TradeVille: Prospecţiuni, afectată de întârzieri în executarea proiectelor

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 decembrie 2024

TradeVille: Prospecţiuni, afectată de întârzieri în executarea proiectelor

Prospecţiuni SA Bucureşti a raportat cifre în scădere pentru primele nouă luni ale anului, fiind şi în urma propriilor cifre bugetate, ceea ce a atras o reacţie puternic negativă din partea pieţei. Compania a fost afectată de o activitate operaţională mai slabă, cauzată de factori externi, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Prospecţiuni, companie de prospectare geologică, furnizează servicii de achiziţie date geofizice şi de investigare geofizică şi perforare în găuri de sondă. Printre principalele puncte forte ale companiei se numără: angajaţii (peste 250 de profesionişti), sistemele de înregistrare date geofizice de ultimă generaţie, precum şi tehnologia modernă utilizată. La jumătatea anului 2024, mai mult de 55% din capitalul social era controlat de Tender SA - firmă care aparţine controversatului om de afaceri Ovidiu Tender, urmată de Longshield Investment Group (11,8%), persoane juridice (8,6%) şi persoane fizice (23,9%).

Prospecţiuni a ieşit din insolvenţă în prima parte a anului 2022, după ce a plătit integral datoriile în valoare de 93 de milioane de lei. Procedura a fost demarată în anul 2016, pe fondul unei grave crize de lichidităţi.

Preţul ţiţeiului, aşteptat să crească

Pe termen scurt, piaţa estimează o creştere a cotaţiei ţiţeiului până la sfârşitul anului, în baza aşteptărilor privind trecerea la administraţia Trump, dar şi a continuării conflictelor din Orientul Mijlociu.

În ultimele trei luni, ţiţeiul s-a tranzacţionat într-un trend lateral, cuprins între un minim şi maxim de 71 şi 75,6 dolari/baril. Acesta este situat în partea de jos a canalului lateral în care se tranzacţionează ţiţeiul Brent în ultimii doi ani.

Ţiţeiul Brent este aşteptat să ajungă la o medie de 74,5 dolari/baril în cursul anului viitor, a arătat recent un sondaj Reuters. Aceasta este cea de-a şaptea revizuire descendentă consecutivă a consensului pentru 2025 în ceea ce priveşte indicele de referinţă mondial al petrolului.

Prospecţiuni - rezultate în scădere

Rezultatele financiare ale Prospecţiuni au ilustrat o scădere a cifrelor faţă de anul trecut, compania înregistrând venituri şi profituri mai mici în primele nouă luni din 2024. Cifra de afaceri raportată s-a ridicat la 120,4 milioane de lei, în scădere cu 36% faţă de acelaşi interval din 2023, pe fondul unei activităţi operaţionale mai slabe faţă de ceea ce a estimat compania. În primele nouă luni ale anului curent, societatea a executat integral numai două proiecte. De asemenea, întârzierile care au apărut în cursul unuia dintre proiectele în curs de desfăşurare a afectat negativ rezultatele din al treilea trimestru.

Astfel, în contextul în care cheltuielile din exploatare au avut o dinamică negativă mai mică faţă de cea a veniturilor, respectiv -20% faţă de anul amterior, rezultatul operaţional este unul negativ, pierderea fiind de 5,4 milioane de lei, faţă de profitul de 31,8 milioane de lei din perioada ianuarie-septembrie 2023.

Rezultatul net a scăzut până la 6,5 milioane de lei, faţă de profitul de 25,3 milioane de lei din anul precedent, notează TradeVille.

Perspective şi previziuni

Bugetul pentru anul 2024 prevede o temperare a creşterilor în situaţiile financiare faţă de 2023, compania prognozând o cifră de afaceri de 250,8 milioane de lei (+2% vs 2023), în timp ce profitul brut este aşteptat să atingă 26,5 milioane de lei (-25% vs 2023). Cu toate acestea, este foarte probabil ca societatea să nu poată îndeplini ţintele bugetate la începutul anului, din cauza întârzierilor pe care le-a întâmpinat în executarea proiectelor. Astfel, compania a reuşit în primele nouă luni să realizeze 48% din cifra de afaceri estimată şi 0% din profitul net, fiind cu pierdere netă în primele nouă luni din 2024.

Pentru ultimul trimestru al anului, managementul estimează cel puţin o menţinere a volumului actual de lucrări.

Prospecţiuni, în declin la BVB

Raportul privind situaţiile financiare la nouă luni a adus o reacţie puternică din partea pieţei, care a penalizat compania pentru rezultatele slabe cu o scădere de 17,2% la închiderea primei sesiuni de tranzacţionare după publicarea rezultatelor. Astfel, PRSN a revenit la nivelurile la care s-a tranzacţionat în prima jumătate a anului 2023.

De la începutul anului şi până acum, acţiunile PRSN au adus o pierdere în portofoliile investitorilor de 27,5%, în timp ce piaţa principală, reprezentată de indicele BET, a înregistrat un plus de 6,2%. În ultimele 12 luni, acţiunea PRSN a fost cu 30,4% în scădere, în timp ce BET a crescut cu 10,4%.

Acţiunile PRSN au cunoscut o scădere bruscă în cursul anului curent, după ce au atins un punct de maxim istoric pe grafic, la sfârşitul primului trimestru din 2024. Printre motivele posibile care s-au numărat la baza scăderilor au fost rezultatele financiare mult sub cele înregistrate anu trecut, dar şi mai jos faţă de cifrele bugetate iniţial de companie.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Prospecţiuni

Oportunităţi

- Cerere solidă pe piaţă: Segmentul de prospectare a accelerat brusc în anul 2022, ca urmare a nevoii companiilor petroliere de a găsi noi resurse, iar tendinţa se menţine şi în anul curent. Pe termen scurt şi mediu, societatea prevede o menţinere a investiţiilor companiilor de pe piaţa upstream.

- Poziţionare bună: Prospecţiuni are o experienţă foarte bună în cercetarea geofizică, ceea ce îi permite să atragă clienţi mari ca OMV Petrom sau Romgaz.

- Oportunităţi semnificative în străinătate: Companiile internaţionale care oferă servicii în segmentul upstream energetic au beneficiat de o creştere în ultimii doi ani, ceea ce demonstrează existenţa unor oportunităţi de extindere pe piaţa globală. Prospecţiuni a început în 2022 extinderea serviciilor internaţionale, unde a avut doi clienţi.

Riscuri

- Dependenţă de situaţia locală şi clienţi mari: Prospecţiuni îşi desfăşoară operaţiunile preponderent pe plan local, depinzând mult de cât de bine merge sectorul de energie autohton, având, în acelaşi timp, doar câţiva clienţi care îi generează majoritatea veniturilor.

- Istoric dificil: Societatea a fost gestionată deficient în trecut, fiind în insolvenţă în perioada 2016 - 2022, ceea ce ar putea crea reţineri din partea investitorilor în perioada imediat următoare.

- Instabilitatea sectorului energetic: Sectorul de energie românesc nu oferă o stabilitate cu privire la legile de reglementare şi fiscalitate, ceea ce poate duce la dificultăţi în viitor.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport societate, BVB, Reuters, Tradingview.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb