TradeVille: iPhone-ul rămâne cea mai importantă sursă de venit pentru Apple

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august 2024

TradeVille: iPhone-ul rămâne cea mai importantă sursă de venit pentru Apple

Apple Inc. a încheiat cel de-al treilea trimestru fiscal cu rezultate peste aşteptările analiştilor: vânzări totale în creştere cu 5% şi un profit net cu 8% mai mare. Vânzările de dispozitive iPad au fost în lumina reflectoarelor de această dată, înregistrând cea mai mare creştere dintre diviziile Apple, de 24%, în timp ce vânzările de iPhone-uri rămân cea mai importantă sursă de venit pentru companie, generând 46% din total, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Apple este o companie americană specializată în calculatoare şi produse electronice de consum, cunoscută pentru crearea iPhone-ului, iPad-ului şi a computerelor Macintosh. Dispozitivele companiei sunt renumite pentru estetica designului şi pentru atenţia acordată detaliilor. Integrarea strânsă dintre hardware şi software conferă sistemelor lor un avantaj de performanţă faţă de sistemele concurente cu specificaţii similare.

De la preluarea conducerii companiei, în 2011, Tim Cook a condus Apple prin numeroase inovaţii care au vizat produsele consacrate: iPod, iTunes, App Store, iPad şi iPhone. Totodată, Cook a facilitat extinderea către noi segmente de activitate, precum streaming-ul, Airpods, Apple Watch şi cipul M1 al companiei. Sub conducerea lui Cook, Apple a devenit prima companie listată cu o valoare de piaţă de două trilioane de dolari şi prima care a atins mai târziu 3 trilioane de dolari. Investitorii instituţionali controlează cea mai mare pare a acţiunilor Apple, cu o cotă de aproape 58% din total. Cei mai importanţi sunt Vanguard Group, Blackrock şi Berkshire Hathaway, împreună deţinând aproape 21% din acţiunile Apple, potrivit Yahoo Finance.

Sectorul global de smartphone-uri, în creştere

Vânzările globale de smartphone-uri au crescut în perioada aprilie - iunie 2024, pentru al treilea trimestru consecutiv, continuându-şi revenirea de la cel mai slab an din ultimul deceniu. Vânzările au atins un avans de 6% în cel de-al doilea trimestru, marcând cea mai mare creştere anuală de după al doilea trimestru din 2021.

În ceea ce priveşte evoluţia pe branduri, Samsung şi-a păstrat locul întâi, cu o cotă de 20%, Apple a înregistrat o scădere anuală de 1%, situându-se pe locul al doilea, cu 16%, iar Xioami a înregistrat cea mai rapidă creştere (+14%) dintre primii cinci producători de device-uri. În timp ce vivo s-a situat pe locul patru la nivel global, acesta a ocupat primul loc pe cele mai mari două pieţe de smartphone-uri din lume: China şi India. Cota cumulată a celor cinci companii din top a scăzut uşor comparativ cu al doilea trimestru din 2023, din cauza presiunilor concurenţiale care există din partea altor branduri, precum Huawei, HONOR, Motorola şi TECNO.

Apple anunţă venituri peste estimările analiştilor

Apple a încheiat cel de-al treilea trimestru fiscal, încheiat în iunie 2024, cu venituri totale în creştere cu 5%, la 85,78 miliarde de dolari, situându-se totodată cu 1,18% peste estimările Wall Street (84,53 miliarde de dolari). Profitul net la finalul perioadei s-a situat la 21,45 miliarde de dolari, cu aproape 8% peste nivelul din anul anterior, în timp ce profitul net pe acţiune a fost de 1,40 dolari, depăşind cu aproape 4% valoarea estimată de consens (1,35 dolari).

Pe segmentele de business, rezultatele au fost următoarele:

iPhone: A rămas cel mai important segment al Apple, reprezentând 46% din vânzările totale. Cu toate că vânzările de iPhone-uri au scăzut cu 1% în acest trimestru, până la 39,29 miliarde de dolari, ele au fost peste prognozele analiştilor, de 38,81 miliarde de dolari.

Mac: Vânzările de MacBook-uri au totalizat 7,01 miliarde de dolari, în creştere cu aproape 2% faţă de trimestrul precedent, şi în linie cu estimările analiştilor.

iPad: Cea mai puternică creştere din acest trimestru a fost înregistrată de divizia de iPad, ale cărei vânzări au urcat cu aproape 24%, ajungând la 7,16 miliarde de dolari. Creşterea a fost determinată de lansarea noului model de iPad în timpul trimestrului, fiind primul upgrade al acestuia din 2022. Analiştii estimaseră vânzări de 6,61 miliarde de dolari pentru acest segment.

Wearables, Home & Accessories: Vânzările din această categorie, care cuprind produsele Apple Watch şi a AirPods, au scăzut cu 2%, până la 8,10 miliarde de dolari (faţă de 7,79 miliarde de dolari, estimarea Wall Street).

Servicii: Vânzările din servicii au ajuns la 24,21 miliarde de dolari, fiind în creştere cu 14% şi uşor peste consensul analiştilor (24,01 miliarde de dolari).

Deşi nu a menţionat un număr exact, Apple a menţionat că a atins cel mai mare număr de dispozitive active de până acum, în toate regiunile în care compania este prezentă. În februarie, compania a precizat că numărul se ridică la 2,2 miliarde de dispozitive active. Totodată, numărul de abonamente plătite a ajuns la un miliard, incluzând abonamentele pentru aplicaţiile iPhone care pot fi achiziţionate prin App Store.

Tim Cook a afirmat că, deşi Apple nu poate vorbi încă despre impactul pozitiv asupra vânzărilor al noului său serviciu Apple Intelligence până când acesta nu va începe să fie livrat clienţilor, la sfârşitul acestei toamne, compania a crescut cheltuielile pentru pregătirea serviciului. Pe de o parte, Cook a precizat că a relocat oameni de pe alte proiecte pentru a lucra în AI, iar pe de altă parte, abordarea hibridă pe care Apple o are în privinţa centrelor de date îi ajută să ţină sub control cheltuielile: compania are şi propriile centre, dar şi parteneriate cu alte companii.

Apple aşteaptă o creştere similară a veniturilor totale şi în ultimul trimestru fiscal, potrivit declaraţiilor directorului financiar, Luca Maestri. Totodată, compania se aşteaptă ca serviciile să crească în aproximativ acelaşi ritm cu ultimele trei trimestre fiscale (circa 14%), în timp ce cheltuielile operaţionale sunt aşteptate să se situeze în intervalul 14,2-14,4 miliarde de dolari, cu o marja brută între 15,5% şi 46,5%.

Potrivit FactSet, analiştii estimează pentru ultimul trimestru fiscal venituri totale de 93,37 miliarde de dolari, vânzările de iPhone fiind aşteptate să atingă 44,26 miliarde de dolari, iar cele de iPad, 6,98 miliarde de dolari. Profitul net pe acţiune este estimat să depăşească nivelul ultimelor două trimestre, ajungând la 1,56 dolari.

TradeVille: iPhone-ul rămâne cea mai importantă sursă de venit pentru Apple

Acţiunile Apple - la maxim istoric, în iulie

Preţul acţiunilor Apple a înregistrat o creştere de 13% în ultimul an, iar de la începutul anului 2024 (YTD) aprecierea se ridică la 17,6%, avans ce depăşeşte randamentele YTD ale indicilor americani S&P 500 (+14%) şi Nasdaq (+14%).

Raportarea rezultatelor financiare aferente primului trimestru fiscal din 2024, peste aşteptările analiştilor de pe Wall Street, programul extins de răscumpărări de acţiuni, dar şi anunţul conform căruia compania lucrează la propriul său cip dedicat sarcinilor AI, au adus entuziasm printre investitori, acţiunile Apple atingând un nou maxim istoric în iulie 2024 (237,23 dolari), evoluţie similară cu cinci dintre companiile din grupul Magnificent 7 (Microsoft, Meta Platforms, Amazon, Nvidia şi Alphabet).

În şedinţa din 31 iulie 2024, ulterior deciziei de politică monetară a Fed şi anterior raportării rezultatelor financiare, preţul acţiunilor Apple a crescut cu 1,5%, pe fondul aşteptărilor privind o posibilă reducere a dobânzii cheie în şedinţa din luna septembrie, notează TradeVille.

Preţul acţiunilor a scăzut cu 1,68%, până la 218,36 dolari, sub mediile mobile EMA de 8 şi 21 de zile, înaintea raportării. După publicarea rezultatelor, mişcarea de preţ a fost nesemnificativă (+0,5%) în after-hours. Vânzătorii de opţiuni sunt cei care au profitat de menţinerea preţului la acest nivel, dat fiind faptul că mişcarea aşteptată era de aproximativ 9 dolari.

În perioada următoare, un nivel important de suport îl regăsim în jurul valorii de 216 dolari, iar străpungerea acestuia ar putea duce cotaţia până în zona de 207 dolari, în timp ce maximul de 237 de dolari constituie un nivel important de rezistenţă.

TradeVille: iPhone-ul rămâne cea mai importantă sursă de venit pentru Apple

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Apple

Oportunităţi

BUY: Acţiunile Apple se bucură în continuare de susţinerea analiştilor, în ciuda dificultăţilor înregistrate în acest an. Dintre cei 47 de analişti care acoperă compania, 68% recomandă un rating de BUY ("cumpără"), în timp ce numai doi dintre ei recomandă vânzarea. Preţul mediu ţintă pentru următoarele 12 luni se ridică la 228,27 dolari, ceea ce ar putea aduce o creştere de aproape 4,5% pentru acţiunile Apple. Cel mai bullish analist de pe Wall Street pentru Apple este Ananda Baruah de la Loop Capital Markets, care a atribuit companiei un preţ ţintă de 300 de dolari, implicând un upside de peste 37% în următoarele 12 luni.

Vision Pro: Apple a anunţat că Vision Pro, casca sa de realitate virtuală, este disponibilă în mai multe ţări din afara SUA începând din 12 iulie. Printre primele ţări vizate se numără Australia, Canada, Franţa, Germania şi Marea Britanie.

Inovaţie în medicină: Zilele trecute, compania Synchron a anunţat că a reuşit să conecteze implantul său cerebral la casca Vision Pro de la Apple, marcând o premieră în industrie. Compania dezvoltă o interfaţă creier-computer care le va permite pacienţilor cu paralizie să îşi controleze dispozitivele electronice personale cu ajutorul minţii.

În CA la OpenAI: Apple va deveni observator în consiliul de administraţie (CA) la OpenAI, consolidand astfel parteneriatul dintre cele două companii. Phil Schiller, directorul App Store, a fost ales pentru acest rol. Anunţul vine în urma declaraţiei Apple de a integra ChatGPT pe iPhone, iPad şi Mac, ca parte a unei suite de funcţionalităţi AI.

Din nou în top: La mijlocul lunii trecute, Apple şi-a redobândit statutul de cea mai valoroasă companie din lume, cu o capitalizare de piaţă de 3,1 trilioane de dolari, fiind singura care s-a menţinut peste borna de 3 trilioane de dolari din grupul celor trei (la momentul acestei analize). După 97 de sesiuni de tranzacţionare în care a deţinut prima poziţie, Microsoft se întoarce pe locul al doilea. Schimbarea poziţiilor vine după ce Apple şi-a făcut publice, în cadrul evenimentului pentru dezvoltatori (WWDC), planurile de a integra caracteristici AI pe ultimul său model de iPhone Pro şi pe cele care vor urma în această toamnă.

Riscuri

China: Cota de piaţă a Apple în China a ajuns la 14% în cel de-al doilea trimestru, fiind în scădere comparativ cu primul trimestru (15%), respectiv cu un an în urmă (16%). Este primul trimestru din istorie în care furnizorii locali domină toate cele cinci poziţii de top. Concurenţa brandurilor locale, precum Huawei, este din ce în ce mai accentuată. Vânzările din China, din al treilea trimestru fiscal, au scăzut cu 6%, ajungând la 14,72 miliarde de dolari.

Buffett: Unii investitori sunt de părere că Warren Buffett, CEO-ul Berkshire Hathaway, şi-a redus participaţia în Apple şi în cel de-al doilea trimestru, după ce, în primele trei luni din 2024 şi-a redus-o cu 13%, până la aproximativ 789 de milioane de acţiuni. Vânzările din trimestrul al doilea ar putea totaliza în jur de 100 de milioane de acţiuni.

Evaluarea companiei: Acţiunile Apple sunt evaluate în prezent la un multiplu P/E forward de 33,05, cu 35% peste mediana sectorului, de 24,57, potrivit Seeking Alpha. În acelaşi timp, multiplul se situează uşor peste cel al rivalului sau principal, Microsoft (31,86), cu care s-a luptat în acest an pentru poziţia de cea mai valoroasă companie din lume. Raportat la valoarea intrinsecă estimată de Alpha Spread, acţiunile companiei sunt supraevaluate cu 36%.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, TechTarget, Forbes, TradingView, Yahoo Finance, Zenger, CNBC, FactSet, WSJ, MarketWatch, Alpha Spread, Barron's, Bloomberg.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb