TRAIAN BĂSESCU: "Marea majoritate a spitalelor din România sunt pline de infecţii''

Laura Boico
Politică / 8 mai 2016

"Marea majoritate a spitalelor din România sunt pline de infecţii''

Fostul preşedinte Traian Băsescu atrage atenţia că majoritatea spitalelor din România sunt afectate de infecţiile nosocomiale, potrivit Agerpres.

El a declarat, sâmbătă, la Botoşani, că situaţia din sectorul sanitar este "extraordinară de gravă" şi aşteaptă ca ancheta Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să lămurească situaţia.

"Cine crede că în România infecţiile sunt doar în 50 de spitale este naiv. Marea majoritate a spitalelor sunt pline de infecţii. Ce aţi văzut, raportări de 50 de spitale cu infecţii, se referă la spitale mari, care au şi laboratoare, care au şi epidemiolog. Vreţi să vă imaginaţi ce e în spitalele mici, unde testul nu l-a făcut nimeni? Lucrurile sunt extraordinar de grave. Mi-aş dori mult ca ancheta Parchetului General să nu ocolească toate aspectele astea care s-au întâmplat", a afirmat fostul şef al statului.

Acesta susţine că, în urma recentelor scandaluri din sistemul sanitar, "mafia din sănătate a fost îngenunchiată".

"Acum, mafia din sănătate a fost îngenunchiată. A fost îngenunchiată de realităţile descoperite de populaţie, dar ticăloşia mare, ticăloşie pentru care PSD şi PNL nu mai au ce căuta în viaţa publică, este că au avut la dispoziţie un raport despre situaţia din sănătate încă din 2008, raportul unei comisii prezidenţiale, care la pagina 48 vorbea clar despre problemele de infecţii din spitalele noastre şi că cei mai afectaţi sunt copiii, vârstnicii, dar şi cei care sunt într-o stare gravă. A urmat un proiect de lege a sănătăţii, în care mafia din sănătate a reuşit să dezinformeze populaţia şi, în loc să îmi susţină proiectul şi pentru a fi trecută legea prin asumarea răspunderii, au făcut eroi din cei pe care îi păcăleau cu neruşinare. A ieşit populaţia în stradă şi a îngropat legea sănătăţii care ar fi pus sistemul de sănătate în stare concurenţială, alocarea banilor în stare concurenţială în funcţie de performanţa spitalelor şi care ar fi adus bani privaţi în sistemul de sănătate", a precizat Traian Băsescu.

Fostul şef al statului: Proiectul noii legi a sănătăţii, din 2008, a fost îngropat de mafia din acest sector

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Suceava, în contextul actualelor probleme din sistemul sanitar, că noua lege a sănătăţii pe care urma să o promoveze în cel de al doilea mandat al său la Cotroceni a fost îngropată de ''mafia din sănătate'' şi a condus la schimbarea Guvernului de la acea vreme.

''Spitalele, în marea majoritate, au fost transferate administraţiilor locale. Vedem acum, la televizor, situaţia sistemului de sănătate. Recunosc că am sesizat-o mai demult, în urma raportului Comisiei prezidenţiale din 2008. (...) Rezultatul acelui raport a fost un proiect de lege pe sănătate care să introducă competiţia în sistemul de sănătate, competiţia între spitale, competiţia între sistemul privat şi sectorul de stat. Rezultatul a fost o reacţie formidabilă a mafiei din sănătate, care a îngropat noua lege a sănătăţii în stradă şi a făcut să cadă, să se schimbe un Guvern, Guvernul Boc'', a arătat Băsescu.

El a atras atenţia că, odată cu transferul spitalelor la administraţiile locale, responsabilitatea acestora a crescut exponenţial. ''Nu este suficient să te bucuri că mai numeşti clientelă politică în conducerea spitalelor'', a adăugat acesta.

Totodată, Băsescu a arătat că decizia Guvernului Boc de a închide spitalele mici a fost una bună.

''Ieri, Ministerul Sănătăţii a comunicat că, din cele 300 de spitale, 50 au infecţii bacteriene, germeni sau ce Dumnezeu au, nu sunt un specialist. Vă asigur că este o mare minciună. Raportările au venit de la spitalele care au epidemiolog şi laboratoare. Domnul ministru al Sănătăţii, pentru a fi corect informat, ar trebui să ştie care e situaţia în spitalele mici, în spitalele în care nu există epidemiolog, nu există laboratoare, şi eu vă asigur că numărul spitalelor cu infecţii ar creşte exponenţial. (...) Spitalele acelea care s-au închis în timpul Guvernului Boc le-aş controla cu prioritate, că a venit PSD-ul şi a spus că a redeschis'', a menţionat Băsescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce dl. Basescu nu a constat in timpul mandatului sau, situatia nu este de acum, este din toteauna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb