TRAIAN BĂSESCU: "Este esenţial să intrăm în zona euro în trei-patru ani"

Ziarul BURSA #Politică / 13 martie 2013

"Este esenţial să intrăm în zona euro în trei-patru ani"

Obiectivul 2015 nu mai e realist

Este esenţial pentru România să intre în zona euro în următorii trei-patru ani, a declarat ieri Preşedintele Traian Băsescu, în dis­cursul din plenul Parlamentului, arătând că obiectivul oficial 2015 nu mai este realist şi că trebuie ajustat de către Guvern, Parlament şi BNR.

Preşedintele a menţionat: "Este esenţial să adoptăm moneda euro în trei-patru ani, astfel riscăm ca următoarea modificare a Tratatelor UE să ne găsească neintegraţi, în afara zonei euro şi să rămânem aşa", a afirmat Băsescu, el arătând că există "mai multe voci" în UE care vorbesc despre "Europa cu două viteze", cu statele care au adoptat euro şi cele non-euro.

Train Băsescu a subliniat că aderarea la zona euro nu este facultativă, ci o obligaţie asumată de România prin Tratatul de aderare: "În acest moment, ţinta oficială este 2015. În opinia mea, termenul a devenit nerealist şi va trebui ajustat la nivelul Guvernului, Parlamentului, BNR".

De asemenea, preşedintele a arătat că România este stabilizată macroeconomic şi îndeplineşte în mare parte criteriile de la Maastricht necesare adoptării monedei comune europene, arătând însă că îndeplinirea aces­tora nu garantează "succesul" economiei româneşti în zona euro, fiind necesară o economie competitivă care depinde în primul rând de companiile de stat.

Domnia sa a subliniat: "Din punct de vedere al îndeplinirii principalelor criterii de la Maastricht, avem următoarele realităţi - România este stabilizată din punct de vedere macroeconomic, are posibilitate să îşi finanţeze deficitul bugetar de pe piaţa liberă, iar dobânzile devin tot mai mici, ultima emisiune de bond-uri româneşti s-a făcut la dobânzi de 4,5% pe an, la împrumuturi pe termen mediu. Deficitul bugetului de stat, conform criteriilor de la Maastricht, trebuie să fie sub 3%. Acest obiectiv a fost deja atins, deficitul pentru anul 2012 a fost de 2,8%, iar perspectiva acestui an este, de asemenea, sub 3%. Fluctuaţia cursului de schimb trebuie să fie menţinută între +/- 15%. Este un alt obiectiv îndeplinit. Dobânzile la credite pe termen lung trebuie să nu depăşească, conform calculelor medii, 3,7%. În momentul de faţă, România s-a împrumutat cu 4,5% pe termen lung şi perspectiva este de scădere a dobânzilor la împrumuturile statului român. În sfârşit, ultimul criteriu care trebuie să fie îndeplinit este legat de inflaţie care, conform calculelor de inflaţie medie în Uniunea Europeană, ar trebui să fie 2,8%. Cred că nici din acest punct de vedere România nu este foarte departe de criteriile de la Maastricht. Aş spune că un efort conjugat al Guvernului şi al Băncii Naţionale ar putea să facă ultimele două criterii pe care nu le îndeplinim, încă, uşor de atins".

Preşedintele a mai spus că, înainte de a intra în zona euro, autorităţile au obligaţia să aducă firmele de stat la un nivel de competitivitate acceptabil: "Îndeplinirea cu bună-credinţă, cu seriozitate a obligaţiilor asumate în acordul cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional este esenţială. Introducerea managementului privat, privatizarea companiilor de stat nerentabile sunt esenţiale înainte de intrare în zona euro. Dacă nu vom înţelege că rentabilizarea companiilor de stat este cheia succesului în zona euro, atunci ne pregătim de pe acum pentru un eşec. De altfel, din acest punct de vedere, Guvernul s-a angajat într-un proces amplu de modernizare a companiilor de stat. În aceste condiţii, apelul meu către dumneavoastră, către Guvern este depolitizarea managementului, privatizarea companiilor, creşterea productivităţii înainte de a intra în zona euro".

Băsescu: "Propun îndepărtarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale"

Intrarea în Schengen trebuie să devină obiectiv prioritar Guvern-Parlament-Preşedinţie, a mai spus Traian Băsescu, propunând desemnarea conducerii Parchetului General şi DNA în cel mai scurt timp şi îndepărtarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale.

Domnia sa a apreciat: "Eu nu acuz pe nimeni, vreau să fiu foarte clar, şi orice om are dreptul la prezumţia de nevinovăţie, dar pentru unele state este greu de înţeles de ce nu reuşim să punem în afara Executivului un cetăţean care are probleme cu justiţia şi să îl aducem înapoi imediat ce o instanţă se pronunţă în favoarea lui".

Traian Băsescu a mai spus că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru a intra în Schengen, însă procesul este îm­piedicat de unele state care leagă acest acces de lupta anticorupţie şi de existenţa unui stat de drept robust şi sigur în funcţionarea democratică.

Preşedintele propune ca intrarea în Schengen să devină un obiectiv asumat împreună de către Guvern, Parlament şi preşedinte. "Nu reprezintă un ideal din punct de vedere a ceea ce puteţi accepta (propunerile pe care el vrea să le facă, n.r.). Ele reprezintă un set de valori şi va trebui să le acceptăm şi noi. Să facem din intrarea în spaţiul Schengen un obiectiv pe care să ni-l asumăm împreună Preşedinte, Parlament, Guvern", a spus Băsescu.

O altă propunere a şefului statului este ca Parlamentul să adopte un Statut al parlamentarilor care să îi aşeze pe picior de egalitate pe parlamentari cu toţi cetăţenii.

Preşedintele a mai propus implementarea conform angajamentelor a Codului penal şi a Codului de procedură penală şi un angajament chiar al parlamentarilor de a avea un Cod de conduită al aleşilor. "Am convingerea că aceste elemente vor fi de natură a elimina reticenţele unor state membre şi ne vor netezi şansele pentru aderarea în spaţiul Schengen înainte de sfârşitul anului", a afirmat Bă­sescu.

De asemenea, el a afirmat că în prezent România are pentru prima oară un "mare avantaj" în efortul de aderare la spaţiul Schengen, faptul că statele care leagă aderarea de rapoartele MCV ale Comisiei Europene s-au pronunţat clar în acest sens.

Parteneriat pentru Schengen: "Datorie faţă de români"

Preşedintele Traian Băsescu propune Parlamentului şi Guvernului un parteneriat pentru realizarea obiectivului de aderare la spaţiul Schengen, el apreciind că aceasta este "o datorie faţă de români". "Vă propun să facem din aderarea la Schengen un obiectiv comun", le-a pus Traian Băsescu parlamentarilor şi premierului.

Preşedintele a ţinut să îi asigure pe premier şi pe parlamentari de dorinţa sa "fără rezerve" de a avea un parteneriat care să ducă la succes în privinţa aderării la spaţiul Schengen.

"Vă asigur de dorinţa mea fără rezerve de a avea un parteneriat care să ne ducă la succes. Avem nevoie şi putem să mutăm frontiera UE pe Prut. Este cred o datorie a noastră faţă de români", a afirmat Traian Băsescu.

El a subliniat că, dincolo de doctrinele politice, între forţele politice şi instituţiile centrale ale statului trebuie să existe un parteneriat pentru atingerea interesului naţional privind aderarea la Spaţiul Schengen, accesul în Zona euro şi asigurarea unui stat de drept şi modern.

"Aş spune că cele trei elemente: stat de drept şi stat modern, acces în Zona euro şi acces în Zona Schengen sunt elemente în care nu putem avea contradicţii, chiar dacă avem păreri diferite unii despre ceilalţi, chiar dacă avem doctrine diferite. Sunt elemente de interes pentru toţi românii şi nu cred că aici încape doctrina politică, ci doar interesul naţional", a afirmat Băsescu.

Apel la responsabilitate: "România are nevoie ca poporul să creadă în drumul spre Vest"

Preşedintele Traian Băsescu a adresat liderilor politici un apel la "responsabilitate în declaraţii", arătând că un discurs antieuropean, antioccidental nu face decât să ne întoarcă înapoi, iar "România are nevoie ca poporul ei să creadă în drumul spre Vest".

"Apelul meu la dumneavoastră este la res­ponsabilitate în declaraţii, pentru că nu aveţi în spate un partid de 3%", a spus preşedintele în plenul Parlamentului.

"Un discurs antieuropean, antioccidental nu face decât să ne întoarcă înapoi. România are nevoie ca poporul ei să creadă în drumul spre Vest, pentru că, sincer, nici nu avem alt drum. Cine are alternativă la acest drum?", a continuat Traian Băsescu.

El a spus că declaraţiile făcute la Bucureşti de liderii partidelor politice importante sunt analizate de partenerii din UE.

"Eu am convingerea, în acelaşi timp, că şi declaraţiile au rostul lor. Vreau să vă spun un lucru care nu este de bun augur. Şi plec de la o realitate. Am mai avut partide mici care, prin declaraţiile liderilor, păreau a fi antioccidentale, anti-NATO, anti-UE. Astfel de declaraţii vin de la nivelul liderilor unor partide mari, ele sunt de natură a slăbi energia şi voinţa poporului de a se vedea integrat în UE", a afirmat preşedintele.

De asemenea, el a arătat că nu doreşte ca "România să fie catalogată în curând ca o ţară eurosceptică". Băsescu a mai spus că responsabilitatea liderilor politici români trebuie să fie atât faţă de cei care i-au votat, cât şi faţă de partenerii europeni.

Ponta: "Guvernul susţine în totalitate obiectivele despre care a vorbit Băsescu"

Guvernul susţine în totalitate obiectivele despre care a vorbit preşedintele Traian Băsescu în Parlament, a spus ieri premierul Victor Ponta, domnia sa arătând că în continuare vor exista consilieri prezidenţiali sau analişti care vor vorbi despre cum se duce România înspre Rusia sau Kazahstan.

"Preşedintele Băsescu a vorbit în Parlament despre obiective importante ale României, pe care Guvernul le susţine în totalitate. Vorbim de apartenenţa la UE, la NATO, parteneriatul strategic cu SUA, intrarea în spaţiul Euro şi în spaţiul Schegen. Acestea sunt obictive fundamentale pe care Guvernul pe care-l conduc le susţine, le are în programul de guvernare", a spus Ponta.

El a acizat faptul că, în ciuda acestor lucruri, vor exista în continuare consilieri prezidenţiali sau analişti care, fie din prostie, fie din ticăloşie, vor vorbi despre cum se duce România înspre Rusia sau Kazahstan.

"E important să auziţi ce spune preşedintele ţării, ce spune prim-ministrul. Evident că asta nu înseamnă că nu o să citiţi în continuare tot felul de consilieri prezidenţiali sau analişti care, fie din prostie, fie din ticăloşie, vorbesc mereu de cum ne ducem noi nu ştiu unde, în Rusia, în Kazahstan sau mai ştiu eu unde", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Potrivit lui Ponta, obiectivele fundamentale ale României sunt foarte clare şi însuşite de preşedinte, de prim-ministru şi de Guvern. "Tot ce ţine de Guvern ca să ne atingem aceste obiective fundamentale vom face. Sunt lucruri care nu ţin de România, în primul rând - nu de Guvern - care ţin de un anumit climat politic în ţări din UE şi acolo trebuie să muncim", a mai spus Ponta.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cum de a devenit 2015 nerealist ?

    Ce ati facut in 8 ani de mandat ? Un conducator adevarat si-ar fi propus aderarea in 2014 nu un discurs de doi bani . Ce tampenie mai este si asta cu modernizarea companiilor de stat cand sub mandatul presedintelui sa furat si se fura din ele pana ajung in insolventa si faliment !  

    Poezia asta cu ministri cu dosare ar fi trebuit discutata si transata in spatele usilor inchise cu guvernul si ministrul justitiei nu anuntata pe toate canalele de stiri in fiecare zi. 

    Peste Prut este acum o alta tara si chiar daca este sora trebuie sa ne salvam noi si apoi pe ea nu sa ne inecam impreuna de dragul Schengen. Chiar nu aveti consilieri pe probleme de imagine, strategie si viitor. Spuneti interesul national dar sprijiniti interesele de grup conform stenogramelor cu Blejnar.

    Poporul Roman crede de mult in drumul catre vest de aceea este atat de prezent la munca in toate Europa si pentru ca vede ca aici presedintele si clasa politica corupta fura, distrug si mint o intreaga tara in fiecare clipa. 

    1. si anume prin convingerea populatiei ca masurile de austeritate au fost doar pentru a pune presiune si mai mare asupra populatiei si a ne invrajbi intre noi pentru a participa la DACIADA cel mai abil hotzoman unde cel care injura mai mult si il discrediteaza pe celalalt castiga. De ce ar dori cineva sa devina politician? Sa se sacrifice pentru tara? Inca mai este asternuta zapada pe jos si putem sa ne gandim la Mos Craciun. Ce a facut presedintele pentru tara se poate vedea. Ce a facut trio Mobius, Roiss , Treichl se poate vedea de asemenea. Cand a spus in noiembrie 2011 ca vrem sa aderam la euro in 2015 toate televiziunile au spus ca suntem nebuni. Cu cateva luni in urma premierul Ponta spunea raspicat ca aderarea euro ramane un vis. Iar ieri in Handelsblatt a intors-o ca la Ploiesti si declarat ca nu vrea o Europa cu mai multe viteze si trebuie sa ne alaturam euro in 2016,2017. Polonezii vor in 2015. Daca pastram declaratia presedintelui eram cineva. Asa am ajuns si .... si cu banii luati. Apropo cat de mult ne iubesc austriecii. Pe langa cavalerul teuton Friedrich si doamna ministra austriaca a recomandat cu caldura apartenenta la Schengen. Asta ca o incununare a deselor vizite ale domnului prim-ministru in capitala economica romaneasca ....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb