Autorităţile centrale s-au lăudat la mijlocul lunii trecute cu faptul că ţara noastră nu mai este monitorizată privind traficul de persoane de către Departamentul de stat al SUA. Conform raportului publicat de instituţia de la Washington în 19 iulie 2022, România nu mai este pe Lista de Monitorizare de la Nivelul al Doilea, ci a trecut la Nivelul al Doilea, în privinţa traficului de persoane.
Imediat, Lucian Bode, ministrul de interne, a anunţat că ţara noastră a scăpat de supravegherea SUA în acest domeniu şi a afirmat că "sistemul anti-trafic de persoane din România este unul funcţional, capabil să ofere un răspuns adecvat acestui tip de criminalitate".
Lucian Bode a mai spus că nu a crezut nicio clipă că România va fi retrogradată deoarece există "structuri, legislaţie, strategii, planuri de acţiune şi linii de finanţare dedicate pe care am început deja să le utilizăm mai eficient şi mai aplicat în prevenirea şi combaterea acestui fenomen".
Mai mult, consiliera de stat Mădălina Turza, coordonatoarea comitetului de monitorizare a luptei anti-trafic, a declarat că scoaterea ţării noastre de pe lista de monitorizare s-ar datora, în primul rând, deciziei strategice din 2021 ca preluarea coordonării şi monitorizării luptei anti-trafic să fie luată la nivelul Departamentului pentru Responsabilitate Socială şi Grupuri Vulnerabile de la Cancelaria Premierului.
"De asemenea, un alt element extrem de important a fost înfiinţarea Serviciului de combatere a traficului de persoane în cadrul DIICOT, această reformă extrem de importantă, care a dus la coagularea unui număr de procurori specializaţi care să ancheteze în mod direct aceste cazuri", a spus Mădălina Turza.
Într-un comunicat de presă, Guvernul a enumerat 7 elemente strategice principale "care au condus la avansarea României în clasamentul Departamentului de Stat al SUA", printre care şi modificarea Codului Penal şi creşterea numărului de investigaţii şi condamnări de trafic de persoane.
Cu toate acestea, situaţie nu este deloc roz aşa cum o prezintă oficialităţile de la Bucureşti. În raportul din luna iulie, Departamentul de Stat arată că România a făcut progrese, dar îndeamnă autorităţile centrale, judeţene şi locale să continue lupta împotriva traficului de persoane.
"România rămâne o ţară sursă primară pentru traficul de persoane exploatate sexual şi pentru persoanele exploatate prin muncă în Europa", se precizează în documentul întocmit de oficialii americani.
De asemenea, raportul menţionează că 77% din victimele identificate în 2021 sunt victime ale traficului sexual, iar traficanţii sunt de cele mai multe ori cetăţeni români care fac parte din grupurile de crimă organizată. Aceştia exploatează femeile şi copiii români în traficul sexual în România, dar şi în ţări europene precum Cehia, Finlanda, Franţa, Spania şi Marea Britanie. Potrivit documentului, şi lucrătorii din Asia de Est sunt, în România, în risc de trafic de persoane din cauza lipsei accesului la informaţii în limba lor nativă. Numărul muncitorilor migranţi care au intrat în România din Serbia a fost în 2021 de peste 9.500 de persoane, remarcă Departamentul de Stat al SUA.
De altfel, conform datelor Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) incluse în acest raport, autorităţile au identificat anul trecut 505 persoane victime ale traficului de persoane cu 15% mai puţine decât în anul 2020.
"Interesul infracţional din ultimii ani este orientat mai degrabă către exploatarea femeilor, în sfera prostituţiei şi pornografiei, datele statistice naţionale oferind o pondere de 88% din victimele identificate ca fiind de gen feminine", se arată într-o analiză a ANITP.
Cert este că, în urma raportului publicat de Departamentul de Stat, ambasada SUA la Bucureşti a transmis un comunicat în care arată că ţara noastră a făcut într-adevăr progrese, dar "poate face mai mult pentru a preveni traficul de persoane, pentru a ajuta şi sprijini victimele şi pentru a angaja răspunderea penală a celor care îşi tratează semenii ca pe o pradă". Într-un limbaj specific relaţiilor diplomatice, Ambasada SUA salută implicarea autorităţilor, dar face apel la oficialii români "să continue progresele şi această luptă importantă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2022, 11:18)
Cine crede minciunile respective!
Americanii sunt direct implicați în traficul de persoane pe la bazele militare pe unde roiesc. Aveam chiar înregistrări audio cu detalii despre rețele care plasau minore la bazele militare Kogălniceanu și Deveselu. Probabil chiar dispariția fetelor de la Caracal să fie legată tot de traficul de persoane spre bazele americane. Altfel nu se explică MUȘAMALIZAREA dosarului respectiv.
1.1. Treaba e mult mai serioasă (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de abc în data de 08.08.2022, 12:10)
Să facem diferența între “optional, voluntariat din pasiune și abuz” că doar ii așteptăm pe americani de la căderea imperiilor habsburgic și țarist.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2022, 13:58)
Ca sa simplificam putin discutia, eu zic sa cadem de acord ca situatia este urmatoarea:
- Tot ce e rau in tara asta e adus de americani si, in cadru mai larg, de Occident.
- Tot ce e bun in tara asta, in trecut, prezent si viitor, vine de la rusi.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2022, 18:26)
Sa simplificam si mai mult: orice natie isi urmareste de regule propriul interes. Orice e bun e un efect secundar si intr-o portie mai mica decat au primit cei care si-au urmarit interestul. Orice e rau e doar externalitate, arar pedeapsa directa.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2022, 22:24)
Nu prea înțeleg ce treabă au rușii cu traficul de minore care se realizează pe la bazele americane de la Kogălniceanu și Deveselu și mușamalizările de dosare penale care implică infractorii respectivi.
I-ai adus pe ruși în discuție pe ruși pentru?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2022, 18:56)
Daca Romania este "sursa primara" atunci nema Schengen.