TradeVille: OMV Petrom îşi concentrează investiţiile pe proiectul Neptun Deep

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 august

Sursa: omvpetrom.com

Sursa: omvpetrom.com

OMV Petrom SA a raportat recent rezultate mixte pentru prima jumătate a anului, compania fiind afectată pe partea de venituri de preţurile şi marjele mai mici, însă reuşeşte să afişeze un profit net de peste două ori mai mare ca urmare a lipsei obligativităţii de a plăti contribuţia de solidaritate în 2024, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane barili echivalent petrol (bep) în 2022.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Acţionariatul companiei este majoritar austriac, OMV Aktiengesellschaft - una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria - care deţine 50,1% din acţiunile OMV Petrom, iar 6,4% sunt deţinute de alţi acţionari străini. Acţionariatul român are o pondere de peste 45% din capitalul social al companiei, fiind reprezentat în principal de statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine 20,3%, iar restul de 24,75% este deţinut de fondurile de pensii din România şi de circa 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi. De menţionat că OMV Petrom se numără printre companiile cele mai populare în rândul investitorilor de retail de la BVB.

Venituri în scădere

Societatea a raportat, pentru primele şase luni ale anului, venituri din vânzări de 17,3 miliarde de lei, în scădere uşoară cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dinamica negativă a fost influenţată de preţuri şi volume mai mici aferente gazelor naturale şi preţurile mai mici pentru energia electrică, compensate parţial de vânzări mai mari de produse petroliere şi o cantitate mai mare de curent electric.

Principalul segment rămâne cel de Rafinare & Marketing, cu o pondere în venituri de 77%, urmat de Gaze & Energie (pondere 22%) şi Explorare & Producţie (pondere 0,2%).

Pe fondul unei dinamici a cheltuielilor din exploatare relativ similară cu cea a veniturilor, OMV Petrom a raportat o scădere a rezultatului operaţional de 5%, care a însumat aproximativ 3 miliarde de lei. Principalele cauze care au dus la această dinamică a fost contribuţia mai mică a segmentului de Gaze & Energie, ca urmare a marjelor mai mici, dar şi a scăderii volumului de vânzări pe partea de Explorare & Producţie.

Cu toate acestea, compania a reuşit obţinerea unei creşteri semnificative a rezultatului net în anul curent, acesta însumând 2,7 miliarde de lei (+184% în ritm anual). Această performanţă a fost posibilă datorită lipsei cheltuielilor cu contribuţia de solidaritate pe ţiţeiul rafinat, care anul trecut s-a ridicat la 1,9 miliarde de lei.

Până acum, compania are un grad de realizare a veniturilor de 48%, în timp ce profiturile au fost realizate în proporţie de 46% faţă de cifrele bugetate.

OMV Petrom a reuşit să raporteze un rezultat operaţional peste aşteptările analiştilor, în timp ce profitul net a fost cu 0,5% mai jos faţă de estimări.

Dividende, previziuni şi noutăţi

OMV Petrom a aprobat în cadrul AGA din 25 iulie plata unui dividend special în valoare de 0,03 lei/acţiune, care, la momentul declarării, pe 18 iunie 2024, avea un randament de 4%. Cele două dividende acordate de companie în cursul anului 2024 însumează 0,0713 lei/acţiune şi au un randament total de 11%. Data de înregistrare stabilită în AGA pentru dividendul special este 12 august, iar data plăţii - 3 septembrie.

Pentru anul 2024, compania se aştepta la o cerere mai mare pentru produsele petroliere în comerţul cu amănuntul şi electricitate, o marjă de rafinare de 10 dolari/baril (faţă de 14 dolari/baril în 2023) şi un preţ mediu al ţiţeiului Brent de 85 dolari/baril (comparativ cu 82,6 dolari/baril în 2023).

Societatea nu scapă de taxe suplimentare nici în acest an, din ianuarie 2024 fiind introdusă o taxă de 0,5% pe cifra de afaceri, care va avea un impact anual estimat de sub 50 de milioane de euro şi se va aplica în perioada 2024 - 2025.

Valoarea totală a investiţiilor în 2024 se va ridica la 6,5 miliarde de lei (faţă de 4,7 miliarde de lei în 2023), acestea fiind dedicate în principal proiectului Neptun Deep şi celor cu impact scăzut asupra emisiilor de gaze, notează TradeVille.

Conform celor mai recente ştiri, OMV Petrom a confirmat în cursul verii curente rezultatele bune ale companiei în ceea ce ţine de urmarea strategiei pe termen lung: accelerarea proictelor cu emisii scăzute de carbon, o ţintă mai mare pentru construcţia de staţii de încărcare electrice până în 2030 şi pentru proiectelele de producţie a energiei verzi. Compania a menţionat că se află în parametrii optimi în ceea ce priveşte desfăşurarea proiectului Neptun Deep şi păstreză anul 2027 că termen pentru începerea extracţiilor de gaze din acel zăcământ. De asemenea, compania a anunţat încheierea unui contract pentru a cumpăra materia primă necesară pentru fabricarea motorinei din resure regenerabile (HVO) care va fi procesată la rafinăria Petrobrazi.

Conform datelor de pe omvpetrom.com, preţul de consens al analiştilor pentru acţiunile SNP la acest moment este de 0,693 lei/acţiune, cu 12,2% mai mic faţă de preţul din piaţă, ceea ce sugerează că acţiunile ar putea fi supraevaluate. Din cei 11 analişti care acoperă compania, patru dau recomandarea de "cumpărare" şi şapte de "menţinere".

SNP, în urcare pe grafic

De la începutul anului şi până în prezent, acţiunile SNP au adus un randament în portofoliile investitorilor de 37,5%, situându-se mai sus faţă de piaţa principală, reprezentată de indicele BET, care a crescut în această perioadă cu 20,6%. În utlimle 12 luni, SNP a avut o creştere de 58,2% la bursă, fiind peste indicele BET, care a urcat în aceeaşi perioadă cu 40,1%.

Acţiunile OMV Petrom s-au tranzacţionat în ultimii ani pe un trend ascendent, acesta evoluând fără întreruperi încă din 2020, după şocul suferit de acţiuni din cauza începerii pandemiei de Covid-19. Astfel, începând cu anul 2021 şi până acum, acţiunile companiei petroliere au crescut cu 126%. De atunci şi până în prezent, preţul a reuşit să se menţină, în marea majoritate a timpului, peste media mobilă simplă de 200 zile şi cea de 50 zile. Totuşi, având în vedere că în prezent preţul este extins faţă de de MA200, investitorii ar trebui să fie mai precauţi în alegeri.

TradeVille: OMV Petrom îşi concentrează investiţiile pe proiectul Neptun Deep

Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în OMV Petrom

Oportunităţi

Statut: Cea mai mare companie de Oil & Gas din România are o poziţie bine stabilită în piaţă, fiind şi cea mai mare societate integrată de energie din Europa de Sud-Est.

Deep: Implementarea proiectului Neptun Deep - cel mai mare proiect de gaze naturale din zona Mării Negre, pentru care societatea a luat decizia finală de investiţie în vara anului trecut şi a acordat contracte de începere a forajelor în valoare de circa două miliarde de lei în 2023.

Dividend: Nivel bun al dividendului - societatea îşi respectă politica de dividend, mărind şi în acest an cu 10% dividendul de bază. Compania a acordat şi un dividend special, cu randament de 4%.

Diversificare: OMV Petrom a anunţat planul de a ajunge la o putere de 2,5 GW de producere a energiei verzi din proiecte regenerabile şi instalarea a peste 5.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice până în 2030, oferind o bună diversificare faţă de business-ul combustibililor fosili.

Riscuri

Politică: Sistem fiscal şi politic instabil în România - guvernul a introdus în 2022 mai multe suprataxe care au afectat fluxurile de numerar ale companiei. Aceste politici fiscale continuă şi în 2024.

Limitări: Dificultatea de a se extinde, având în vedere că operează doar la nivel naţional.

Analişti: Acţiuni supraevaluate - conform recomandărilor analiştilor, preţul ţintă de consens este de 0,693 lei/acţiune, cu 12,2% mai mic faţă de preţul actual din piaţă.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

-------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: comunicat companie, OMV Petrom, Reuters, BVB, tradingview.com, Tradeville, CAPEX, Primanwes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb