TradeVille: FDI ETF BET PATRIA TRADEVILLE - Best&Worst performers din BET după 11 luni

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 decembrie 2023

TradeVille: FDI ETF BET PATRIA TRADEVILLE - Best&Worst performers din BET după 11 luni

Companiile componente ale indicelui bursier BET au avut, în primele 11 luni ale anului, în mare parte, evoluţii pozitive semnificative ale preţului, rezultând într-o performanţă agregată de 22,5%. În acest sens, companiile al căror preţ al acţiunii s-a apreciat cel mai mult (top performeri) în perioada menţionată au fost: Transport Trade Services (TTS), Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Purcari (WINE), Aquila Part Prod Com (AQ) şi Sphera Franchise Group (SFG), potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Comparativ cu perioada similară a anului anterior, performanţa companiilor din BET este net superioară, 16 dintre cele 20 de companii obţinând evoluţii pozitive de peste 10%. În primele 11 luni din 2022, doar o singură companie obţinuse o variaţie pozitivă a preţului de peste 10%.

BVB şi BET în 2023

Ultimii ani au marcat o perioadă importantă în dezvoltarea Bursei de Valori de la Bucureşti (BVB), atât prin listarea unui număr mare de companii, cât şi prin creşterea mare a numărului de noi investitori.

Astfel, numai în a doua parte a anului curent, numărul de investitori direcţi la BVB a ajuns la 160.000, în timp ce puţin peste jumătate de milion de persoane îşi plasează indirect banii prin Organisme de Plasament Colectiv în Valori Mobiliare. O creştere semnificativă a celor interesaţi de piaţa de capital a provenit din interesul stârnit de Hidroelectrica, care a reuşit să atragă din piaţă 6,3 miliarde de lei, precum şi de titlurile de stat Fidelis care pot fi tranzacţionate prin intermediul bursei locale.

De la începutul anului curent şi până la sfârşitul lunii noiembrie, la BVB şi-au listat acţiunile două companii: Millenium Insurance Broker (capitalizare: 32,9 milioane de lei) şi Hidroelectriica (capitalizare: 56,5 miliarde de lei) - cel mai mare IPO din Europa, din prima jumătate a acestui an.

Un alt eveniment important pentru BVB este faptul că tot mai multe companii ajung să fie incluse în indici internaţionali, ceea ce creşte vizibilitatea pieţei pentru investitorii externi. La mijlocul lunii noiembrie, Antibiotice a anunţat că acţiunile sale vor fi incluse în indicii furnizorului global de indici MSCI, începând cu prima zi de tranzacţionare din decembrie la BVB. În total, 23 de companii din România sunt incluse în indicii MSCI Frontier IMI, MSCI România IMI.

Top&Worst performeri din BET

Anul 2023 a creat oportunităţi deosebite pentru companiile din România, unele dintre ele înregistrând creşteri de peste două ori ale preţului în mai puţin de un an. Cu toate acestea, anul 2023 nu a fost unul simplu din punct de vedere macroeconomic, fiind prezent ecoul dificultăţilor întâmpinate în 2022 - mai exact dobânzile de politică monetară ridicate, o rată a inflaţiei peste media din anii trecuţi, continuarea războiului din Ucraina şi consumul în scădere pe segmentul energetic.

Cu toate acestea, multe companii au reuşit să profite de un consum în creştere pe segmentul de retail, de noile rute logistice pentru transportul mărfurilor din Ucraina şi de relativa stabilitate pe care a adus-o 2023 faţă de anii anteriori, permiţând aprobarea a noi planuri de investiţii.

TradeVille: FDI ETF BET PATRIA TRADEVILLE - Best&Worst performers din BET după 11 luni

Astfel, o privire mai atentă asupra evoluţiei companiilor din BET până în acest moment scoate în evidenţă topul companiilor, atât pe partea de creştere, cât şi pe partea de scăderi ale cotaţiei.

Important de notat că Fondul Proprietatea se regăseşte printre ultimele companii în clasament din cauza ajustării preţului acţiunii în urma acordării dividendului rezultat din vânzarea participaţiei din Hidroelectrica, în prima parte a anului 2023. Luând în calcul valoarea dividendului, randamentul total adus de acţiunea FP în primele 11 luni din 2023 este de +37,7%.

Comparativ cu anul 2022, atunci când majoritatea companiilor din BET au înregistrat scăderi ale preţurilor pe grafic, anul 2023 a adus randamente impresionante investitorilor.

Best performers

Printre primele cinci companii care au înregistrat cele mai mari creşteri în indicele BET se numără Transport Trade Services (+117%), Bursa de Valori Bucureşti (+77%), Purcari (+61%), Aquila Part Prod Com (+60%) şi Sphera Franchise Group (+46%). Acestea au reuşit să depăşească cu mult randamentul indicelui, care s-a ridicat, în primele 11 luni ale anului curent, la +22,5%.

Transport Trade Services - companie de operare portuară şi unul dintre cei mai mari transportatori de mărfuri din bazinul Dunării, a reuşit să-şi readapteze rutele logistice astfel încât să susţină eforturile Ucrainei de a-şi exporta mărfurile agricole în siguranţă, lucru care a fost răsplătit cu o majorare a cifrei de afaceri, la nivel consolidat, cu 31,4% comparativ cu primele nouă luni din 2022, în timp ce profitul net aproape s-a dublat (+83,5%). De asemenea, planul ambiţios de investiţii al companiei pentru 2023, în valoare de peste 80 de milioane de euro, ce a inclus şi achiziţia operatorului Decirom din portul Constanţa, a sporit interesul investitorilor. Un alt element important de menţionat este efectul de bază de care a beneficiat cotaţia companiei, suferind, în primele 11 luni din 2022, o scădere de 50%.

Bursa de Valori Bucureşti, pe de altă parte, a fost propulsată în acest an de IPO-ul Hidroelectrica, de creşterea numărului de investitori şi de intensificarea activităţii de tranzacţionare. Un alt element care atrage interesul investitorilor este proiectul bursei de a înfiinţa Contrapartea centrală - o instituţie care ar permite tranzacţionarea instrumentelor derivate la BVB, ceea ce ar aduce un plus masiv de lichiditate pe piaţa locală. La jumătatea lunii septembrie 2023, numărul de investitori direcţi la BVB era de 160.000, în timp ce alţi 520.000 îşi plasau banii prin fondurile de tip OPCVM.

În primele nouă luni ale anului, BVB şi-a dublat profitul net comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar veniturile s-au majorat cu 40%, notează TradeVille

Purcari - companie care îşi desfăşoară operaţiunile preponderent în Republica Moldova, având podgorii inclusiv în România şi în Bulgaria, este unul dintre cele mai mari grupuri de vinuri şi brandy din regiunea Europei Centrale şi de Est, bucurându-se de o încredere sporită din partea pieţei pe parcursul anului 2023. În 2022, cotaţia acţiunii companiei a fost grav afectată de începerea războiului în Ucraina, suferind o scădere de 41% în primele 11 luni. Chiar dacă războiul nu s-a încheiat nici pe parcursul anului 2023, stabilitatea relativă a frontului, depărtarea sa de hotarele Republicii Moldova şi creşterea veniturilor şi profiturilor companiei au sporit atractivitatea acţiunii WINE.

Worst performers

Printre companiile cu cele mai mari scăderi ale preţurilor acţiunilor se află Medlife (-76%), Fondul Proprietatea (-75%) şi Teraplast (-15%), acestea fiind singurele cu o evoluţie negativă a preţului din 2023.

Totuşi, situaţia Fondului Proprietatea este diferită faţă de celelalte companii cu preţuri în scădere, din cauza faptului că dinamica cotaţiei FP a fost influenţată în mare parte de dividendul uriaş acordat din fondurile obţinute din vânzarea participaţiei Hidroelectrica. De altfel, ajustat cu dividendul plătit în 2023, randamentul pe care l-au obţinut acţionarii fondului care ar fi cumpărat acţiuni la începutul anului 2023 este de 37,7% - ceea ce plasează fondul în prima parte a clasamentului. De pe 7 septembrie - dată când preţul a fost ajustat şi până la sfârşitul lunii noiembrie, preţul a crescut cu 34%, în baza interesului administratorilor fondului de a realiza noi investiţii în România, dar şi a anunţului de intenţie de a realiza răscumpărări de acţiuni.

Teraplast - cel mai mare procesator de polimeri din centrul şi sud-estul Europei, cade în al doilea an consecutiv în clasamentul Worst performers, cu o dinamică negativă de 15% în 2023, aceasta fiind mai bună faţă de -46% pe care a avut-o în 2022. Cu o cifră de afaceri în scădere cu 8,2% în primele nouă luni din 2023 şi cu un profit net mai mic cu 58,5%, compania şi-a diminuat şi estimările pentru întreg anul 2023. Teraplast a fost în continuare afectată în anul curent de costurile operaţionale ridicate, reuşind să le gestioneze mai bine prin eficientinzarea operaţiunilor. De menţionat că scăderile preţului acţiunii Teraplast din ultimii doi ani vin în contextul în care cotaţia companiei a crescut de peste patru ori doar în cursul anului 2021.

Şi Medlife - lider de piaţă în sectorul serviciilor medicale private din România, marchează un al doilea an consecutiv de evoluţii negative ale preţului, în contextul în care în primele nouă luni ale anului 2023 a raportat o micşorare a profitului net din cauza creşterii cheltuielilor operaţionale. Cu toate acestea, cifra de afaceri în perioada menţionată s-a majorat cu 23%.Un punct important care ar fi putut duce la scăderea preţului acţiunii în ultimii doi ani este faptul că în 2022 compania a raportat pentru prima dată după câţiva ani un rezultat net trimestrial negativ, în timp ce datoria a crescut exponenţial, depăşind, în 2023, de 3,5 ori capitalul propriu. Compania, care s-a extins mult în ultimii ani, doreşte în continuare să se axeze pe creşterea profitabilităţii, ceea ce ar reprezenta un punct de interes pentru investori.

La ce ne aşteptăm în luna decembrie?

De-a lungul timpului, decembrie nu a fost una dintre cele mai bune luni de tranzacţionare la BVB, din punct de vedere al randamentului generat. Astfel, pe parcursul lunii decembrie, indicele BET a avut o variaţie între -15% şi +7% în ultimii cinci ani. În luna decembrie a anului trecut s-a consemnat o evoluţie marginală a indicelui, aproape de zero, pe fondul temerilor generate de instabilitatea economică şi geopolitică, precum şi de creşterile continue ale ratelor de dobândă. De notat că acele companii care s-au situat în următoarele 11 luni pe primele locuri în funcţie de evoluţia preţului (TTS, BVB, WINE, AQ, SFG) se regăsesc, în mare parte, în a doua jumătate a clasametului, având evoluţii modeste în decembrie 2022.

TradeVille: FDI ETF BET PATRIA TRADEVILLE - Best&Worst performers din BET după 11 luni

TradeVille: FDI ETF BET PATRIA TRADEVILLE - Best&Worst performers din BET după 11 luni

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companii, portal Tradeville, enrgie.gov.ro, economica.net.

-------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb