Ministerul Energiei a solicitat tuturor companiilor, chiar şi celor la care instituţia nu este acţionar majoritar, dar unde are reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, ca minimum 20% din bugetele alocate pentru anul 2017 să fie redirecţionate spre investiţii, a declarat, ieri, ministrul energiei, domnul Toma Petcu, în cadrul conferinţei Focus Energetic, cu tema "Competiţia pe piaţa energetică", adăugând: "La orizontul anului 2020, România are şanse reale să devină o sursă de securitate energetică la nivel regional".
Domnul Toma Petcu a mai susţinut: "Voi verifica personal, iar pentru primele şase luni, vom face o verificare prin fiecare secretar de stat care are în coordonare aceste companii, pentru a vedea care este nivelul de investiţii, pentru că fără investiţii, făcute după un plan care să fie respectat aşa cum am stabilit, şi cum am aprobat prin bugete, nu vom reuşi să dezvoltăm acest domeniu".
În ceea ce priveşte problema consumului ridicat de energie electrică din ultimele zile, cauzat de temperaturile extrem de ridicate, ministrul energiei a afirmat că de furnizarea energiei electrice către populaţie se ocupă operatorii privaţi de energie. Totodată, domnia sa a recunoscut că sistemul energetic naţional este unul învechit: "Trebuie să privim lucrurile aşa cum sunt, pentru că responsabilitatea noastră este uriaşă. Avem un sistem energetic îmbătrânit, poluant şi ineficient şi trebuie să recunoaştem acest lucru. Din 100 de unităţi energetice ale materiei prime, doar 15 mai ajung la consumatorul final. Acest dezavantaj trebuie transformat în oportunitate".
De asemenea, domnia sa a mai declarat că principalul rol al Ministerului Energiei, în această perioadă, în care se înregistrează un consum ridicat de energie, este acela de a se asigura că se produce suficientă energie electrică pentru a acoperi necesarul. Domnul Toma Petcu a mai spus că, lunile trecute, ţara noastră a produs suficientă energie, având capacităţile necesare pentru a acoperi deficitul şi producând şi un excedent, pe care să îl trimită către pieţele de export.
Totodată, oficialul de la conducerea Ministerului Energiei opinează că pentru a ajunge un jucător important la nivel regional şi european, ţara noastră trebuie să producă foarte multă energie. Toma Petcu a precizat: "În ceea ce priveşte energia electrică, putem spune că ţara noastră este, deja, un jucător regional, având în vedere exporturile pe care le efectuează. Ne dorim ca aceste exporturi să continue să crească. În ceea ce priveşte piaţa de gaze, noi importăm circa şapte la sută, în timpul anului, şi aproximativ 10-11% pe timp de iarnă, însă ne dorim să începem să exportăm şi gaze".
Potrivit acestuia, ţara noastră are un avantaj puternic, respectiv un mix energetic diversificat şi echilibrat, care poate asigura consumul intern şi poate fi un factor de stabilitate şi în regiune.
Domnia sa speră ca acest lucru să se realizeze prin intermediul exploatărilor suplimentare din Marea Neagră şi a gazoductului BRUA, care ar urma să înceapă să se construiască la începutul anului viitor şi să fie finalizat în 2019.