Traian Băsescu: Europa este un şantier generat de criză

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Politică / 3 februarie 2012

Traian Băsescu: "Premierul Boc mi-a fost, îmi este şi-mi va fi un partener în continuare în încercarea de a face ce e de făcut".

Traian Băsescu: "Premierul Boc mi-a fost, îmi este şi-mi va fi un partener în continuare în încercarea de a face ce e de făcut".

Jose Barroso: "Europa trebuie să se adapteze la noul mediu"

Europa este un şantier generat de actuala criză, consideră preşedintele Traian Băsescu, arătând că aceas-tă situaţie obligă la progres.

Prezent ieri la evenimentul "Româ-nia în UE. Cinci ani de la aderare", şeful statului a declarat: "Europa este un şantier, un şantier care a fost generat de criză. Probabil că în lipsa crizei economice, declanşată în 2008, acest şantier nu ar fi existat. Dar realitatea este că, prin criză, am fost obligaţi la progres, în primul rând la un progres în procesul de integrare".

Traian Băsescu a adăugat: "Pentru a fi în familia europeană, pe care o vedem tot mai integrată, tot mai puternică, tot mai capabilă de competiţie pe plan global, noi înşine trebuie să fim performanţi. Avem nevoie de instituţii ale statului performante, avem nevoie de o economie a statului performantă şi avem nevoie ca şi politicienii să fie performanţi, măcar înţelegând ce au de făcut ca politicieni în UE. Aş spune că, pentru a ne împlini cadrul legislativ al statului performant, mai avem nevoie de Legea sănătăţii, de reorganizarea administrativă a ţării şi de noua Con-stituţie, care ea însăşi să flexibilizeze instituţiile statului".

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a transmis, ieri, un mesaj video cu prilejul aniversării celor cinci ani de la aderarea României la UE, declarând că Europa poate conta pe ţara noastră pentru o reuşită a "renaşterii europene", în contextul noilor provocări cu care se confruntă regiunea. Oficialul de la Bruxelles a menţionat că eşecul unuia dintre membri UE în respectarea valorilor, principiilor şi intereselor comune poate conduce la un eşec colectiv, astfel că a făcut apel la solidaritate.

"A sosit momentul de reînnoire a Europei. În mijlocul acestei grave crize este timpul ca Europa să se adapteze la noul mediu", a subliniat Barroso, menţionând că "sunt necesare idei noi, pentru reforme curajoase".

Traian Băsescu: România a plătit extrem de scump inconsecvenţa politicienilor

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, ieri, că ţara noastră "a plătit extrem de scump", în cei cinci ani de la aderarea la UE, inconsecvenţa politicienilor. Şeful statului a afirmat: "Trebuie spus că sunt lucruri cu care UE nu face compromisuri şi avem propria noastră experienţă. România a plătit extrem de scump, în intervalul 2007-2012, inconsecvenţele politicienilor. O să vă aduc aminte: înfiinţarea ANI, desfiinţarea ANI, înfiinţarea DNA, desfiinţarea-tentativă a DNA, dar sunt şi multe altele, provenite de la politicieni care au discreditat România consistent".

Emil Boc: Rata de absorbţie a fondurilor europene, o neîmplinire a României

Rata de absorbţie a fondurilor europene reprezintă o neîmplinire a României la cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat, ieri, premierul Emil Boc.

"Fondurile europene rămân o neîmplinire sub aspectele procesului de absorbţie, dar nu este momentul să căutăm vinovaţii, ci doar să nu uităm că atunci când am intrat în UE în loc să avem pe masă proiecte pregătite am început să acredităm programele care să atragă fondurile europene", a afirmat Emil Boc, în discursul susţinut la evenimentul "România în UE. Cinci ani de la aderare".

Premierul a mai subliniat că anul 2012 este crucial pentru dezangajarea fondurilor europene pentru România.

Traian Băsescu: "Cred că, în timp, va trebui să realizăm un acord de liber schimb între UE şi SUA, acord care să ne permită să concurăm împreună cu marile puteri economice ale lumii viitoare, pentru că, trebuie să recunoaştem, după această criză, capitalismul nu mai poate rămâne la fel. Vom avea un alt fel de capitalism, un capitalism care trebuie să vizeze realizarea de echilibre în modul în care se distribuie bogăţia".

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, că impactul acţiunii României în UE rămâne marcat de unele "stereotipii şi prejudecăţi", precum cele care împiedică aderarea noastră la spaţiul Schengen.

Şeful diplomaţiei române a afirmat, la evenimentul "România în UE. Cinci ani de la aderare": "Impactul acţiunii noastre în cadrul UE rămâne marcat uneori de anumite stereotipii şi prejudecăţi, aşa cum sunt acelea invocate pentru întârzierea accesului nostru în spaţiul Schengen. Atunci când aceste stereotipii implică perpetuarea de percepţii negative, este nevoie de o acţiune energică şi consecventă".

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, ieri, că România a reuşit, chiar şi în condiţiile unei slabe absorbţii a fondurile europene, să fie un beneficiar net al banilor de la bugetul UE.

"Contrar opiniilor, România nu este un contributor net la bugetul UE. Conform cifrelor de la sfârşitul lui 2011, de la 1 ianuarie 2007 şi până la sfârşitul lui 2011, au intrat în ţară 11,91 miliarde euro, iar România a contribuit cu 6,24 miliarde euro la bugetul UE. Deci, beneficiul net al României este de 5,67 miliarde euro", a spus Orban. Domnia sa a atras atenţia că riscurile majore privesc sfârşitul lui 2013, când sumele "real absorbite" vor trebui să fie mai mari de 8 miliarde euro.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb