TradeVille: Profit record pentru Ascendia

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 septembrie 2023

TradeVille: Profit record pentru Ascendia

Ascendia a încheiat primul semestru din 2023 raportând rezultate financiare excepţionale, atât la nivelul veniturilor cât şi la nivelul profitabilităţii. Cifra de afaceri a crescut cu 151% faţă de prima jumătate a anului trecut, înregistrând un CAGR de 117% în ultimii trei ani, în timp ce profitul net a marcat cea mai mare valoare din istorie pentru primul semestru, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Ascendia este o companie care activează în domeniul IT, dezvoltând produse software şi conţinut digital pentru domeniul educaţional din România. Compania este cunoscută pentru platforma de educaţie pentru companii, CoffeeLMS, şi pentru editorul de cursuri eLearning, LIVRESQ. Principalele direcţii de activitate sunt:

- Platforma de Enterprise Learning Management Systems (Coffee LMS) destinată companiilor mari;

- eContent - destinată pregătirii angajaţilor din corporaţii prin produsul eJourneys;

- Livresq - platforma digitală care permite creerea de conţinut într-un mod facil;

- Servicii de dezvoltare de conţinut educaţional în format e-learning atât pentru companii mari cât şi pentru mediul academic.

CEO-ul companiei şi fondatorul Ascendia este Cosmin Mălureanu, ocupând în prezent această funcţie încă din anul 2007. În perioada mandatului domnului Mălureanu, compania a intrat la tranzacţionare pe piaţa AeRO a BVB, începând cu anul 2016, timp în care preţul acţiunii companiei a crescut aproape de patru ori, până în prezent.

Printre principalii acţionari ai Ascendia se numără Mălureanu Cosmin şi Mălureanu Alex, cu 54,29%, respectiv 19,16% din capital, restul acţiunilor fiind deţinute atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice.

Impactul sectorului de activitate asupra perspectivelor companiei

Potrivit raportului Digital Challengers on the Next Frontier, realizat de McKinsey&Company, economia digitală a României a fost de 14,8 miliarde euro în anul 2021, cu o pondere de 6% din PIB, şi ar putea creşte până la aproximativ 52 miliarde euro în 2030, reprezentând 9,8% din PIB. Principalii factori de creştere sunt investiţiile în IT&C, care au înregsitrat o apreciere anuală de 8% în perioada 2017-2021, ajungând la 3,5 miliarde euro.

La nivel internaţional, ciclul de modernizare tehnologică a debutat odată cu începutul pandemiei Covid, sectorul înregistrând creşteri substanţiale în special în rândul companiilor. În schimb, doar 30% dintre companiile internaţionale au făcut trecerea către Cloud, ceea ce oferă un potenţial de creştere pe viitor pentru acest segment. Multe dintre societăţi se află încă în faza incipientă de adoptare a sistemelor tehnologice.

În ciuda turbulenţelor care afectează economia globală, se estimează că, în 2023, cheltuielile în sectorul IT vor creşte cu 5,5%, până la 4.600 miliarde dolari. Potrivit raportului Gartner, segmentul de software va înregistra o creştere de două cifre în 2023, pe fondul încercării companiilor de a menţine un control efficient al cheltuielilor şi de a căpăta un avantaj tehnologic faţă de competitori.

De asmenea, se estimează că veniturile pe piaţa educaţiei online vor ajunge la 166,60 miliarde dolari în 2023 şi vor înregistra o rată de creştere anuală compusă (CAGR) în perioada 2023-2027 de 9,48%, ceea ce va duce la un volum de piaţă preconizat de 239,30 miliarde dolari până în 2027.

TradeVille: Profit record pentru Ascendia

Analiza situaţiei financiare la semestrul întâi 2023

Ascendia a încheiat primul semestru din 2023 cu venituri din exploatare în valoare de 6,2 milioane lei, în creştere cu 109% faţă de prima jumătate a anului trecut. Creşterea se datorează în primul rând majorării cifrei de afaceri cu 151%, aceasta ajungând la 3,6 milioane lei, susţinută de atragerea de clienţi noi din sectorul privat, pentru care compania a livrat proiecte în primul semestru al anului, precum şi de execuţia contractelor semnate în anii anteriori. În ultimii trei ani, cifra de afaceri a crescut cu o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 117%.

TradeVille: Profit record pentru Ascendia

În privinţa cheltuielilor de exploatare, acestea s-au majorat cu 60%, alimentate în special de cheltuielile cu personalul, care generează 96% din totalul cheltuielilor. Contrar ciclicităţii generale a businessului Ascendia, care a generat istoric pierderi pentru primul semestru, în primul semestru al acestui an, compania a înregistrat al doilea prim semestru profitabil din ultimii cinci ani.

Prin urmare, Ascendia a înregistrat cel mai mare profit net dintr-un prim semestru din istorie, în contextul majorării veniturilor la un nivel record.

Compania se află într-o poziţie foarte bună în privinţa îndeplinirii obiectivelor din BVC, în primul semestru fiind realizate 33,7% din totalul veniturilor previzionate, în contextul în care, pentru sectorul IT, ce-a de-a doua jumătate a anului este bine cunoscută pentru veniturile consistente.

Comparativ cu principalii competitori din industria românescă de IT, Ascendia înregistrează cea mai solidă evoluţie a preţului acţiunii, marcând o creştere YTD de 66,2%, în timp ce, în ultimul an, preţul acţiunii a urcat cu 96,7%.

Primul an de dividende pentru Ascendia

În ceea ce priveşte activitatea pe piaţa de capital, 2023 este primul an de la listarea companiei la BVB în care s-au acordat dividende acţionarilor. Prin urmare, în data de 28 iulie 2023 a fost efectuată plata dividendelor aferente anului 2022 către persoanele care deţineau acţiuni Ascendia la data de înregistrare 11 iulie 2023. Valoarea brută a dividendelor distribuite a fost de 0,1003 lei/acţiune, valoarea totală a dividendelor plătite fiind de 1,17 milioane lei. Decizia de a oferi dividende acţionarilor face parte din planul companiei de contura o relaţie solidă cu actionarii pe termen lung, fără a influenţă planul de investiţii al companiei. De asemenea, capacitatea de a plăti dividende evidenţiază gestionarea eficientă a cash flow-ului.

Parteneriat strategic cu Samsung

La începutul lunii august, Ascendia a anunţat încheirea unui parteneriat strategic cu Samsung, cu scopul de a contribui la modernizarea şi digitalizarea şcolilor din România. Parteneriatul vizează integrarea funcţionalităţilor avansate de creare de conţinut educaţional din LIVRESQ direct pe tablele interactive Samsung Flip. Aceste unelte vor permite profesorilor să adapteze conţinutul în funcţie de nevoile specifice ale elevilor, să creeze lecţii interdisciplinare, să integreze diferite resurse multimedia şi să interacţioneze cu elevii şi studenţii într-un mod mai dinamic şi eficient.

Această iniţiativă va face ca tehnologia educaţională de ultima generaţie să fie accesibilă pentru instituţiile educaţionale din România.

Oportunităţi şi Riscuri ale investiţiei în Ascendia

Oportunităţi

- Creşterea nivelului digitalizării: Fiind lider al soluţiilor digitale pentru educaţie din România, Ascendia poate beneifica atât de poziţia sa pe piaţă, cât şi de trendul ascendent al digitalizarii, acolo unde România încă poate aduce îmbunătăţiri.

- Situaţie financiară solidă: În primul semestru din 2023, compania a realizat o creştere a cifrei de afaceri cu o rată anuală compusă CAGR de 117%, înregistrând cel mai mare profit net dintr-un prim semestru din istoria sa.

Riscuri

- Instabilitate economică: Crizele financiare internaţionale, cât şi mediul economic instabil pot avea efecte negative semnificative asupra activităţii, rezultatelor operaţionale şi poziţiei financiare a companiei.

- Întârzieri ale proiectelor PNRR: Compania anticipează întârzieri în finanţarea efectivă a poriectelor prin liniile PNRR, de unde compania va înregistra o parte importantă din încasări.

- Forţa de muncă: În general, costurile cu forţa de muncă din sectorul IT sunt în creştere, iar personalul este tot mai slab pregătit.

TradeVille: Profit record pentru Ascendia

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Ascendia.com, raport companie, comunicat societate.

------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. de freefloat, la 7 ani de la listare fondatorii inca au peste 60% din ea…nu par prea interesati de guvernanta corporativa, trebuie sa iasa un pic din bula lor,o rfi growing pains…da si investitorii parca au alte asteptari. vii si spui ca faci advisory board apoi peste cateva luni “mai, noi suntem foarte ocupati cu treaba, treaba operationala” bun ok muncesc mult dar ei insisi se privesc ca pe un startup in care ei tre sa faca totul, cand nu se vor mai privi asa se vor ridica, si sper sa renunte amandoi la acel “mai”. ei zic ca se preocupa si de investitori, dar reactiv - adica ii intrebi si iti raspund, sper ca de acum incolo cand au angajat ir intern sa se preocupe si activ, sa vina sa caute investitorii, sa se ridice un pic de la nivelul la care sunt..ca e pacat..produsele au cautare se pare..

    1. au avut investitori dar au plecat , de promisiuni li sau acrit la toti ,scapi de frati buffet dai de Malureanu

      :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb