TradeVille: Companiile româneşti din energie - vedetele anului 2022

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 15 martie 2023

TradeVille: Companiile româneşti din energie - vedetele anului 2022

Sectorul energetic românesc a fost pus la încercare în anul 2022, devenind cap de afiş de mai multe ori, întrucât teama de a rămâne fără energie electrică şi căldură, reglementările impuse de statul român, dar şi preţurile greu de susţinut de către companii şi populaţie au bulversat opinia publică, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Totuşi, pe lângă temeri şi haos, anul 2022 a reprezentat, pentru companiile de energie, o oportunitate excelentă de a realiza o cifră de afaceri şi profituri record, susţinute de posibilitatea de a vinde energie la cotaţii de peste două ori mai mari faţă de 2021.

Top companii la creşterea veniturilor şi profiturilor - OMV Petrom în frunte

Anul 2022 a adus pentru sectorul energetic românesc venituri cumulate de peste 134,8 miliarde lei, sau peste 29 miliarde dolari - de două ori mai mari faţă de anul 2021. Astfel, primele patru companii din clasamentul în funcţie de venit (SNP, RRC, EL, SNG) au câştigat în medie, în fiecare zi din 2022, circa 319 milioane de lei, ponderea veniturilor acestora din total fiind de 85%.

Profiturile nete cumulate au fost în sumă de 20,5 miliarde lei, în creştere de aproape 2,3 ori comparativ cu 2021. Primele patru companii în clasamentul în funcţie de profitul cumulat (SNP, Hidro, SNN, SNG) au realizat, în medie, în fiecare zi din 2022, un profit net de 54,4 miloane lei.

TradeVille: Companiile româneşti din energie - vedetele anului 2022

Marele producător de ţiţei din România, OMV Petrom, conduce clasamentul la creşterea veniturilor şi a profitului net, compania reuşind să câştige de peste 3,5 ori mai mult în 2022. Anul trecut, compania a fost favorizată atât de marjele mari de rafinare, de preţurile mari la produsele petroliere şi gaze, cât şi de faptul că a avut o producţie record de energie electrică.

În clasamentul dinamicii veniturilor, pe locul al doilea s-a situat Romgaz (+123% vs 2021) - companie favorizată de creşterea mare a preţurilor gazelor, urmată de Nuclearelectrica (+103% vs 2021) - a beneficiat de creşterea preţurilor din energie şi de Electrica (+88% vs 2021) - care a înregistrat o parte din cheltuielile cu Consumul Propriu Tehnologic (CPT) în categoria veniturilor, acestea fiind însă venituri nemonetare şi urmând a se concretiza în următorii cinci ani.

Din perspectiva variaţiei profitului net, prima pe listă se află Transelectrica, al cărei profit a fost în mare parte influenţat de veniturile din capitalizarea CPT de circa 340 milioane le, venituri nemonetare, acestea reprezentând, de fapt, cheltuielile cu CPT care nu au fost acoperite de tarif în 2022 şi care urmează să fie recuperate în următorii cinci ani. Următoarele companii în clasamentul privind dinamica profitului net sunt OMV Petrom, cu o creştere de 3,6 ori în 2022, Nuclearelectrica - creştere de 2,6 ori, în mare parte datorată faptului că societatea nu este dependentă de preţurile combustibililor pentru producerea energieie electrice şi Transgaz, care a înregistrat un profit net mai mare cu 97%, pe fondul unor tarife mai mari pentru transportul de gaze în 2022.

Hidroelectrica - lider la capitolul profitabilitate

Hidroelectrica - una dintre cele mai vizibile companii în mediul public în ultimele luni, ar putea reprezenta o nouă oportunitate de investiţii, întrucât se aşteaptă listarea ei la Bursa de Valori Bucureşti la jumătatea anului 2023.

În 2022, compania a fost lider la capitolul profitabilitate, cu o marjă de profit de 44%, în scădere cu 2,5 puncte procentuale faţă de 2021, beneficiind de faptul că tehnologia hidroelectrică, folosită în producerea energiei, nu a fost influenţată de volatilitatea preţurilor combustibililor, iar preţul mare de vânzare a urcat mult marjele de profit ale societăţii. Această performanţă demonstrează rezilienţa companiei faţă de factorii externi, anul 2022 fiind considerat unul secetos şi cu niveluri de apă mai mici decât media.

TradeVille: Companiile româneşti din energie - vedetele anului 2022

În top 4 companii cu marje mari de profit regăsim şi Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica - ultimele două beneficiind în 2022 de noua legislaţie, care le-a permis înregistrarea cheltuielilor suplimentare cu CPT ca venituri nemonetare.

Cea mai afectată marjă de profit în anul 2022 a fost cea a Romgaz, compania fiind afectată de faptul că majoritatea contractelor de furnizare pentru 2022 au fost încheiate în anul 2021, la preţuri mult mai mici faţă de media de anul trecut, ceea ce a dus la o creştere mai slabă a veniturilor faţă de cheltuieli. Şi OMV Petrom a prezentat o marjă mai slabă, dar mai mare decât în 2021, companiile din sectorul de petrol şi gaze fiind, per total, mai afectate de impozitele suplimentare impuse în 2022 şi de plafonările preţurilor de vânzare a ţiţeiului.

Memorandumul privind dividendele, o nouă surpriză din partea statului român

După ce oficialii români au aprobat OUG 186/2022, prin care au instituit Taxa de solidaritate pe profiturile excedentare ale companiilor din segmentul petrol şi gaze, Guvernul român a aprobat, la începutul lunii martie, un memorandum prin care mandatează reprezentanţii statului în AGA din companiile controlate majoritar de stat, să ceară distribuirea, sub formă de dividende, a 90% din profiturile aferente anului 2022.

Legea lasă însă şi o posibilitate de schimbare a proporţiei predeterminate de 90%, menţionând că, în cazuri temeinic justificate, pot fi făcute excepţii. Experţii consideră că această decizie vine într-un moment dificil pentru guvernarea României, care este presată să reducă deficitul bugetar sub ţintă de 3% din PIB până în 2024, în condiţiile în care în 2022 bugetul statului a înregistrat un deficit de 5,7% din PIB, iar reducerea cheltuielilor publice nu este simplă, în condiţiile în care trei sferturi din cheltuieli sunt reprezentate de salarii, pensii, dobânzi la datoria publică şi cheltuieli cu bunuri şi servicii.

Anticipare dividende şi reacţia pieţei

Având în vedere că anul trecut cotele de alocare a dividendelor au fost cuprinse între 50% şi 100%, iar nivelul profitului net la majoritatea companiilor de stat a fost mai mic faţă de anul 2022, investitorii se pot aştepta la dividende mult mai mari în 2023, având în vedere că acum cota de distribuire va fi de minim 90%.

TradeVille: Companiile româneşti din energie - vedetele anului 2022

După anunţul cu privire la decizia statului român privind cota de distribuire a dividendelor de către companiile controlate majoritar de stat, piaţa a avut o reacţie pozitivă, datorată în mare parte anticipării de creştere a randamentelor dividendelor pentru acest an. Astfel, în primele ore de la anunţ, acţiunile Nuclearelectrica se apreciaseră cu 3,8%, Romgaz a crescut cu 1,5%, Transelectrica - cu 2,5%, iar Transgaz cu plus 0,8%.

Totuşi, economiştii consideră că decizia de a distribui aproape tot profitul net către stat nu va avea un impact pozitiv asupra companiilor pe termen lung, întrucât le diminuează lichidităţile care ar fi putut fi investite pe parcursul anului 2023, în contextul în care România are nevoie urgentă de investiţii în retehnologizarea unităţilor de producţie ale energiei electrice, majoritatea datând din anii '70-'80.

Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt Economica.net, rapoarte companii, analiza Tradeville.

.......................................................

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual.

Lista potenţialelor conflicte de interese

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt venituri in avans cele de la Transel ectrica, dupa cum spune si ordonanta de u pt 2023 tarifele anre trebuie sa fie includa inflatia plus recuperarea acelui acel consum tehnologic din 2022, partial, pt ca se esaloneaza pe 5 ani. Deci practic sunt venituri, dar banii vor veni in transe.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb