TradeVille: Scăderea vânzărilor OMV Petrom vine pe fondul declinului natural al producţiei

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iulie 2023

TradeVille: Scăderea vânzărilor OMV Petrom vine pe fondul declinului natural al producţiei

OMV Petrom înregistrează o scădere a producţiei de hidrocarburi, în timp ce activitatea de rafinare şi producere a curentului electric este total oprită pe perioada de mentenanţă a rafinăriei Petrobrazi, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane barili echivalent petrol (bep) în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Acţionariatul companiei este majoritar austriac, OMV Aktiengesellschaft - una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria - care deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar 6,4% sunt deţinute de alţi acţionari străini. Acţionariatul român are o pondere de peste 42% din capitalul social al companiei, fiind reprezentat în principal de statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine 20,7%, iar restul de 21,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România şi de circa 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti.

Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori din Londra.

Volumul vânzărilor de hidrocarburi, în declin

OMV Petrom a raportat scăderi ale producţiei de hidrocarburi pentru trimestrul al doilea din 2023, acestea fiind cu 5,3% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022 şi cu 2,2% mai mici faţă de primul trimestru al anului curent, însumând 113,7 mii bep/zi.

TradeVille: Scăderea vânzărilor OMV Petrom vine pe fondul declinului natural al producţiei

În acelaşi timp, volumul total de vânzări de hidrocarburi a fost în scădere cu 5,9% faţă de al doilea trimestru din 2022 şi cu 2,4% comparativ cu primele trei luni din 2023, totalizând 108,7 mii bep/zi. Dinamica în scădere a producţiei şi vânzărilor de hidrocarburi vin pe fondul declinului natural al producţiei, pe care compania are în plan să-l contracareze prin proiectul Neptun Deep, care ar trebui să debuteze cu primele producţii în 2027.

Activitatea companiei este influenţată în mare parte şi de preţul ţiţeiului, care de la începutul anului s-a aflat pe o pantă descendentă. Astfel, preţul mediu al ţiţeiului, raportat de companie, este de 67,6 dolari/baril - mai mic cu 3,8% faţă de trimestrul anterior şi cu 33,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

TradeVille: Scăderea vânzărilor OMV Petrom vine pe fondul declinului natural al producţiei

Rata de utilizare a rafinăriei a scăzut semnificativ, la 31%, de la 98% în primul trimestru din 2023, în contextul în care rafinăria de la Petrobrazi se află în revizie programată din a doua jumătate a lunii aprilie 2023. Revizia, care avea o perioadă iniţială de derulare de şase săptămâni, a costat aproximativ 400 de milioane de lei, fiind planificate peste 20 de proiecte de modernizare şi inspecţii tehnice la toate instalaţiile şi echipamentele din gestionare.

Între timp, revizia s-a prelungit cu încă două săptămâni, ca urmare a unor lucrări suplimentare identificate în timpul activităţilor de mentenanţă. Compania a menţionat că impactul total al reviziei asupra rezultatului din exploatare este de ordinul a zeci de milioane de euro, ceea ce se traduce printr-un impact mediu.

Odată cu oprirea rafinăriei, s-a oprit şi centrala de la Brazi, care în anul 2022 a înregistrat un record de 5 TWh de energie electrică produsă. Oprirea centralei şi a rafinăriei este aşteptată să genereze un impact negativ în companie de până la 350 de milioane de lei în profitul operaţional pe al doilea trimestru al anului. Ultima revizie generală a rafinăriei Petrobrazi a avut loc în 2018, iar următoarea revizie generală este luată în calcul pentru 2028.

Perioada lungă de mentenanţă a afectat şi marja de rafinare, aflată deja sub presiune din cauza preţurilor tot mai scăzute ale petrolului. Astfel, marja a scăzut la 11,2 dolari/baril - cu 54,3% mai mică faţă de anul trecut şi cu 32,8% mai mică faţă de trimestrul anterior.

Vânzările de gaze către terţi au crescut faţă de anul trecut cu 7,7%, însumând 9,4 TWh, în timp ce producţia netă de electricitate a fost egală cu zero, în contextul opririi integrale a centralei de la Brazi, ca urmare a mentenanţei programate.

Situaţia financiară a companiei, influenţată de preţurile mai mici ale energiei şi de cererea în scădere

După ce în anul 2022, compania a înregistrat un record absolut în ceea ce ţine de venituri şi profit net, pe fondul creşterii foarte mari a preţurilor energiei, ultimele situaţii financiare au fost impactate atât de preţurile mai mici ale energiei, cât şi de o cerere în scădere.

TradeVille: Scăderea vânzărilor OMV Petrom vine pe fondul declinului natural al producţiei

Astfel, în primele trei luni din 2023, compania a raportat venituri consolidate cu circa 20% mai mici faţă de primul trimestru din 2022, acestea totalizând 9,5 miliarde de lei, EBITDA a fost în scădere cu 20%, iar profitul operaţional a înregistrat o dinamică negativă de 26%. Profitul net a fost în scădere cu 15%, însumând 1,5 miliarde de lei. Tot în anul 2023, compania a fost obligată să plătească şi o taxă suplimentară la bugetul de stat, după ce aceasta a fost modificată faţă de forma sa inţială, adoptată la sfârşitul anului 2022. Astfel, compania va plăti o taxă suplimentară de 1,5 miliarde de lei pentru anul 2022, urmând să datoreze o sumă şi pentru anul 2023.

Cu o capitalizare bursieră în valoare de 33,3 miliarde de lei, OMV Petrom s-a caracterizat în anul curent cu o creştere de 27,4% a preţului acţiunii, în contextul în care săptămâna trecută acţiunile companiei s-au apreciat cu 4,9%. Astfel, compania a performat mult mai bine decât piaţa de la Bucureşti, reprezentată prin indicele BET, care a crescut doar cu 8,4%.

OMV, compania-mamă a OMV Petrom, este supusă presiunilor

Compania de energie austriacă OMV a respins criticile potrivit cărora nu ar face nimic pentru a-şi reduce dependenţa faţă de gazele ruseşti, atrăgând atenţia asupra proiectului Neptun Deep, pentru care a aprobat în acest an investiţii în valoare de două miliarde de euro în vederea începerii producţiei în anul 2027, în cadrul parteneriatului cu Romgaz. Această investiţie plasează OMV drept unul dintre cei mai mari producători de gaze din Europa.

Criticile au venit în contextul existenţei unui contract de vânzare-cumpărare de gaze naturale, între compania austriacă OMV şi compania rusă Gazprom, care a fost încheiat în 2018 şi are ca dată de expirare anul 2040. Contractul a fost încheiat când la conducerea OMV se afla CEO-ul Rainer Seele, criticat pentru că a fost mult prea apropiat de interesele ruseşti, iar actuala conducere a companiei a menţionat că nu are de gând să îl întrerupă. Iarna trecută, au existat momente în care compania plătea mai mult de un miliard de euro pe lună către Rusia pentru gazul primit.

Un lucru important de menţionat este şi faptul că Grupul austriac OMV a rezervat capacităţi internaţionale de transport gaze de 40 TWh/an până în septembrie 2026 şi de 20 TWh/an în perioada octombrie 2026 - septembrie 2028, rezervări care nu au luat în calcul şi România, care va avea în 2027 un surplus major de gaze provenite din proiectul Neptun Deep şi care vor trebui exportate. Această decizie arată faptul că societatea consideră că piaţa regională este mai prielnică pentru vânzarea gazelor, decât pentru exportul lor către Occident.

Opotunităţi şi riscuri ale unei investiţii în OMV Petrom

Oportunităţi

- Cea mai mare companie de Oil&Gas din România, cu o poziţie bine stabilită în piaţă, fiind şi cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est;

- Planuri continue de dezvoltare - societatea va anunţa în vara acestui an decizia de investiţii în proiectul Neptul Deep şi doreşte începerea forajelor în noi zăcăminte de petrol;

- Nivel bun al dividendului - în ultimul an societatea a distribuit două dividende şi se aşteaptă să menţină aceast ritm şi în anul 2023, iar, conform politicii de dividend, nivelul de bază va fi majorat cu o rată de până la 10% în fiecare an.

Riscuri

- Sistem fiscal şi politic instabil în România, guvernul introducând în perioada anului 2022 mai multe suprataxe care au afectat fluxurile de numerar ale companiei;

- Dificultatea de a se extinde, având în vedere că operează doar la nivel naţional.

TradeVille: Scăderea vânzărilor OMV Petrom vine pe fondul declinului natural al producţiei

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, comunicat companie, Infrontraport, Economedia, analiză Tradeville, Economica, BVB.

-------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Pai chiar daca preturile s-au corectat un pic, rezervele populației s-au micșorat din cauza inflației, nu toți au primit măriri de salar egale sau mai mari ca inflația, economia încetinește ușor dar sigur. Parca sunt 2 milioane de angajați cu salariul minim, care renunță in fiecare zi la ceva din cauza inflației. De o vreme și mașinile nemișcate langa blocuri s-au înmulțit, cel puțin la mine in cartier. După 2 luni de vacanță începe școala, o grămadă de cheltuieli pentru părinți și usor- ușor o sa vina și facturile la gaz cu sau fara subvenția de la stat

    1. pierdere la t2?

      depinde cine le numara :)

    cel din titlu este un motiv

    Al doilea , lipsa totala de investitii in E&P ( s-a ajuns la 5 sonde forate de la 146) 

    al treilea- externalizarea masiuva a camopurilor petroliere concesionate

    al patrulea - lipsa banilor la aceste firme ( vezi Jean Cristoff- in cvasifaliment in Austria, Bonatti - fara bani de salarii...) 

    Păreri personale:

    1. Rar o companie mai corectă cu acționarii, ca Snp. 

    2. Nu uitați că Snp, pe lângă Neptun Deep, va exploata un zăcământ de 2 ori mai mare în Bulgaria. 

    3. Nu uitați politica de dividend anunțată/aprobată/generoas? ?. 

    4. Dacă nu vă place Snp, cumpărați Digi. :)

    Perimetrul bulgăresc de petrol și gaze Han Asparuh din Marea Neagră, unde OMV Petrom are 43% din drepturi, este estimat a avea potențialul de a produce un total de 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din două zăcăminte, a declarat directorul general al TotalEnergies EP Bulgaria, Yves Le Stunff, potrivit SEENews.

    Partenerii proiectului intenționează să înceapă forajul de explorare pentru gaze naturale în blocul Han Asparuh în al doilea trimestru al anului 2024, a mai spus Le Stunff 

    doar motive de ingrijorare....o companie la per de 3....sa ma ingrijorez ca ajunge la per de 1? apropo cati bani pierdea cand era administrata de stat? unii plang vremurile apuse

    1. Comisia Europeană a aprobat miercuri, conform regulamentului UE privind fuziunile, preluarea controlului comun asupra OMV Aktiengesellschaft (“OMV”) de către Österreichische Beteiligungs AG (“ÖBAG”), ambele din Austria, şi Abu Dhabi National Oil Company (“ADNOC”) din Abu Dhabi, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

      Pierdere la t1?

      Profit de 1 mld lei la semestru?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb