TradeVille: Planurile Arobs pentru acest an

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 aprilie 2023

TradeVille: Planurile Arobs pentru acest an

Arobs şi-a bugetat, pentru acest an, o cifră de afaceri cu 40% peste nivelul anului precedent, în timp ce indicatorul EBITDA este estimat să crească cu peste 11% versus 2022. Printre principalele obiective ale companiei pentru 2023 se numără listarea pe piaţa principala a BVB, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

AROBS Transilvania Software este o companie de IT, care are ca obiect de activitate Internet of Things ("IoT"), dezvoltarea de software pentru sectoarele automotive, travel&hospitality şi FinTech. Totodată, compania creează soluţii şi produse software pentru care deţine proprietate intelectuală (management de flota şi monitorizare GPS precum şi managementul resurselor umane). Este prezentă în 11 locaţii în România şi în 8 locaţii din străinătate, iar numărul de clienţi din portofoliu depăşeşte 10.000.

Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru 2023

Arobs a publicat informaţiile cu privire la bugetul de venituri şi cheltuieli la nivel consolidat pentru exerciţiul financiar 2023. Conform datelor, compania îşi propune o cifră de afaceri de 421,2 milioane lei, în creştere cu 40,7% faţă de anul 2022.

La nivelul cheltuielilor de exploatare, compania estimează o creştere mai accelerată, de 46,1%, pe fondul majorării cheltuielilor de personal cu 69,4%, respectiv a cheltuielilor cu mărfurile cu peste 300%. Profitul din exploatare este prognozat să atingă 55,4 milioane lei, depăşind cu 3,7% nivelul din 2022, în timp ce indicatorul EBITDA este estimat la 74,2 milioane lei, cu 11,4% peste nivelul din 2022, însă cu o marjă în scădere până la 17,4%.

Totodată, profitul net este aşteptat să ajungă la 45,2 milioane lei, în scădere cu 2,4% vs 2022, şi o marjă netă de asemenea în scădere până la 10,7% (-4,7% vs 2022).

TradeVille: Planurile Arobs pentru acest an

Obiectivele companiei pentru anul 2023

Cele mai importante obiective strategice ale companiei sunt:

1. Cercetarea şi Dezvoltarea care au la bază elemente precum:

- Proiecte de cercetare în domeniile IoT (Internet of Things) şi Transporturi;

- Lansarea de noi produse inovatoare şi îmbunătăţirea portofoliului de produse existente;

- Testarea produselor pe piaţă românească înainte de a fi implementate la nivel global.

2. Dezvoltarea anorganică prin:

- Extinderea în Europa, Asia de Sud Est şi America de Nord;

- Achiziţia de companii care operează în aceeaşi industrie.

3. Dezvoltarea de noi zone de specializare concomitent cu transferul de cunoştinţe în-house către viitoarele generaţii de programatori şi specialişti hardware.

Listarea pe piaţa principala şi o valoare de piaţă record, în vizor

Cea mai mare companie de tehnologie prezentă la BVB, în prezent listată pe piaţa AeRO îşi propune să atingă în următorii ani o valoare de piaţă la nivel de unicorn, de peste 1 miliard de euro. În prezent, compania are o capitalizare de piaţă de aproximativ 200 milioane euro, ceea ce ar obliga societatea la o creştere cu peste 400% pentru îndeplinirea obiectivului.

Ca prim pas, Arobs îşi propune listarea pe piaţa principală a BVB, care, conform companiei, va fi anunţată în perioada următoare, după obţinerea aprobării în cadrul unei AGA.

Anul trecut, AROBS a achiziţionat patru companii, pentru care a plătit 25 miloane euro. Rezultatele acestora au fost reflectate doar parţial în raportările companiei din 2022. Pentru 2023, rezultatele Arobs le vor cuprinde, în totalitate, şi pe cele ale celor patru companii.

Sectorul de activitate

În ciuda turbulenţelor care afectează în mod continuu economia globală, se estimează că, în 2023, cheltuielile IT vor creşte cu 5,5% până la 4.600 miliarde dolari. Potrivit Gartner, segmentul de software va înregistra o creştere de două cifre în 2023, impulsionat de încercarea companiilor de a-şi prioritiza cheltuielile pentru a obţine avantaje competitive prin creştere productivităţii, automatizări şi alte intitative de transformare bazate pe software.

Pe de altă parte, segmentul dispozitivelor va înregistra o contracţie de 5% în 2023, conform estimărilor, pe măsură ce consumatorii amână achiziţia de echipamente noi pe fondul scăderii puterii de cumpărare şi a lipsei stimulentelor de achiziţionare.

Segmentul de servicii IT îşi va continua traiectoria ascendentă de creştere până în 2024, în mare parte impulsionat de piaţa infrastructurii că serviciu (IaaS), pentru care se estimează o creştere de peste 30% în 2023, fiind, de asemenea, pentru prima dată când factorul cheie pentru creşterea cheltuielilor îl reprezintă preţul pentru serviciile cloud.

Avantaje/Riscuri ale investiţiei în Arobs

- Prăbuşirea Silicon Valley Bank şi a Credit Suisse au creat o undă de şoc în sectorul bancar şi în industria de tehnologie. Astfel, din cauza ultimelor evenimente nefavorabile, companiile din domeniul tehnologiei se confruntă cu o verificare mai drastică din partea acţionarilor, clienţilor şi potenţialilor clienţi.

- Arobs deţine o capitalizare de piaţă de 880,4 milione lei, fiind cea mai mare companie de tehnologie prezentă la BVB. Compania are stabilite parteneriate pe termen lung cu peste 10.000 de companii din România şi Europa Centrală şi de Est, ceea ce conferă companiei siguranţă livrărilor produselor sale.

- Acţiunile companiei s-au apreciat, de la începutul anului până în prezent, cu 19,4%, depăşind, astfel, performanţa indicelui BetAeRO din care face parte, care a marcat o creştere de doar 9,5%. De asemenea, randamentul generat de companie a fost peste nivelul companiilor competitoare precum Softbinator (CODE) (+3,5% YTD), Life Is Hard (LIH) (-2,4% YTD) sau Bittnet Systems (+1,5% YTD).

- Rata lichidităţii generale la finalul anului 2022 a fost de 3,48, în scădere faţă de anul trecut, când indicatorul înregistra valoarea de 7,7, în principal datorită creşterii datoriilor pe termen scurt. De asemenea, rata datoriei a crescut, la 31 decembrie 2022, la 33%, comparativ cu doar 11% cu un an în urmă. Acest lucru se datorează creşterii datoriilor pe termen lung, la valoarea de 57,4 milioane lei.

TradeVille: Planurile Arobs pentru acest an

Notă: Rată lichidităţii generale - calculată ca raport dintre Activele Curente şi Datoriile Curente

-------------

Rata datoriei - calculată ca raport dintre Datoriile Totale şi Activele Totale

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt comunicat societate, raport companie, BVB, Gartner, Economica

-------------

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual.

Lista potentialelor conflicte de interese

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb