TRADE TRANSPORT SERVICES: "Contractele în derulare în 2022 pentru mărfuri provenind din Ucraina reprezintă aproximativ 3% din totalul veniturilor consolidate"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 5 aprilie 2022

"Contractele în derulare în 2022 pentru mărfuri provenind din Ucraina reprezintă aproximativ 3% din totalul veniturilor consolidate"

"Războiul din Ucraina nu a creat până la acest moment probleme de navigaţie pe Dunăre" TTS ia în calcul să apeleze la credite pentru investiţii

Contractele în derulare ale transportatorului de mărfuri de Dunăre Transport Trade Services (TTS) pentru mărfuri provenind din Ucraina reprezintă aproximativ 3% din totalul veniturilor consolidate ale companiei, a informat societatea într-un raport detaliat transmis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Grupul TTS este principalul furnizor de servicii logistice integrate de tip 3PL (Third Party Logistics) din bazinul Dunării, acţionând ca integrator de servicii de transport (fluvial, feroviar, rutier), transbord, înmagazinare şi agenturare pentru mărfuri minerale, produse agricole şi produse chimice.

"Apropierea geografică de Ucraina şi Rusia, ţări mari exportatoare de materii prime minerale, produse agricole şi produse chimice, face ca războiul din Ucraina să aibă efecte asupra activităţii grupului TTS, chiar dacă expunerea noastră pe Rusia şi Ucraina este nesemnificativă. Activitatea noastră va fi influenţată în principal din două direcţii: reconfigurarea fluxurilor de mărfuri provenind din Rusia şi Ucraina sau a celor care în mod tradiţional foloseau porturile ucrainene la Marea Neagră şi sancţiunile economice impuse de SUA. şi UE asupra Rusiei. Modificarea fluxurilor logistice de marfă sunt determinate în principal de nevoia de a înlocui lanţul logistic uzual prin porturile de la Marea Neagră şi Marea Caspică afectate de războiul din Ucraina cu rute logistice care vor trece prin portul Constanţa (sau prin porturile Reni şi Izmail, sau rute combinate terestru-Dunăre-Constanţa). În acest sens, se depun eforturi susţinute în această perioadă pentru stabilirea de rute alternative pentru produsele ucrainene de export (produse agricole, minerale) dar şi a importurilor ucrainene", arată compania în raport.

În acelaşi timp, compania precizează că sancţiunile economice au efecte importante asupra pieţelor situate în amonte de TTS în lanţul logistic, iar prin creşterile masive ale preţurilor pe pieţele internaţionale se produce o schimbare în lanţurile de aprovizionare cu materii prime şi de desfacere a produselor finite.

Societatea mai afirmă că nu are expunere financiară, nu deţine active, agenţii sau sucursale în Ucraina sau Rusia.

"Grupul nu are legături comerciale cu societăţi din Rusia, şi are relaţii contractuale nesemnificative ca pondere cu societăţi din Ucraina. Din punct de vedere comercial, contractele în derulare în 2022 pentru mărfuri provenind din Ucraina reprezintă aproximativ 3% din totalul veniturilor consolidate (în exclusivitate materii prime pentru combinatul siderurgic Liberty Steel Galaţi), în timp ce contractele pentru mărfuri provenind din Rusia reprezintă aproximativ 2% din totalul veniturilor consolidate (în majoritate covârşitoare materii prime pentru combinatul siderurgic HBIS Smederevo - produse nesupuse sanctiunilor -, diferenţa fiind constituită din îngrăşăminte chimice). Până la finalul lunii martie, aceste contracte sunt executate in proporţie de 17-25%", potrivit raportului companiei.

În ceea ce priveşte mărfurile provenind din Ucraina şi Rusia, TTS arată că prestează în special servicii de transport, dar şi unele servicii de operare portuară, ponderea principală având-o materiile prime pentru combinatele metalurgice Liberty Steel Galaţi şi HBIS Smederevo. Grupul TTS asigură transportul de materii prime pentru metalurgie pentru Liberty Steel Galaţi pe relaţia Izmail-Galaţi, şi pentru HBIS Steel pe relaţia Constanţa-Smederevo. În ce priveşte materiile prime indisponibilizate pe relaţiile Ucraina şi Rusia, compania arată că acestea vor fi înlocuite cu uşurinţă cu materii prime din surse sigure, grupurile din care fac parte cele două combinate dispunând de lanţuri de aprovizionare dezvoltate la nivel global.

"Aceste volume vor tranzita în mod necesar prin portul Constanţa. De altfel, din informaţiile pe care le deţinem, stocurile existente în Constanţa, împreună cu volumele de materii prime încărcate pe navele aflate în drum spre Constanţa ale ambelor combinate metalurgice permit desfăşurarea activităţii acestora în bune condiţii pentru perioada următoare", mai precizează compania.

"Ne aşteptăm ca TTS să asigure în continuare aprovizionarea normală a combinatelor Liberty Steel Galaţi şi HBIS Smederevo, conform contractelor în vigoare"

Ca urmare, societatea spune că se aşteaptă să asigure în continuare aprovizionarea normală a combinatelor Liberty Steel Galaţi şi HBIS Smederevo, conform contractelor în vigoare.

În ceea ce priveşte îngrăşămintele, TTS spune că contractul de transport şi operare fosfat pentru Serbia va funcţiona în continuare şi în situaţia actuală anticipează o creştere a volumelor întrucât produsele finite (îngrăşăminte) provenind din Rusia vor trebui înlocuite, măcar parţial, din alte surse cu un nivel de competitivitate în preţ apropiat (ţări de la Marea Caspică, din nordul Africii sau din Golf).

În sfera mărfurilor agricole, transportatorul pe Dunăre spune că principalul risc la adresa companiei îl reprezintă "posibilele măsuri protecţioniste pe care guvernele din regiune le-au luat sau le vor lua şi care vor avea ca efect limitarea temporară a volumelor de marfă de pe piaţă, până când se va contura nivelul recoltei noi, având în vedere şi deciziile şi implicarea UE".

"În acelaşi timp, trebuie menţionat că şi înainte de declanşarea conflictului, începând cu octombrie 2021, volumele de marfă din Ungaria şi Serbia nu au existat, iar cele din România şi Bulgaria au fost la niveluri mult mai joase decât de obicei. Încă din primele zile de război TTS , şi-a concentrat eforturile pentru găsirea unor rute logistice pentru exporturile ucrainene de cereale, în primul rând. În acest moment, TTS a securizat trei rute logistice (în trafic feroviar, combinat feroviar-fluvial şi fluvial) care duc de la frontierele Ucrainei către portul Constanţa. Două dintre ele sunt operaţionale, primele loturi de marfă fiind deja în procesare. Se află de asemenea în procesare primele transporturi de minereuri de origine ucraineană către portul Constanţa", potrivit raportului societăţii.

TTS mai arată că războiul din Ucraina nu a creat până la acest moment probleme de navigaţie pe Dunăre.

Aprecierile companiei privind evoluţiile din perioada următoare: "Contextul geopolitic poate determina creşterea fluxurilor tranzitate prin portul Constanţa"

Potrivit societăţii, contextul geopolitic poate determina creşterea fluxurilor tranzitate prin portul Constanţa cu efecte pozitive asupra volumelor de mărfuri transportate şi operate de TTS.

"Având în vedere faptul că Ucraina şi Rusia sunt mari exportatoare de produse agricole, interdicţia sau limitarea exportului acestor produse a condus la creşterea preţurilor la nivel mondial şi la creşterea semnificativă a competitivităţii produselor agricole provenind din bazinul Dunării, cu efect în creşterea volumelor transportate via Constanţa, atât înainte de cât şi în sezonul 2022-2023. În paralel, se lucrează intens la găsirea unor rute logistice alternative pentru produsele sale agricole, în trafic combinat cale ferată-Dunăre spre portul Constanţa, care sa înlocuiască porturile ucrainene la Marea Neagră, unele fiind deja funcţionale, în limitele capacităţilor logistice existente", se mai arată în raportul TTS.

TTS: "Am luat preventiv măsuri pentru atenuarea efectelor creşterii generale a preţurilor asupra costurilor şi vom continua să o facem, în funcţie de situaţia pieţelor şi de contextul geopolitic"

Societatea spune că a luat preventiv măsuri pentru atenuarea efectelor creşterii generale a preţurilor asupra costurilor sale şi va continua să o facă, în funcţie de situaţia pieţelor şi de contextul geopolitic.

"Venind pe fondul creşterii generale a preţurilor înregistrate începând cu a doua jumătate a anului 2021, sancţiunile economice impuse de UE şi SUA. asupra Rusiei, interdicţiile asupra exporturilor instituite de Ucraina şi de Rusia şi incertitudinile asupra activităţii economice cauzate de războiul din Ucraina, au condus în primul trimestru la creşterea explozivă a preţurilor energiei şi combustibililor, concomitent cu creşterea accelerată a preţurilor produselor, materiilor prime, materialelor şi subansamblelor utilizate de grupul TTS în activitatea de investiţii (cu precădere în mentenanţa planificată a activelor grupului) precum şi la inflaţie care a creat presiune pe salarii, taxe şi tarife ale administraţiilor şi costurile cu serviciile terţilor, în general. Întrucât TTS funcţionează într-o piaţă competitivă, atât în ceea ce priveşte tarifele cât şi nivelul serviciilor prestate, influenţa factorilor externi asupra profitabilităţii poate fi atenuată în special prin controlul intern al costurilor de funcţionare şi prin adaptarea la modificările intervenite în fluxurile logistice şi la noile condiţii pe pieţele pe care TTS le deserveşte în lanţul logistic. În ceea ce priveşte combustibilii, după începerea războiului TTS a îmbunătăţit condiţiile contractuale stabilite prin clauze de protecţie de tip BAF (Bunker Adjustment Fee) prevăzute în contractele cu partenerii pe termen lung, în sensul reducerii perioadei de expunere a TTS la creşteri de preţ. În ceea ce priveşte investiţiile (în principal cele de mentenanţă planificată), TTS va urmări coordonarea necesarului de executat fizic cu nevoia de lichiditate pentru aceste activităţi, inclusiv prin apelarea la credite de investiţii", mai afirmă compania.

"Grupul TTS face eforturi semnificative pentru monitorizarea atentă a evoluţiilor pe pieţele relevante, valorificând experienţa, buna reputaţie şi poziţia sa de principal furnizor de servicii logistice integrate din bazinul Dunării, pentru a se putea adapta cu rapiditate condiţiilor în schimbare", se mai arată în raport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb