TradeVille: Ascendia are obiective îndrăzneţe pentru 2024

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 februarie

TradeVille: Ascendia are obiective îndrăzneţe pentru 2024

Ascendia SA a raportat rezultate financiare în scădere comparativ cu anul precedent, din cauza unor întârzieri cu proiectele finanţate prin PNRR. În ciuda unui climat economic dificil, compania a reuşit să rămână profitabilă. Pentru anul în curs, Ascendia se va focusa pe extindere în pieţele internaţionale şi optimizarea investiţiilor provenite din PNRR, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Ascendia este o companie care activează în domeniul IT, dezvoltând produse software şi conţinut digital pentru domeniul educaţional din România. Compania este cunoscută pentru platforma de educaţie pentru companii, CoffeeLMS, şi pentru editorul de cursuri eLearning, LIVRESQ. Principalele direcţii de activitate sunt: Platforma de Enterprise Learning Management Systems (Coffee LMS) destinată companiilor mari, fiind o platformă de management al procesului de învăţare la distanţă; eContent - destinată pregătirii angajaţilor din corporaţii prin produsul eJourneys; Livresq - platformă digitală care permite crearea de module de e-learning; Servicii de dezvoltare de conţinut educaţional în format e-learning atât pentru companii mari, cât şi pentru mediul academic.

CEO-ul companiei şi fondatorul Ascendia este Cosmin Mălureanu, ocupând această funcţie încă din anul 2007. Pe perioada mandatului domnului Mălureanu, compania a intrat la tranzacţionare pe piaţa AeRO a BVB începând cu anul 2016, preţul acţiunii Ascendia crescând de aproape patru ori până în prezent.

Printre principalii acţionari ai Ascendia se numără Mălureanu Cosmin şi Mălureanu Alex, cu 54,37%, respectiv 19,18% din capital, restul acţiunilor fiind deţinute atât de persoane fizice (25,86%), cât şi de persoane juridice (0,57%).

Statista: Piaţa globală a educaţiei online - estimată la 185,2 miliarde de dolari în 2024

Potrivit Statista, piaţa globală a educaţiei online este estimată să valoreze 185,20 miliarde de dolari până la finalul anului curent, respectiv să urce la 257,70 miliarde de dolari până în 2028, cu o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 8,61%. Cea mai mare piaţă de educaţie online este cea universitară, cu un volum proiectat de 120,70 miliarde de dolari în 2024. Venitul mediu per utilizator este preconizat să atingă 210 dolari.

În 2023, învăţarea online şi metodele virtuale care au personalizat învăţarea, au făcut educaţia accesibilă la nivel global. Piaţa globală de e-learning a atins 316,2 miliarde de dolari în 2023, principalii factori de creştere fiind utilizarea crescută a smartphone-urilor, preferinţa pentru educaţie flexibilă şi tehnici de gamificare. Companii mari precum Amazon, Microsoft şi IBM au adoptat utilizarea e-learning, peste 40% dintre companiile din Fortune 500 utilizând această metodă de pregătire. De exemplu, IBM a economisit peste 200 de milioane de dolari prin trecea la e-learning. În ceea ce priveşte educaţia universitară, în 2023, deficitul de profesori a urmat un trend crescător, tot mai mulţi administratori apelând la contractarea de instructori virtuali din companii private, şcolile americane cheltuind peste 30 de milioane de dolari pentru aceştia.

În România, economia digitală se află în continuă creştere. Anul 2023 a fost un an critic pentru sectorul tehnologic, deoarece guvernul a stabilit mai multe iniţiative pentru a ajuta digitalizarea întreprinderilor mici şi mijlocii. De exemplu, programul PNRR de digitalizare a IMM-urilor ar putea avea un impact semnificativ asupra sectorului tehnologic al ţării. Până în 2030, se estimează că economia digitală va atinge 52 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 10% din PIB-ul ţării. Acest lucru este întărit şi de statisticile la nivelul UE, care arată că în 2023, 30% dintre utilizatorii de internet au urmat un curs online sau au utilizat materiale de învăţare online.

2023 - o etapă de consolidare pentru Ascendia

Anul 2023 a reprezentat pentru Ascendia o etapă de consolidare, în ciuda provocărilor întâmpinate. Compania a încheiat anul trecut cu venituri de 12,3 milioane de lei, în creştere uşoară faţă de suma de 12,2 milioane de lei în 2022, în timp ce cifra de afaceri a fost de 8,93 milioane de lei, în uşoară scădere de la 9,1 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului anterior. Încasările recurente pe liniile de afaceri consacrate (CoffeeLMS, eJourneys, LIVRESQ) au crescut semnificativ, cu peste 85%, notează TradeVille

Provocările întâmpinate au afectat însă profitul net, marcând o scădere de 71,57%, de la 3,89 milioane de lei în 2022, la 1,13 milioane de lei în 2023. Cauzele care au dus la această scădere au fost prelungirea executării contractului Edulib peste data iniţial estimată, care a generat costuri de oportunitate prin neimplicarea echipei alocate proiectului în alte proiecte comerciale, cât şi lipsa încasărilor previzionate din partea beneficiarilor proiectelor prin programe PNRR finanţate de către stat. Totodată, nici finanţările prin PNRR pentru proiectele educaţionale nu s-au finalizat.

Finalizarea proiectului Edulib care va servi peste 720.000 de elevi şi 69.000 de cadre didactice din învăţământul gimnazial a reprezentat pentru companie o consolidare a strategiei, cât şi capacitatea de a îndeplini cu succes proiectele naţionale.

Pentru anul curent, compania estimează creşteri datorate proiectelor finanţate prin fonduri PNRR, cât şi a eforturilor de ieşire pe pieţele externe. Tot anul acesta va fi lansat programul eGarantie, finalizat în 2023.

De la începutul anului şi până în prezent, preţul acţiunii Ascendia a marcat o creştere de 3%, în timp ce, în ultimele 12 luni, creşterea a fost de 30%. Prin comparaţie cu indicele BETAeRO, acţiunile Ascendia au depăşit de 1,5x performanţă acestuia (+19% în 2023). Evoluţia de anul trecut a companiei a dus la depăşirea maximului atins în februarie 2022, Ascendia aflându-se pe un trend crescător, având totodată şi parte de un momentum favorabil. Preţul a reuşit să rămână peste media mobilă simplă de 200 de zile pe parcursul ultimelor 12 luni.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Ascendia

Oportunităţi

- Pionier în AI: Ascendia anunţă lansarea oficială a generatorului de lecţii interactive şi cursuri e-learning, bazat pe inteligenţă artificială, ca funcţionalitate în editorul LIVRESQ. Debutul a avut loc în cadrul celui mai mare eveniment dedicat tehnologiei educaţionale, Bett UK, desfăşurat în Londra, între 24 şi 26 ianuarie 2024. Introducerea acestei funcţionalităţi în LIVRESQ reprezintă un avans major în sectorul educaţiei digitale.

- Made în România: Ascendia este una dintre câştigătoarele programului Made în România, ediţia a VI-a, organizat de BVB. Programul este dedicat companiilor care contribuie la dezvoltarea economiei naţionale şi care au potenţial de a deveni jucători importanţi în piaţă.

- Imagine: Ascendia a câştigat numeroase premii şi a avut mai multe realizări, precum: a devenit furnizor al Ministerului Educaţiei pentru manuale digitale de Comunicare în limba română; a încheiat un contract cu Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare pentru "dezvoltare de conţinut e-learning şi licenţe LIVRESQ"; se află în Hall of Fame-ul global al Microsoft AI for Accessibility - una dintre cele trei companii de educaţie din lume incluse în acest top.

- Parteneriat cu Samsung: Ascendia a anunţat un parteneriat strategic împreună cu Samsung, cu scopul de a contribui la modernizarea şi digitalizarea şcolilor. Parteneriatul vizează aducerea funcţionalităţilor de creare de conţinut educaţional din LIVRESQ direct pe tabletele Samsung Flip, iar aceste unelte le vor permite profesorilor să adapteze conţinutul în funcţie de nevoile specifice ale elevilor, să creeze lecţii interdisciplinare, ori să integreze diferite resurse multimedia.

- Oferă dividende: Pentru prima dată de la listare, Ascendia a oferit dividende în primul semestru al anului trecut, cu un randament de aproximativ 2,5% la momentul respectiv, reprezentând o rată de distribuire a dividendului de 30% din profit.

- BUY: Conform indicatorilor tehnici oferiţi de platforma TradingView, Ascendia se bucură de 16 recomandări BUY ("cumpără") dintr-un total de 26.

Riscuri

- VEKTOR: Asociaţia pentru Relaţia cu Investorii la BVB a acordat companiei un rating de 5,5 puncte din 10. Scorul reflectă importanţa comunicării cu investorii pentru companie, precum şi angajamentul acesteia pentru transparenţă şi implementarea celor mai bune practici în relaţia cu investitorii. Astfel, Ascendia încă are de îmbunătăţit relaţia şi transparenţa cu investitorii, compania nerealizând comunicate de presă pentru prezentarea rezultatelor, teleconferinţe cu investitorii ori furnizarea de rezultate financiare într-o formă uşor de procesat.

- Întârzieri ale proiectelor PNRR: Compania anticipează întârzieri în finanţarea efectivă a proiectelor prin liniile PNRR - de unde va înregistra o parte importantă din încasări.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Ascendia.com, raport companie, Statista, Skillademia, Country Commercial Guides, Eurostat, TradingView, BVB, bursa.ro, Financial Market.

------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. ascendia se comporta leit cum se comporta statul cu bugetarii,salarii marite peste deja salariile marite inainte,prime si bonusuri.....ascendia,a marit salariile in continuu angajatilor lor .care nu au produs atat de mult,se vede in rezultatele financiare din 2023,plus ca acum,in loc sa rascumpere actiuni sa le anuleze pentru a creste valoarea actiunilor,ascendia tot pentru angajatii lor rascumpara sa le dea tot lor actiuni sub forma de bonusuri,pe langa salariile marite,iar pentru actionarii minoritari,ascendia.......nici nu se agita sa faca ceva,ii doare in bascheti......doar conducerea si angajatii ascendia sa traiasca,actionarii minoritari sa stea blocati sa sufere,ca isi merita soarta

    1. Nu au respectat niciodata nici un BVC si de patru ani tot lanseaza softul acela nou. Acum o sa vina cu o noua proiectie financiara, o sa o rateze din nou (ca sa continue traditia) si pe urma o sa ne spuna iarasi ca la anul... si la anul... si la Sfantul Asteapta.

      Insa, privind la evolutia afacerilor lor pe ultimii patru ani, tot se poate constata o crestere foarte frumoasa, insa va fi de ajuns?! 

      Si concurenta lor o sa stea pana cand Ascendia o sa isi lanseze in sfarsit Livresq? 

      E de avut rabdare cu ei, insa se misca fix ca ochiul mortului si pana la urma, daca nu inteleg sa evolueze cu mai mult talent, o sa-i coste si pe ei si pe actionari.

      Ori e mentalitate balcanica, ori e nepricepere romaneasca. Poate ca e mentalitate de firma marunta sau de antreprenori necopti. Nu stiu, dar merita urmariti in continuare si investit cu multa precautie, caci altii din domeniu sunt clar mai parolisti decat ei. 

      ce cauta pe bursa companiile care nu raporteaza trimestrial?

      ar fi trebuit sa avertizeze investitorii din timp cu privire la ratarea tintei de profit? sa prezinte un bvc rectificat?

      citez din raportul pe anul 2022

      ...În bugetul de venituri şi cheltuieli al anului 2022 a fost previzionată finalizarea proiectului EduLib, însă acest lucru nu s-a 

      concretizat. Veniturile aferente etapei de finalizare vor fi încasate în 2023. Acest fapt a generat o abatere importantă a 

      valorii veniturilor față de BVC previzionat pentru anul trecut, însă reprezintă doar o întârziere a respectivelor venituri, nu o 

      pierdere a lor, acela urmând a fi încasate în 2023...

      cum este, s-a inchis proiectul Edulib, asa cum a fost angajamentul? Era obligatoriu un bvc rectificat in scadere? 

      vindeti daca sunteti pe profit si uitati de tzeapa asta... o sa rateze toate bvc-urile... faptul ca nu au publicat un bvc rectificat inca o dovada ca nu le pasa... profita de fiscalitatea emitentilor listati la bvb

      Mesaj adresat participantilor in MCS de catre cei care sunt acum la cumparare. Hai sictir, ba!

      Mult succes le doresc, dar dupa cum procedeaza nu cred ca vor avea. Dl. Malureanu radea in direct la emisiunea Feel the markets. Ma asteptam la mai multa decenta din partea unui participant la piata de capital cu 24 de ani de experienta. Ar fi trebuit sa stie ca credibilitatea se castiga greu si se pierde usor. Dar e bine ca a profitat si a mai cumparat 20.000 de actiuni. A profitat de informatiile privilegiate, desigur, pe care nu doreste sa le impartaseze pietei decat cand considera domnia sa

    De la 4,88 pana la 4,2 este o crestere de 3%, conform calculelor acestor analfabeti matematicieni. ,,Consolidarea'' a venit in urma unor previziuni bvc de crestere considerabila,deci nu s-a produs in ciuda conditiilor dificile, ci tocmai datorita lor cresterea previzionata a devenit scadere.Acesti mascarici sarlatani care se prezinta ca brokeri si analisti publica orice falsuri si deformari ale realitatii, pentru ca nu se tem de nuci un fel de consecinte pentru ,,reputatia'' lor,intrucat nu se aplica nici lege,nici bun simt mafiotilor intr-o lume mafiota.

    1. Tradeville a ofertat toate companiile listate pentru a prezenta astfel de rapoarte de presa in care sa "ajute" investitorii sa "inteleaga" mai bine companiile. Evident, au facut-o contracost si, tipic mioritic, fac un lucru de proasta calitate.

      Singurul lucru de care chiar imi pare rau este ca potentialul acestei firme nu este deloc bine pus in valoare. Comunicarea cu investitorii este foarte slaba, BVC-urile se rateaza pe banda rulanta si raportarile sunt de slaba calitate. 

      In rest, nu e vina Ascendia ca statul nu si-a onorat obligatiile privind Edulib sau contractarile prin PNRR.

      Partea cea mai grozava este ca Microsoft este interesat de acel livresq despre care managementul lor tot vorbeste. Sa speram ca o sa si miste ceva in viitorul apropiat, mai ales ca le-au dat grantul de 150000 de dolari si ii sprijina public. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb