TradeVille: Citigroup simte presiunile programului de restructurare

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 aprilie

Sursa: www.citigroup.com

Sursa: www.citigroup.com

Citigroup Inc. a dat startul raportărilor financiare ale celor mai mari bănci din SUA. Banca a anunţat o scădere a veniturilor cu 2% în trimestrul întâi din 2024, în timp ce profitabilitatea sa netă s-a diminuat cu 26% faţă de primele trei luni din 2023. În ciuda rezultatelor în scădere, optimismul investorilor rămâne ridicat, pe fondul rezultatelor programului de restructurare început în luna septembrie 2023, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Citigroup este a treia mare instituţie bancară din SUA, fiind considerată de importanţă sistemică de către Consiliul pentru Stabilitate Financiară. Pentru analiştii de pe Wall Street, Citi face parte din categoria "too big to fail", alături de JPMorgan Chase, Bank of America şi Wells Fargo. Cu o istorie de peste două secole, banca americană cu sediul în New York oferă o gamă largă de servicii printre care se numără investment banking şi wealth management. CEO-ul Citigroup este Jane Fraser, care a fost numită din martie 2021, având o experienţă de 10 ani la McKinsey. Doamna Fraser a devenit prima femeie CEO a unei bănci de pe Wall Street, iar scopul celei mai puternice femei din banking-ul american a fost încă de la bun început acela de a reduce diferenţa de evaluare a acţiunilor Citi faţă de cea a competitorilor direcţi.

Printre principalii acţionari ai grupului bancar se numără fonduri de investiţii celebre precum Vanguard Group (8,4%) şi BlackRock (4,8%). De asemenea, din acţionariatul băncii face parte compania lui Warren Buffett, Berkshire Hathaway, cu aproximativ 3%. De menţionat faptul că investitorii instituţionali deţin peste 70% din capitalizarea companiei, o cifră superioară faţă de cea a competitorilor din sector. Acest lucru poate sugera încrederea pe care fondurile mari de investiţii o au atât în business-ul companiei, cât şi în evaluarea cotaţiei. Acest lucru este evidenţiat şi de activitatea de insider trading, unde raportul dintre achiziţiile şi vânzările de acţiuni este de 8:1 pe parcursul ultimelor 12 luni.

TradeVille: Citigroup simte presiunile programului de restructurare

Statista: Veniturile nete din dobânzi pe piaţa bancară globală - 6,53 trilioane de dolari, în 2024

Conform datelor Statista, se preconizează că în anul 2024, veniturile nete din dobânzi pe piaţa bancară la nivel global ar urmă să ajungă la 6,53 trilioane de dolari, înregistrând în perioada 2024-2028 o rată anuală compusă de creştere (CAGR) de 1,57%. Acest scenariu va conduce la un volum de piaţă de 6,95 trilioane de dolari până la finalul anului 2028. În continuare, pe piaţă predomină băncile tradiţionale, care se estimează că vor avea un volum de piaţă în acest an de 5,21 trilioane de dolari.

În măsura în care tot mai mulţi analişti se aşteaptă la reducerea dobânzii de referinţă din partea Fed (banca centrală americană), indicele preţurilor de consum încă nu a atins un nivel suficient de scăzut. Conform datelor publicate în 11 aprilie, indicele preţurilor de consum din SUA a crescut la 3,5%, comparativ cu valoarea de 3,2% înregistrată cu o lună în urmă, peste aşteptările analiştilor. Aceste efecte sunt sesizate şi pe bursă, acolo unde traderii de contracte futures şi-au redus previziunile asupra reducerii ratelor de dobândă din partea Fed pentru întreg anul, la 60 de puncte de bază, comparativ cu 150 de puncte de bază, conform estimărilor realizate la începutul anului 2024.

O componentă importantă în veniturile băncilor o reprezintă creditele ipotecare (mortgage loans), unde rata medie a dobânzii pentru creditele ipotecare pe 30 de ani a atins nivelul de 7,01% la începutul lunii aprilie 2024, cu 70 de puncte de bază peste nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2023, fiind totodată cel mai ridicat nivel al ultimelor cinci săptămâni. Presiunea asupra dobânzilor la creditele ipotecare a fost alimentată atât de poziţia prudentă a Fed privind reducerea dobânzilor pe termen scurt, cât şi a datelor neaşteptat de puternice privind ocuparea forţei de muncă.

Venituri nete în scădere, pentru Citigroup

Citigroup a încheiat primul trimstru al anului fiscal 2024 raportând o uşoară scădere a veniturilor nete bancare de 2%, până la 21,1 miliarde de dolari, peste estimările analiştilor de pe WallStreet, de 20,46 miliarde de dolari, în principal ca urmare a impactului în valoare de un miliard de dolari al vânzării activităţii din India. Excluzând acest impact, veniturile nete au crescut cu 3%. Principalele segmente care au contribuit la creşterea din primul trimestru au fost divizia de Banking şi UPSB.

Veniturile nete din dobânzi s-au majorat cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului tercut, până la 13.5 miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile operaţionale s-au majorat cu 7%, în principal ca urmare a costurilor de restructurare în valoare de 258 milioane de dolari şi a unei plăţi de 251 milioane de dolari către FDIC (Federal Deposit Insurance Corp).

Costul creditelor a crescut cu 20% în primul trimestru din acest an, pe fondul majorării pierderilor din nerambrusarea creditelor, parţial compensate de reducerea pragului de alocare a fondurilor pentru pierderea din credite (ACL). Aceste costuri au fost asimilate la nivel operaţional, grupul înregistrând o reducere a profitului operaţional înainte de impozitare (EBT) de 27% faţă de primul trimestru din 2023.

Citigroup a realizat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 3,4 miliarde de dolari, cu mult sub cel de 4,6 miliarde de dolari realizat în aceeaşi perioadă a anului anterior, traducându-se într-un profit net pe acţiune (EPS) de 1,58 dolari, peste estimările analiştilor, de 1,18 dolari. Costurile operaţionale ridicate, costul creditelor şi scăderea veniturilor au contribuit la micşorarea profitului net.

Pentru întreg anul fiscal 2024, Citigroup estimează venituri bancare cuprinse între 80 şi 81 de miliarde de dolari, costurile operaţionale preconizandu-se între 53,5 şi 53,8 miliarde de dolari. Principalii factori care vor contribui al realizarea veniturilor sunt creşterea comisioanelor pe segmentul serviciilor bancare, precum şi restructurarea diviziilor de Investment Banking şi Wealth Management. Compania estimează o rată de creştere cuprinsă între 6-7% pentru creditele acordate, şi un nivel al indicatorului NCL (Net Credit Losses) la nivel optim.

TradeVille: Citigroup simte presiunile programului de restructurare

Citigroup, sub conducerea directorului general Jane Fraser, a demarat o restructurare semnificativă, reducând costurile prin concedierea a 5.000 de angajaţi şi concentrându-se pe creşterea în domeniul gestionării activelor (wealth management) şi al serviciilor bancare de investiţii (investment banking). Această mişcare a fost bine primită de investitori, fapt reflectat de o creştere cu 49% a preţului acţiunilor de la anunţul privind restructurarea din septembrie. Cu toate acestea, provocările persistă, inclusiv problemele de reglementare, câştigurile slabe şi tulburările interne generate de concedieri.

Recrutarea de către Fraser a unor noi experţi pentru a conduce divizii cheie a stârnit nemulţumirea unor angajaţi interni. Cu toate acestea, Fraser apără aceste mişcări ca fiind necesare pentru interesele acţionarilor. Citigroup urmăreşte să îmbunătăţească performanţa prin angajări strategice şi prin valorificarea realaţiilor cu marile corporaţii. În plus, banca se concentrează pe consolidarea activităţii sale de consum din SUA, deşi cu o amprentă mai mică în comparaţie cu restul concurenţilor, notează TradeVille..

La nivel internaţional, Citigroup face progrese în ceea ce priveşte ieşirea de pe pieţele secundare, cu vânzări finalizate în mai multe ţări asiatice şi planuri pentru alte cesionari în viitor. Divizia de servicii a companiei, evidenţiată că fiind "bijuteria coroanei", a dat dovadă de rezistenţă şi creştere, contribuind semnificativ la veniturile globale.

Acţiunea Citigroup - printre cele mai performante din sectorul bancar

Pe bursă, acţiunea Citigroup este printre cele mai performante din sectorul bancar, înregistrând un avans de 19% de la începutul anului, dublu faţă de randamentul indicelui S&P 500 şi al indicelui Dow Jones Banks Index, care a crescut cu doar 8,5%.Totodată, faţă de principalii competitori din piaţă, evoluţia acţiunii Citigroup a generat cel mai mare randament investitorilor, concurenţii înregistrând creşteri ale preţului cuprinse între 3% şi 15%. După publicarea rezultatelor financiare, acţiunile Citigroup s-au majorat cu 1%, dar au închis şedinţa de vineri pe roşu (-1,7%) pe fondul unei evoluţii negative a indicilor americani.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea Citigroup

Oportunităţi

- Preţ ţintă: În baza estimărilor analiştilor de pe Wall Street, peste 50% dintre aceştia estimează un rating de BUY ("cumpără") pentru acţiunea Citi, procent ce s-a mărit faţă de estimările lunii trecute. Astfel, în scenariul de bază, se estimează un preţ ţintă de 67,67 dolari/acţiune, în timp ce în scenariul pozitiv, preţul acţiunii poate creşte până la 95 de dolari. Totdată, consensul analiştilor de pe MarketBeat preconizează o potenţială creştere cu 4% a preţului acţiunii în următoarele 12 luni, trendul estimărilor date de analişti fiind spre rating-ul de BUY.

- Evaluare: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, în scenariul de bază, valoarea intrinsecă a acţiunii Citigroup este de 68,97 dolari, fiind astfel subevaluată cu 12%. În plus, compania se tranzacţionează în prezent la un multiplu P/BV de 0,6, fiind mai ieftină decât 74% dintre companiile din industrie.

- Dividende atractive: Compania distribuie dividende anuale plătibile trimestrial cu un randament în baza preţului de închidere din datade 12 aprilie de 3,5%, fiind peste rata inflaţiei din SUA. De asemenea, randamentul dividendelor este peste cel al unor competitori precum JP Morgan şi Wells Fargo, bănci ce distribuie dividende cu randament cuprins între 2,2% şi 2,4% în baza preţului de închidere din prezent.

- Start de an solid: Pe măsură ce dobânzile rămân la un nivel ridicat, aşteptările privind rezultatele financiare ale companiilor bancare sunt optimiste. Acest lucru se poate observa şi pe bursă, acolo un Citigroup se situează pe prima poziţie în ceea ce priveşte evoluţia de la începutul anului (+18,1%), peste cea a competitorilor JP Morgan, Morgan Stanley sau Wells Fargo. Totodată, randamentul generat este de două ori mai mare decât cel generat de indicele S&P 500 (+9% de la începutul anului) şi de indicele de referinţă al sectorului bancar, Dow Jones US. Banks Index (+8,64%).

- Restructurare: Citigroup a trecut printr-un amplu plan de reorganizare a activităţii în vederea controlului asupra costurilor şi a eficientizării performanţei bancare. Conform declaraţiilor directorului general, reorganizarea a fost finalizată la sfârşitul lunii martie, prin simplificarea structurii băncii în cinci departamente cheie.

Riscuri

- Reducerea dobânzilor: În măsura în care Rezerva Federală va decide să înceapă reducerea ratelor de dobândă, Citigroup s-ar putea confrunta cu o scădere a veniturilor nete din dobânzi, ceea ce ar afecta performanţa financiară viitoare pe segmentul commerical banking.

- Piaţa imobiliară şi creditarea: Reticenţa în acordarea de credite noi din partea băncilor, cât şi tendinţa consumatorilor spre economii, poate crea un blocaj pentru marile bănci, acestea fiind nevoite să îşi reducă expunerea asupra anumitor sectoare precum cel imobiliar, atât din pricina ratelor ridicate la creditele ipotecare, cât şi din incapacitatea debitorilor de a rambursa creditele contractate.

- Securitate: Recent, Citigroup a fost acuzată de către procurorul general al oraşului New York privind măsurile de securitate neadecvate pentru protejarea fondurilor clienţilor. Banca susţine că nu este răspunzătoare conform legislaţiei federale, susţinând că opreşte în mod constant tranzacţii frauduloase, apărându-şi astfel politica şi respectarea codului comercial.

Sursele menţionate de TradeVille. în acest raport sunt: Statista, TradingEconomics, WSJ, Reuters, SeekingAlpha, Marketbeat, Alphaspread, Nasdaq.com.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb