TradeVille: Revenirea Apple se lasă aşteptată

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 februarie

TradeVille: Revenirea Apple se lasă aşteptată

Gigantul american Apple Inc. a anunţat depăşirea ţintelor Wall Street pentru trimestrul fiscal încheiat în decembrie, datorită vânzărilor iPhone 15 şi creşterii veniturilor din servicii. Însă, acţiunile Apple s-au depreciat în timpul tranzacţiilor after-hours de după raportare (1 februarie), din cauza scăderii vânzărilor în China. De asemenea, previziunile Apple au indicat vânzări slabe în trimestrul curent, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Apple este o companie americană specializată în calculatoare şi produse electronice de consum şi software, renumită pentru crearea iPhone, iPad şi a computerelor Macintosh. Apple a fost, pentru mult timp, cea mai mare companie listată la nivel global, dar a pierdut recent poziţia în favoarea Microsoft.

Pe lângă hardware, Apple a dezvoltat numeroase produse software, inclusiv sistemele de operare macOS şi iOS, playerul media iTunes, browserul web Safari şi multe altele. Apple oferă, de asemenea, servicii online precum iTunes Store, App Store, Apple Music şi iCloud.

Tim Cook, actualul CEO, care i-a succedat lui Steve Jobs în 2011, a fost esenţial în orientarea gigantului tehnologic. În timpul mandatului lui Steve Jobs, Tim Cook a fost directorul de operaţiuni al Apple, alăturându-se companiei în 1998, după ce a lucrat pentru scurt timp la producătorul de PC-uri Compaq şi timp de 12 ani la IBM. Cunoscut pentru experienţa sa operaţională, Cook a transformat lanţul de aprovizionare al Apple. Spre deosebire de accentul pus de Jobs pe inovaţia revoluţionară, abordarea lui Cook se axează pe progrese incrementale şi pe extinderea pe noi pieţe, precum cea a produselor portabile şi a serviciilor.

Investitorii instituţionali controlează cea mai mare parte a companiei, cu o cotă de peste 60%. Cei mai importanţi sunt Vanguard Group, Blackrock şi Berkshire Hathaway, împreună deţinând aproape 21% din acţiunile Apple, potrivit Yahoo Finance. Cel mai mare investitor individual în companie este Arthur Levinson, membru al consiliului de administraţie al Apple din 2000 şi preşedinte al consiliului din 2011. Următorul este directorul general al Apple, Tim Cook (0,02% din companie), urmat de Jeff Williams, directorul de operaţiuni al companiei.

Estimări: Piaţa globală de smartphone-uri se va redresa începând cu 2024

Piaţa de smartphone-uri este aşteptată să îşi revină începând cu 2024, potrivit unor proiecţii ale Goldman Sachs şi Morgan Stanley. Acelaşi optimism este împărtăşit şi de companiile de semiconductori precum Intel şi AMD, care pariază pe creşterea acestei pieţe, care reprezintă 56% din piaţa de semiconductori.

Raportul Morgan Stanley preconizează că livrările globale de smartphone-uri îşi vor reveni cu aproape 4% în 2024 şi cu 4,4% în 2025. Motorul redresării smartphone-urilor va fi reprezentat de noile capabilităţi AI care vor debloca o cerere nouă, susţin aceştia. Banca de investiţii şi-a majorat previziunile privind volumele de telefoane la nivel mondial în 2025, citând potenţialul considerabil al aşa-numitei inteligenţe artificiale de vârf pentru a permite progrese de la fotografierea îmbunătăţită la recunoaşterea vorbirii.

Producătorii de smartphone-uri au început deja să îşi exprime optimismul faţă de AI. Noul X100 de la Vivo, cu AI, a înregistrat vânzări explozive, în timp ce Xiaomi a anunţat un volum de şase ori mai mare pentru flagship-ul dotat cu AI. Samsung plănuieşte AI generativ încorporat pentru modelele din 2024, urmărind să ofere funcţii de tip ChatGPT procesate direct pe telefoane, nu în cloud.

Apple continuă să fie liderul pieţei premium, în ciuda faptului că, în 2023, cota sa de piaţă a scăzut faţă de anul precedent, de la 75% la 71%. Acest lucru a fost cauzat, în principal, de revenirea Huawei în China, care a câştigat două puncte procentuale, ajungând la 5%, marcând, totodată, cea mai rapidă creştere dintre principalii jucători ai pieţei. Cu câteva săptămâni înainte că iPhone 15 să fie lansat, în septembrie, debutul Mate 60 Pro a Huawei, care rulează pe un procesor fabricat în China, a stârnit sentimente de patriotism în rândul consumatorilor locali, Huawei câştigând astfel parte din clienţii pe care îi pierduse anterior în faţa Apple.

Rezultate financiare peste aşteptările analiştilor

Apple a înregistrat o creştere a vânzărilor în toate regiunile, cu excepţia Chinei, care a scăzut cu aproape 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fapt ce alimentează temerile legate de declinul cererii.

Compania a înregistrat venituri de 119,58 miliarde de dolari şi un profit pe acţiune (EPS) de 2,18 dolari, depăşind aşteptările de pe Wall Street, de 117,91 miliarde de dolari pentru întregul an şi 2,10 dolari pentru EPS. Apple a întrerupt astfel seria de patru trimestre de scădere a veniturilor, raportând o creştere cu 2% a vânzărilor. Vânzările de iPhone au fost cu puţin sub aşteptările analiştilor şi au crescut cu aproape 6%, la 69,70 miliarde de dolari, un semn pozitiv pentru modelele iPhone 15 lansate în septembrie. Acesta este primul trimestru complet al Apple cu venituri din iPhone 15.

Afacerea din domeniul serviciilor a crescut cu 11% în timpul trimestrului, la venituri de 23,11 miliarde de dolari, uşor sub estimări. S-au înregistrat 2,2 miliarde de dispozitive active în uz (+200 de milioane faţă de anul trecut), un indicator despre care mulţi analişti spun că influenţează modul în care prognozează creşterea serviciilor Apple.

Tim Cook a declarat pentru CNBC că unele dintre ratele de creştere ale companiei reprezintă de fapt o "accelerare uriaşă" faţă de trimestrul anterior, deoarece trimestrul din decembrie 2023 a avut o săptămână mai puţin decât trimestrul fiscal din anul precedent, din cauza modului în care funcţionează calendarul corporativ al Apple.

În cadrul conferinţei telefonice cu analiştii, directorul financiar al Apple, Luca Maestri, a lăsat să se înţeleagă că vânzările pentru trimestrul care se va încheia în martie vor fi mai slabe decât se aşteptau. Perspectivele de venituri pentru următorul trimestru sunt de 89,8 miliarde de dolari, faţă de estimarea analiştilor FactSet de 95,6 miliarde de dolari. Dacă se consideră şi vânzările de iPhone-uri din China, în valoare de 5 miliarde de dolari, nerealizate ca urmare a închiderii fabricilor din cauza Covid, Apple nu va avea nicio creştere procentuală de venituri pentru trimestrul următor.

iPhone continuă să rămână cel mai puternic indicator al sănătăţii financiare a companiei, dar este probabil ca investitorii să fie cu ochii pe cererea pentru noul set de căşti. Potrivit site-ului de ştiri Apple MacRumors, compania a vândut aproximativ 200.000 de căşti, cu un preţ ce se ridică la 3.499 de dolari.

Preţul acţiunii Apple, în declin anul acesta

De la începutul anului, compania nu a înregistrat o evoluţie semnificativă. A crescut în timpul perioadei de optimism general al pieţei, când S&P 500 atingea un maxim record, dar a scăzut în zilele dinaintea raportului trimestrial, pe seama aşteptărilor cumulate cu seria de downgrade-uri de la firmele de analiză. Astfel, cotaţia acţiunii a înregistrat o evoluţie de -2,94%. În aceeaşi perioadă, indicele major S&P 500 a crescut cu 2,17%, iar Nasdaq100 a scăzut cu 2,23%.

Înainte de publicarea rezultatelor, piaţa de opţiuni sugera o mişcare de +/-7 dolari, echivalentul unei mişcări de aproximativ +/- 4%. Conform Market Chameleon, acţiunile Apple (AAPL) au crescut, în medie, cu doar +0,9% imediat după raportare în 6 din 12 instanţe anterioare, notează TradeVille.

Exact cum preconiza piaţa, cotaţia acţiunii AAPL a scăzut cu 3% după publicarea rezultatelor, din cauza perspectivelor mai slabe pentru următorul trimestru şi a vânzărilor în scădere din China.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Apple

Oportunităţi

- AI din nou: Gigantul tehnologic a făcut în mod discret o serie de achiziţii, angajări şi actualizări ale hardware-ului său, menite să încorporeze inteligenţă artificială în viitoarele generaţii de produse. Îmbunătăţirile pe care Apple le zvoneşte în iOS 18 şi funcţiile exclusive de AI din iPhone 16, alimentate de cipurile sale personalizate, sunt aşteptările fanilor pentru anul acesta. Acest lucru se aliniază cu istoricul Apple de adoptare cu succes a tehnologiei (precum 4G şi 5G) fără grabă. Toate aceste întârzieri nu au afectat în vreun fel cererea de produse Apple. Cei de la Financial Times sugerează că Apple a fost mai activă decât rivalii săi în achiziţionarea de companii de inteligenţă artificială, preluând 21 în ultimii şapte ani.

- Filmele Apple: Apple a devenit, de asemenea, un jucător important în industria cinematografică, deoarece cheltuieşte fonduri importante pentru Apple TV+, obţinând 13 nominalizări la Oscar. Zece dintre aceste nominalizări au fost pentru "Killers of the Flower Moon".

- BUY: În ciuda celor două reduceri de preţ ţintă, majoritatea analiştilor au rămas optimişti cu privire la acţiunile Apple, aproape 60% dintre aceştia oferind un rating de BUY ("cumpără"), cu un preţ mediu ţintă de 205,22 dolari, care implică o creştere de 10% în următoarele 12 luni faţă de preţul curent.

- Sectorul bancar: Marile companii de tehnologie, precum Apple, Alphabet şi Amazon, încearcă să intre din ce în ce mai mult în sectorul financiar, oferind portofele digitale, aplicaţii de plată şi chiar conturi de economii. Această expansiune ameninţă instituţiile financiare tradiţionale, ceea ce duce la o creştere a concurenţei pentru veniturile din tranzacţiile digitale, care se aşteaptă să crească de la 9.000 de miliarde de dolari în 2023 la 16.000 de miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Riscuri

- Cota de piaţă în China: În China, a treia cea mai mare piaţă a companiei după America de Nord şi Europa, veniturile din vânzarea de telefoane au scăzut de la 23,9 miliarde de dolari la 20,8 miliarde de dolari. Analiştii se aşteaptă ca revenirea companiei Huawei, care vinde smartphone-uri high-end, rivale cu cele ale Apple, împreună cu redresarea economică a Chinei, va afecta vânzările Apple în regiune. Pentru a contracara acest avans, Apple a oferit recent discounturi temporare pentru telefoanele sale, o mişcare neobişnuită pentru companie.

- Evaluarea companiei: Nivelul de evaluare a acţiunilor este mai ridicat decât în trecut. Conform Alpha Spread, preţul acţiunii este cu 25% peste valoarea intrinsecă a companiei. Acelaşi lucru se poate observa şi din evaluarea prin multiplii, în prezent Apple tranzacţionându-se la un multiplu P/E de 30x, în comparaţie cu un raport P/E de aproximativ 24x în ultimii cinci ani. În ultimii cinci ani, cea mai profitabilă strategie pentru investitori a fost aceea de a cumpăra acţiuni Apple în momentul în care compania este subevaluată şi de a le vinde la un nivel de evaluare similar cu cel din prezent.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Yahoo Finance, Market Beat, Counterpoint Research, Barron's, Techcrunch, raport companie, CNBC, Seeking Alpha, MarketWatch, MarketChameleon, WSJ, Forbes, Alpha Spread, CNN, The Guardian, FT.

---------------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb