TOCMAI DE CRĂCIUN! Lovind năpraznic creditarea, BNR le-a tăiat respiraţia bancherilor

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 decembrie 2005

Autorităţile şi Executivul ar trebui să înţeleagă că, prin limitarea creditării, se creează o situaţie periculoasă din punctul de vedere al evoluţiei sistemului bancar, în condiţiile în care se strînge şurubul la sistemul financiar bancar, reglementat cu măsuri administrative, ne-a declarat ieri domnul Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărît, recent, majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale băncilor comerciale, de la 30% la 35%, în vederea întăririi controlului lichidităţii şi a măsurilor de temperare a expansiunii creditului. Banca Centrală este pregătită să utilizeze, în continuare, întregul set de instrumente de care dispune pentru a contracara presiunile inflaţioniste în creştere.

Prin aceste restricţii, preşedintele ARB consideră că băncile au fost puse în inferioritate faţă de instituţiile financiare şi au pierdut vîrful de sezon - Crăciunul şi sfîrşitul anului - cînd creditul de consum şi cel de nevoi personale reprezintă o majoră oportunitate. Domnul Radu Gheţea este de părere că prin normele aprobate de BNR în septembrie, s-au creat condiţiile ca instituţiile financiare nebancare să fie net avantajate faţă de bănci, competiţia fiind total neechitabilă.

Preşedintele ARB mai spune că băncile se află în inferioritate faţă de primării, ministere, care, în ultimul timp, se împrumută din ce în ce mai mult în străinătate pentru atragerea de fonduri, fără restricţii, iar băncilor le este impus că acorde cît mai multe credite în lei.

Împrumuturile din străinătate duc la deficit de cont curent şi la presiune pe piaţa valutară spune domnul Gheţea, care opinează: "Dacă vrem diminuarea inflaţiei, a deficitului de cont curent, a balanţei de plăţi, dăm, simplu, o reglementare ce limitează activitatea bancară. Nu s-au găsit soluţii de a acţiona şi pe alte căi. Săptămîna trecută, am trimis o scrisoare premierului Tăriceanu ca să ne întîlnim pentru a discuta această situaţie şi aşteptăm invitaţia la discuţii".

Domnul Gheţea este de părere că efecte restricţionării creditării se vor reflecta şi în creşterea şomajului: "Există anumite produse electrocasnice ce se fabrică în România, precum maşini de spălat, televizoare, aspiratoare etc şi, dacă scade consumul, producătorul nu va putea găsi soluţia să desfacă aceste produse în Germania, de exemplu, pur şi simplu, ci va reduce producţia".

O veste nu prea bună în pragul Sărbătorilor de iarnă...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb