TradeVille: Palantir Technologies continuă creşterea pe valul AI

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 august

Sursa: facebook / Palantir Technologies

Sursa: facebook / Palantir Technologies

Palantir Technologies Inc. a raportat recent creşteri solide pentru al doilea trimestru din 2024, în baza cererii mari pentru serviciile sale. Compania şi-a majorat estimările pentru întreg anul curent, ilustrând perspective bune pentru investitori, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Palantir Technologies este o companie americană specializată în analiza volumelor mari de date. Compania a fost fondată în 2003, de cinci oameni de afaceri, printre care Peter Thiel, cunoscut şi pentru înfiinţarea PayPal, şi Alex Karp, care, în prezent, deţine funcţia de CEO. Numele companiei provine de la palantiri, care sunt "pietre de cristal" asemănătoare unor bile de cristal din seria de cărţi şi filme "Stăpânul Inelelor". Palantir înseamnă "cel care vede de la distanţă".

Compania a fost finanţată iniţial de In-Q-Tel, divizia de risc a CIA, şi de Founders Fund al lui Peter Thiel. Karp a avut un rol esenţial în modelarea direcţiei companiei, concentrându-se pe crearea de software pentru integrarea datelor, analiză şi securitate.

Potrivit platformei 6sense, Palantir are o cotă de piaţă globală de 1,97%, concurând cu produse dezvoltate de unele companii precum Microsoft, Databricks sau Apache Software Foundation. Principalul acţionar al Palantir este Vanguard Group (cu 7,97% din capital), urmat de cel mai mare fond de management al activelor, BlackRock, cu o participaţie de 3,79%.

Alex Karp este CEO şi co-fondator al Palantir Technologies. El are un profil unic în industria tehnologică, care se distinge prin pregătirea sa academică în filosofie şi teorie socială. Karp deţine un doctorat în teorie socială de la Universitatea Goethe din Frankfurt şi un doctorat în drept de la Stanford. El este recunoscut pentru stilul său de conducere neconvenţional şi pentru opiniile sale deschise cu privire la utilizarea etică a tehnologiei.

Creşteri financiare solide

Palantir a reuşit să raporteze pentru trimestrul aprilie-iunie 2024 o creştere puternică, peste aşteptările pieţei şi a ridicat estimările pentru anul în curs. Piaţa a fost entuziasmată la publicarea rezultatelor, acţiunile PLTR marcând o creştere de peste 12% în after-market.

Societatea a anunţat, pentru lunile aprilie-iunie 2024, un profit net de 0,09 dolari/acţiune, în creştere cu 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 12,5% mai sus faţă de estimări, în timp ce veniturile s-au ridicat la 678 milioane de dolari (+27,2% în ritm anual), faţă de 653,2 milioane de dolari estimaţi. Perioada aprilie-iunie 2024 marchează al cincilea trimestru consecutiv de majorare a ratei de creştere a veniturilor.

Veniturile guvernamentale au avut o creştere de 23%, până la 371 de milioane de dolari, în timp ce veniturile comerciale au crescut cu 33%, la 307 milioane de dolari.

Rezultatele solide vin de pe urma unei cereri în creştere pentru serviciile sale de AI. Palantir a dezvoltat o platformă de inteligenţă artificială, utilizată pentru testarea, depanarea codului şi evaluarea scenariilor legate de inteligenţa artificială, care i-a permis societăţii să profite de cererea în creştere pentru servicii ce ajută companiile să dezvolte tehnologia GenAI.

Palantir se aşteaptă şi în continuare la rezultate financiare puternice, estimând pentru trimestrul al treilea venituri cuprinse între 697 şi 701 de milioane de dolari, peste estimările pieţei, de 681 milioane de dolari. Până la sfârşitul anului, societatea se aşteaptă să genereze venituri de 2.742 - 2.750 milioane de dolari, cu circa 2% mai sus faţă de ultimele prognoze.

Compania nu dă dividende în prezent.

Ce părere au analiştii

Pe baza datelor MarketBeat.com, Palantir Technologies are un rating de consens de "reduce" şi un preţ ţintă mediu de 21,96 dolari/acţiune (cotaţia de închidere de marţi a fost 26,59 dolari), ceea ce ar trebui să pună în gardă investitorii. Dintre cele 15 rapoarte care au stat la baza ratingului agregat, şapte au evaluat acţiunea cu un rating de vânzare, patru - de menţinere şi patru - de cumpărare. Printre firmele care au emis recomandări pentru acţiunea PLTR sau care şi-au revizuit estimările în ultimle trei luni se numără:

DA Davidson - şi-a majorat obiectivul de preţ de la 19 la 24 de dolari/acţiune şi i-a acordat companiei un rating "neutru" într-o notă de cercetare publicată pe 7 mai.

Citigroup şi-a majorat obiectivul de preţ de la 25 la 28 dolari/acţiune şi i-a acordat companiei un rating "neutru" într-o notă de cercetare publicată pe 30 iulie.

Deutsche Bank şi-a majorat obiectivul de preţ de la 18 la 20 de dolari/acţiune şi i-a acordat companiei un rating de "vânzare" într-o notă de cercetare publicată pe 7 mai.

Wedbush a reiterat un rating "outperform" şi a stabilit un obiectiv de preţ de 35 de dolari/acţiune într-o notă de cercetare de pe 2 august.

Astfel, chiar dacă majoritatea actualizărilor de preţ au fost efectuate în creştere, impulsul preţului din ultimele trei luni, care a realizat un +11,1% de la sfârşitul lunii mai şi până acum, a ridicat preţul peste estimările iniţiale ale analiştilor. Unii au emis chiar şi mesaje de atenţionare la începutul lunii august.

Mai exact, analiştii de la Monness, Crespi şi Hardt au emis un avertisment pentru investitori cu privire la acţiunile Palantir, înainte de raportul pentru trimestrul al doilea, menţionând că acţiunile companiei se tranzacţionează la "o evaluare absurdă" alimentată de un "ciclu de propagandă genAI de 19 luni". Chiar dacă ei consideră că societatea este bine poziţionată pentru a beneficia de tendinţa AI şi pentru a profita de geopolitica volatilă pe termen lung, ei consideră că evaluarea actuală este extremă.

Compania are un P/E de x184,5 (faţă de x23 în industrie), un P/S de x23,6 (2,3 în industrie) şi un EV/EBITDA de x222,5 (x13 în industrie), notează TradeVille.

Acţiunile Palantir au urcat cu peste 40%, în 2024

De la începutul anului şi până acum, acţiunile Palantir au un avans de 40,3%, peste SP500, care în aceeaşi perioadă a crescut cu 8,7%, beneficiind de impulsul dat de "boom-ul" inteligenţei artificiale. În ultimele 12 luni, cotaţia companiei a crescut cu 32,4%, rămânând peste S&P500, care a urcat în aceeaşi perioadă cu 15,8%.

Începând cu luna mai 2023, preţul acţiunii PLTR a intrat pe un trend ascendent, situându-se peste media mobilă simplă de 200 zile, dar a întâmpinat un nivel important de rezistenţă în jurul preţului de 28,9 dolari/acţiune.

TradeVille: Palantir Technologies continuă creşterea pe valul AI

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Palantir

Oportunităţi

Incluziunea în S&P500: Palantir îndeplineşte în prezent criteriile să fie inclusă în indicele S&P500. O includere a companiei în indice ar crea o bază de acţionari mai stabilă, pe măsură ce investitorii instituţionali ar căpăta o deţinere mai mare în companie.

AI din nou: Boom-ul AI i-a permis companiei obţinerea unor rezultate financiare remarcabile, societatea demonstrând că ştie cum să beneficieze de interesul în creştere pentru această tehnologie;

Detaşarea de instituţiile guvernamentale: Palantir obţine aproape 60% din veniturile sale de la agenţiile guvernamentale. Pentru a accelera adoptarea de către companii a software-ului de inteligenţă artificială, Palantir şi IBM au format un parteneriat global. În cadrul acestui acord, Palantir a pus, de asemenea, software-ul Foundry la dispoziţia clienţilor de cloud computing ai IBM.

Riscuri

Evaluarea companiei: Multiplii companiei arată o supraevaluare, ajungând la valori mult peste media industriei: P/E de 149, P/S de 24 şi EV/EBITDA de 223.

Contractele guvernamentale: Palantir obţine aproape 60% din veniturile sale de la agenţiile guvernamentale, ceea ce reprezintă o problemă pentru companie, deoarece aceste contracte semnificative urmează să fie reînnoite. Analiştii din sectorul de apărare argumentează această îngrijorare prin faptul că Ministerul de Apărare American (U.S. Department of Defense) înclină să îşi diversifice sursa furnizorilor de date.

Imagine de brand pătată: The Guardian a relatat în 2023 că Palantir a primit un contract cu NHS (Naţional Health Service) din Marea Britanie. Această evoluţie a stârnit îngrijorări în ceea ce priveşte confidenţialitatea pacienţilor, deoarece Palantir a fost asociată în mod istoric cu tehnologia de spionaj. În alte ştiri, compania este cunoscută pentru relaţiile apropiate cu guvernul de la Tel Aviv, având contracte cu armata israeliană de dinainte de actualul război. Chiar anul trecut, în toamnă, compania a susţinut o adunare a Consiliului de Administraţie în Israel, pentru a-şi arăta susţinerea.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

--------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: investors.palantir.com, investopedia.com, marketwatch.com, investors.com, reuters.com, FactSet, marketbeat.com, defenseworld.net, investing.com, tradingview.com, WSJ, CNBC, Forbes, Alpha Spread, Barron's, CNN, The Guardian, FT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb