Traian Băsescu, huiduit de maghiari la Tuşnad, când a vorbit despre autonomia locală

A.G.R.
Politică / 18 iulie 2009

Traian Băsescu, huiduit de maghiari la Tuşnad, când a vorbit despre autonomia locală

Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost huiduit, sâmbătă, la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad în momentul în care a citat articolul 1 din Constituţia ţării şi când a vorbit despre modul în care vede el conceptul de autonomie, transmite Agerpres.

Când a ajuns în incinta campingului unde au loc lucrările universităţii, mai mulţi participanţi au ridicat foi de hârtie pe care era tipărit cuvântul autonomie, iar preşedintele le-a spus: "degeaba ridicaţi, nu se acordă autonomia acum".

"Avem nevoie de modernizarea Constituţiei, instituţiilor statului, de creşterea nivelului de autonomie a tuturor localităţilor din România cu un singur amendament: autonomie egală la Odorheiul Secuiesc ca şi la Tulcea sau la Caracal", a afirmat preşedintele Băsescu. După rostirea acestor cuvinte, şeful statului a fost huiduit îndelung, moment în care Băsescu a replicat: "asta arată capacitatea dv de a susţine un dialog", după care i-a invitat pe participanţi la decenţă.

Traian Băsescu a continuat apoi să vorbească despre conceptul de autonomie. "În mod egal şi comunităţile de români, romi sau maghiari au nevoie de mai multă libertate de a-şi decide viitorul. Mi se pare deplasată ambiţia ca autonomia să fie doar pentru unii. Dragii mei, şi cei care aveţi foaia pentru autonomie şi cei care nu, înţelegeţi că autonomia este necesară tuturor", a spus Traian Băsescu. "Pentru cei care văd în autonomie introducerea paşaportului pe teritoriul naţional al României, vă spun că este o viziune greşită şi nu voi ezita să vă spun că niciun politician român nu va încălca sau negocia Constituţia României", a insistat şeful statului.

Preşedintele le-a citat apoi participanţilor art.1 din Constituţie, moment în care a fost huiduit din nou, iar mai multe persoane au strigat în limba maghiară "libertate pentru unguri". Şeful statului a continuat să le reamintească participanţilor prevederile articolului 1 din Constituţie, conform căruia "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil", adăugând: "sper că aţi înţeles art. 1 din Constituţie şi veţi înţelege conceptul de autonomie în limitele Constituţiei".

În replică, europarlamentarul Tokes Laszlo l-a rugat pe preşedinte ca, în cadrul reformei Constituţiei, să-i sprijine pe maghiari în schimbarea anumitor articole din legea fundamentală a statului. Preşedintele Românei i-a răspuns episcopului Tokes că el a încercat să propună un proiect de modificare a Constituţiei, însă UDMR s-a opus.

Traian Băsescu participă la Băile Tuşnad la ultima dezbatere din cadrul lucrărilor Universităţii de vară, dezbatere cu tema "Politicieni reformatori în Europa". Alături de şeful statului mai susţin prelegeri fostul premier al Ungariei, Viktor Orban, şi europarlamentarul Tokes Laszlo.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb