Orice cetăţean poate intra într-un proces de negociere cu un furnizor local de energie electrică, putând să obţină astfel tarife mult mai bune, a precizat vineri, la Porţile de Fier I, ministrul Energiei, Toma Petcu. De asemenea, acesta a mai subliniat că majorarea preţului energiei electrice este determinată de liberalizarea pieţei.
Domnia sa a declarat: "Suntem pe o liberalizare totală a pieţei (...) Am liberalizat total piaţa de energie, pentru că acesta este calendarul pe care ni l-am asumat. Această majorare de 8%, care a fost stabilită de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) este pentru furnizorul de ultimă instanţă. Dar orice cetăţean poate să intre într-un proces de negociere cu alt furnizor local. Cred că un furnizor de ultimă instanţă are preţul cu cel puţin 10% mai mare, faţă de un furnizor local, pentru că îşi asumă riscurile de furnizor de ultimă instanţă. Prin aceste negocieri, populaţia, individual, poate obţine tarife mult mai bune. Sunt convins că, dacă se face acest lucru, nu doar se evită cei 8%, dar se poate îmbunătăţi preţul cu un procent sau două".
Toma Petcu a mai subliniat că acestea sunt preţurile din piaţă, date de liberalizare, fiind similare cu cele din ţările învecinate. "Sunt preţurile din piaţă, uitaţi-vă şi la preţurile din zonă (...) la cele din Ungaria, Cehia, Slovacia care sunt similare. Sunt preţurile de piaţă, date de liberalizare", a precizat ministrul.
De asemenea, acesta a menţionat că există şi o deficienţă comparativ cu anii anteriori, pentru că producţia pe hidro este mai mică din pricina debitelor mici, atât pe râurile interioare, dar în mod special pe Dunăre, unde media este mult sub cea multianuală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 17.07.2017, 14:41)
Asta e din Romania? Si cu furnizorii de energie populatia poate negocia la fel de usor ca si cu bancile.
Plus ca ce rost are "negocierea"? Ca sa se castige 2 lei pe luna eventual?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2017, 16:57)
Cine este atit de dobitoc sa creada ineptia unui alt idiot care traieste din vorbele de la Bruxelles si ne vinde gogosi goale? Ppina a fost totul centralizat cu raportari ale cheltuielilor de producere a energiei electrice, la care se adauga un profit decent, acum fiecare este liber sa jupoaie "clientul" de rind, cica in procesul de "negociere" = vrei curent electric "ia de aici", la ce pret? ...la care ti-l dau!...nu-ti convine du-te si cauta ... sau pune-ti elice. E o mare "vrajeala" tipic romaneasca dupa "indicatii" democratice de la EU si US. Liberalizarea cistigului in cartel cu "pacienti" liberi sa aleaga ce ... ca in sanatate.