piept cu AJUSTAREA LA INFLATIE si acum cu AJUSTAREA PRUDENTIALA...
5. fără titlu
(mesaj trimis de Dar de ce băncile nu vor sa negocieze? în data de 07.06.2016, 11:39)
Dacă băncile au creditat pt locuințe, de ce acum nu își asuma?
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 15:58)
Dar creditacul de ce nu vrea sa isi asume de urla cat il tin bojogii sa ii plateasca altii datoriile?
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 18:07)
Creditacul isi asuma pierderea. Oricat ai fi tu de bancard trebuie sa pricepi ca odata predate cheile locuintei, creditacul inghite ratele platite degeaba timp de aproape 10 ani. Daca ar fi stat cuminte cu chirie si ar fi economisit banii pe care i-a donat bancii, acum era deja proprietar, fara sa ajunga sclav la banca.
5.3. exact (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 18:17)
Doamne nu bate omu, i-ai mintea si norocu.
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 18:18)
Ce vorbesti Sile? Asa ti-a spus tie sa postezi Flocea de la Cisnadie? Daca creditacul a luat credit de 120.000 euro, in 10 ani a platit vreo 40.000, da in plata o casa care valoreaza acum vreo 40.000, restul de 40K + dobanzi lasati paguba in banca cine ii plateste? Nu cumva deponentul si viitorul cretitat? Ba da!
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 18:20)
Ca-n cazul lui sefa-tu' paros, nu? Numai ca el inca are noroc la bani, il tin cotizantii de pe grup si nevasta-sa
5.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 19:04)
Ai spus la 5.1 ca nu vrea creditacul sa-si asume. Afirmatie e gresita, creditacul pierde ani de zile din viata in care a muncit exclusiv pentru bancarzi. Creditacul isi asuma o pierdere uriasa.
De partea cealalta, bancarzii au tot meritul pentru credite de 120k acordate pentru locuinte de 40k. A fost nevoie de multa pricepere, perseverenta si talent pentru acordarea unor astfel de credite. :))))))))) Dar nu ma mir ca bancarzii care au operat in Romania nu au ajuns la pârnaie. Ăsta e sistemul, mafia se tânguie. :))))))))))
5.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 20:14)
Cand cade grindina peste grau cine plateste?
In viata mai castigi mai pieri. Si brutari su pierdere ca rod soareci saci de faina, i se intareste painea, doar bancheri au doar profit.
Ăl de Sus?
5.8. bula (răspuns la opinia nr. 5.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2016, 20:17)
Ne spune ca a fost bula imobiliara umflata de banci? Si tot bancile o mentin prin pc?
inseamna ca cererea oferta se regaseste la sub 30000!
5.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.06.2016, 12:08)
Creditacul da garantia aia valoroasa evaluata de banca :) De ce sa mai plateasca ?