Hidroelectrica trebuie să devină un jucător pe piaţa de capital, a afirmat vineri, la Porţile de Fier I, minis-trul Energiei, Toma Petcu. De asemenea, acesta a mai menţionat că, în prezent, se analizează dacă hotărârea veche conţine cele mai bune soluţii de listare sau dacă acestea trebuie schimbate.
Ministrul Energiei a declarat: "Legat de Hidroelectrica avem, ca prioritate, strategia de privatizare. Compania trebuie să devină transparentă. Este un jucător pe piaţa energetică, dar trebuie să devină un jucător şi pe piaţa de capital. Analizăm condiţiile, dacă pe hotărârea veche sunt cele mai bune soluţii de listare sau dacă este cazul să le schimbăm. Vom decide la nivel de Guvern dacă va fi cazul să schimbăm soluţia de listare (...) şi vom stabili împreună, în Guvern, dacă vom lua această decizie, dar, în mod sigur, Hidroelectrica trebuie listată la un moment dat".
De asemena, Toma Petcu a precizat că ministerul pe care îl conduce nu şi-a propus un termen pentru lis-tare deoarece, acesta nu ţine doar de Ministerul Energiei, ci şi de Ministerul de Finanţe.
Pe de altă parte Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica a precizat, joi, în cadrul evenimentului Trofeul Energeticianului, desfăşurat la Băile Herculane, că listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti va avea loc cel târziu în anul 2018. De asemenea, reprezentantul Hidroelectrica a arătat că, procesul de listare a companiei a fost întârziat de o serie de investiţii făcute înainte de 1990.
Domnul Badea a afirmat: "În acest moment, avem în portofoliu şi investiţiile istorice pornite înainte de revoluţie care ne-au creat şi ne creează anumite probleme în procesul de listare. Practic, deţinem atât investiţii care îşi vor găsi finalitatea şi, în acest sens, Hidroelectrica merge cu motoarele turate pentru tot ceea ce înseamnă finalizarea investiţiilor care au sens economic, care au potenţial 100% energetic, sau a căror pondere energetică în valoarea totală a investiţiei este foarte mare. Însă, deţinem şi o serie de investiţii care au fost demarate în ideea că vor îndeplini funcţiuni complexe, precum atenuarea viiturilor, alimentări cu apă, protecţie împotriva inundaţiilor. Fără rezolvarea acestor probleme, care nu ţin numai de companie, ci de voinţa conjugată a mai multor entităţi ale statului, s-a întârziat puţin procesul de listare, dar suntem convinşi că cel târziu anul viitor această listare se va întâmpla".
• Bogdan Badea: "Probabil, Hidroelectrica se va lista şi la o bursa internaţională"
Totodată, preşedintele directoratului Hidroelectrica a subliniat că, probabil, pe lângă listarea la Bucureşti, compania se va lista şi la o bursă din afara graniţelor ţării. Domnul Badea a adăugat: "Este important atât pentru piaţa de capital din România, dar şi pentru imaginea României în exterior şi, de aceea, probabil că listarea, sau propunerea noastră, va fi să mergem pe o listare în sistem dualist, nu doar la Bursa Română, ci şi la o bursă internaţională aşa cum s-au făcut şi celelalte listări. Sigur, este o decizie care nu ne aparţine, sunt discuţii importante şi pe marginea a ceea ce înseamnă modalitatea de listare (...) Oricum, Hidroelectrica este pregătită în oricare dintre variante să facă procesul de listare".
În repetate rânduri, oficialii BVB au declarat că, prin listarea Hidroelectrica la BVB, piaţa de capital din România va îndeplini şi criteriul lichidităţii, singurul care i-a mai rămas în vederea trecerii acesteia de la statutul de piaţă de frontieră la cel de emergentă.
• Toma Petcu: "Sperăm să putem începe procedura de listare pentru Complexul Energetic Oltenia"
Pe lângă Hidroelectrica, ministrul Energiei şi-a exprimat speranţa ca, în scurt timp, să se poată demara procedura de listare pentru Complexul Energetic Oltenia. Domnia sa a spus: "Complexul Energetic Oltenia nu a putut să fie listat pentru că încă are pierderi (...) dar noi sperăm ca sfârşitul anului să se încheie cu profit, pentru a putea începe procedura de listare".
•
• Toma Petcu: "Hidroelectrica trebuie să urmeze o strategie de dezvoltare"
• "Aştept de la conducerea companiei să scoată la licitaţie retehnologizările de la Vidraru"
După parcurgerea etapei de restructurare şi reorganizare, ceea ce a dus la atingerea rezultatelor financiare dorite, Hidroelectrica trebuie să urmeze o strategie de dezvoltare a producţiei, a afirmat vineri, la Băile Herculane, ministrul Energiei, Toma Petcu.
Domnia sa a declarat: "Hidroelectrica a parcurs o etapă necesară, aceea de restructurare şi de reorganizare. A fost benefică, am ajuns la rezultatele finaciare pe care le-am dorit, dar de aici încolo ne interesează foarte mult şi partea de dezvoltare a producţiei, pentru că produc cea mai ieftină energie, o energie verde, care are beneficii foarte mari, dincolo de producţia de energie în sine. Cred că această strategie de dezvoltare, nu doar de modernizare şi retehnologizare, ci şi de deschidere a noi studii şi a noi proiecte pentru extindere, pentru că avem un bazin hidroenergetic generos, ne oferă potenţialul şi posibilitatea să dezvoltăm, în continuare, noi proiecte".
De asemenea, ministrul Energiei a subliniat că activitatea conducerii Hidroelectrica va fi analizată din acest punct de vedere.
"Aştept de la ei (n.r. conducerea Hidroelectrica) şi le-am cerut în mod expres, săptămâna trecută, când am fost la Vidraru, iar ei m-au asigurat că într-o lună şi jumătate ar fi posibil acest lucru, să repună pe SEAP (n.r. Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), să rescoată la licitaţie retehnologizările de la Vidraru, atât de necesare pentru că vorbim de echipamente din anii "60. Este clar că avem nevoie de investiţii acolo. Este un proiect de 85 milioane euro. Eu sper ca, într-adevăr, şi voi supraveghea acest lucru, ca într-o lună şi jumătate, Hidroelectrica să scoată la licitaţie acest pachet, să fie ofertat şi licitat cât mai repede, pentru ca lucrările să demareze cât mai repede, adică până la sfârşitul anului, pentru că este perioada optimă pentru lucrări".
Toma Petcu a mai subliniat că, în calitatea sa de ministru responsabil de stabilirea politicilor în domeniul energetic şi hidroenergetic, dar şi ca reprezentant al statului român în Adunarea Generală a Acţionarilor pentru companiile din domeniul energetic, va supraveghea în permananţă ca toate obiectivele asumate împreună cu actuala guvernare să fie respectate şi parcurse.
Aceste obiective ţin de dezvoltarea, în general, a sectorului economic din România şi, în mod special, de cel al producerii energiei electrice, în acest caz pe bază de apă, a conchis ministrul Energiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2017, 08:47)
Listati Complexul Energetic Oltenia pe o bursa internationala :) si listati Hidrolelectrica doar la BVB. Mai multa imagine castigi daca investitorii straini vin ei la BVB sa cumpere perla energetica. Si oricum , decat la Londra mai bine o listati la Viena.
Daca mutam lichiditatea pe alte burse nu facem decat sa afectam bursa noastra, care poate nu va mai primi niciodata statul de piata emergenta. Aduceti investitorii straini aici si nu va mai duceti dupa ei ca disperatii. Ce lichiditate are Romgaz la Londra ( aproape ca nu e bagata in seama) si ce lichiditate are la BVB ?
2. nu se va lista ...
(mesaj trimis de Simona în data de 17.07.2017, 09:31)
... Hidroelectrica niciodata ! Clica de la putere nu are interesul in a lista
Hidroelectrica ! De ce sa-si reduca prin listare una din sursele de finantare a Fondului Suveran ?!?!