Traian Băsescu participă astăzi la reuniunea extraordinară a Consiliului European

E.D.
Politică / 16 iulie 2014

Actualizare 14:00 Băsescu îl propune pe Cioloş comisar european

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că îl va propune pe Dacian Cioloş pentru un post de comisar european, susţinând că nu are nevoie de mandat de la premier, transmit surse din presă.

"Eu nu am nevoie de mandat, eu am obligaţia să apăr interesul naţional. Vă pot spune că şi în timpul Guvernului Tăriceanu şi în timpul Guvernului Boc desemnarea a făcut-o Guvernul", a declarat şeful statului, la un post de televiziune, precizând că îl propune pe Dacian Cioloş comisar european în baza unei discuţii cu prim-ministrul.

El a arătat că desemnarea comisarului european din partea României se face de către Guvern în acord cu preşedintele.

"Asta trebuie să citească Victor Viorel. În Tratatul consolidat al UE scrie următorul lucru, la articolul 17, paragraful 7, alineatul 2, ca să fiu foarte precis: < Consiliul, de comun acord cu preşedintele ales >, deci cu Jean-Claude Juncker, < adoptă lista celorlalte personalităţi, pe care le propune pentru a fi numite membri ai Comisiei. Alegerea acestora se efectuează pe baza sugestiilor făcute de statele membre >. Deci sugestiile făcute de statele membre. Şi atunci dăm la articolul 80 din Constituţia României: < Preşedintele României reprezintă statul român >. Punct. Dacă Victor Viorel a crezut că face un joc public minţind din nou, pe seama interesului naţional al României, eu nu voi permite acest lucru. Pentru că el trebuia să deruleze o procedură acasă, să propună Parlamentului, conform Legii (...) 373 din 2013", a explicat Şeful Statului.

El a arătat că Guvernul trebuia să trimită deja propunerea României de comisar european.

"Eu nu-mi pot permite astăzi să nu spun un nume lui Jean-Claude Juncker, pentru că ştiu că pe portofoliul pe care-l vizăm noi mai sunt şi alte state. Nu pot să spun că primul-ministru n-a făcut procedura la noi acasă", a adăugat Băsescu.

El a precizat că într-o discuţie telefonică cu premierul Victor Ponta l-a întrebat pe acesta dacă rămâne varianta Dacian Cioloş pentru postul de comisar, iar răspunsul prim-ministrului a fost afirmativ. Astfel, şeful statului a indicat că o discuţie anterioară în acest sens a fost reconfirmată.

Potrivit şefului statului, obiectivul minimal al Consiliului European extraordinar este întâlnirea cu noul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, priorităţile acestuia şi discutarea situaţiei din Ucraina.

De asemenea, preşedintele Băsescu a arătat că trebuie desemnat Înaltul reprezentant pentru politică externă al UE.

------

Preşedintele Traian Băsescu participă astăzi la reuniunea extraordinară a Consiliului European, şeful statului urmând să susţină o declaraţie de presă înainte de plecarea spre Bruxelles.

Potrivit anunţului de presă transmis ieri de Administraţia Prezidenţială, şeful statului urmează să susţină declaraţii de presă în cursul zilei de azi, în jurul orei 13.45, la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă".

Preşedintele Băsescu urmează să participe, de la ora 17.00 (ora României), la Bruxelles, la Summitul Partidului Popular European.

De la ora 19.00 (ora României), şeful statului va participa la reuniunea Consiliului European cu preşedintele PE, Martin Schulz.

De asemenea, de la ora 19.30 (ora României), urmează să aibă loc reuniunea extraordinară a Consiliului European.

În cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European urmează să se discute numirea unor persoane în posturi cheie ale instituţiilor europene. Potrivit programului publicat pe site-ul Consiliului European, discuţiile vor viza succesorul lui Herman Van Rompuy şi funcţia de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi de Securitate, deţinută în prezent de Catherine Ashton.

Conform Articolului 15 din Tratatul Uniunii Europene, preşedintele Consiliului European este ales cu o majoritate calificată pentru un mandat de doi ani şi jumătate, care poate fi reînnoit o singură dată.

Herman Van Rompuy a devenit primul preşedinte al Consiliului European în noiembrie 2009 şi a fost reales în martie 2012. Mandatul său expiră la 1 decembrie 2014, astfel că belgianul a fost însărcinat să înceapă consultările cu şefii de stat şi de guvern în scopul găsirii celui mai bun candidat care să-i succeadă în acest post, se arată în comunicat.

Totodată, pe agenda Consiliului European se află chestiunea nominalizărilor pentru viitorul Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi de Securitate.

Potrivit Art. 18 din Tratatul UE, şeful diplomaţiei europene este numit de Consiliul European, cu o majoritate calificată şi cu acordul preşedintelui Comisiei Europene.

Mandatul Înaltului Reprezentant este de 5 ani. Acesta deţine şi funcţia de vicepreşedinte al CE.

Catherine Ashton îşi va încheia mandatul la sfârşitul lunii octombrie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb