TRAIAN BĂSESCU: "Vrem accelerarea semnării acordurilor Republicii Moldova cu UE"

V.B.
Internaţional / 13 mai 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că ţara noastră consideră că trebuie accelerat procesul de semnare a acordurilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, dacă este posibil tehnic pe 27 mai, ca să li se dea posibilitatea Moldovei, României, Poloniei, Cehiei şi ţărilor baltice să îl ratifice înainte de vacanţa de vară.

"Şi eu, şi toţi factorii de decizie am ştiut că în perioada 1-9, dar şi în continuare, vor exista provocări ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova", a spus Traian Băsescu, adăugând că punctul de vedere al ţării noastre este că trebuie accelerat procesul de semnare a Acordului de asociere şi a Acordului de liber schimb dintre Moldova şi UE, dacă este posibil tehnic pe 27 mai, iar dacă nu, atunci la Consiliul European din iunie.

Şeful statului a subliniat că România insistă pentru data de 27 mai, când se va desfăşura o reuniune extraordinară a Consiliului European, pe 26 şi 27 iunie fiind programat un summit ordinar al Consiliului.

"Ar fi extrem de important să se semneze în mai, pentru a se da timp Republicii Moldova, României, poate Poloniei, poate ţărilor baltice, poate Cehiei să ratifice aceste acorduri înainte de vacanţa de vară", a mai arătat Traian Băsescu, declarând că "ar fi un semnal extrem de puternic legat de angajamentul unor state faţă de Republica Moldova şi de angajamentul acestei ţări faţă de UE".

Domnia sa a ţinut să precizeze că România "îşi asumă în continuare calitatea de avocat onest al Republicii Moldova în drumul acesteia spre Uniunea Europeană", adăugând: "Republica Moldova are nevoie să semneze cât mai curând cele două acorduri. Republica Moldova trebuie să se gândească foarte bine care este valoarea articolului din Constituţie care stabileşte că Moldova este un stat neutru, atâta timp cât neutralitatea nu-i este respectată, ea are trupe de ocupaţie (ale separatiştilor din Transnistria - n.r.) pe propriul teritoriu".

Preşedintele a mai spus că trebuie folosiţi bani europeni pentru proiectele de interconectare atât pentru liniile electrice, cât şi pentru finalizarea gazoductului Iaşi-Ungheni şi extinderea acestuia până la Chişinău.

De asemenea, în ceea ce priveşte Republica Moldova, scenariul cel mai rău ar fi o destabilizare a regiunii Odesa, a mai afirmat Băsescu, menţionând că unul din obiectivele Federaţiei Ruse ar fi să ajungă la vechea frontieră a URSS, pe Braţul Chilia.

"Să sperăm că populaţia ucraineană va reuşi să menţină această regiune în echilibru, să nu se producă o destabilizare care are riscul de a antrena şi Transnistria", a afirmat Traian Băsescu, adăugând că Republica Moldova este supusă unor riscuri consistente de securitate: situaţia din Transnistria, Găgăuzia şi zona din estul ţării, locuită de minoritatea bulgară.

Liderul de la Cotroceni a mai spus că, în acest context, ţara vecină trebuie să nu răspundă provocărilor.

Tot astăzi, în Chişinău, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a anunţat (după o întâlnire cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu prim-ministrul Iurie Leancă) faptul că UE va semna Acordul de asociere cu Republica Moldova la 27 iunie, scrie presa moldovenească. Oficialul european i-a transmis premierului Iurie Leancă invitaţia de a semna Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb, într-un summit extraordinar UE-Republica Moldova, programat pe 27 iunie în Bruxelles, în prezenţa liderilor din cele 28 de state membre.

"Vom face acest lucru împreună cu ceilalţi şefi de state şi guverne ale UE. Invit fiecare moldovean să arunce o privire trează şi bine gândită la prevederile Acordului de Asociere. Acordul nu vă va schimba identitatea, dar va oferi noi oportunităţi de dezvoltare", a declarat Herman Van Rompuy.

În noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. După semnare, Acordul urmează să fie ratificat de Parlamentele din statele membre şi de Parlamentul European.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb