Discuţiile din spaţiul public trebuie să aducă "argumente de fond cu privire la ce a rămas din dreptul la apărare, unde este şi unde trebuie să ajungă dreptul la apărare", a spus av. dr. Traian-Cornel Briciu, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), în deschiderea lucrărilor la Congresul Avocaţilor, organizat în zilele de 25 şi 26 iunie, la Bucureşti.
În opinia preşedintelui Briciu, argumentele într-o astfel de dezbatere pot fi în favoarea sau în defavoarea dreptului la apărare, dar ele trebuie "totdeauna să fie întemeiate pe o cultură juridică autentică".
Preşedintele UNBR susţine că tema sub care se desfăşoară manifestarea la care a ţinut discursul, "Apărarea apărării", nu e numai o problemă a avocaţilor, "pentru că dacă rolul apărării va scădea şi vom asista la un declin accentuat şi cronicizat al dreptului la apărare, mai devreme sau mai târziu vor suferi toţi", inclusiv cei care "la ora actuală se întreabă de ce trebuie să avem de-a face cu o întărire a rolului apărării".
"Avocatura face parte din justiţie. Prin urmare, dacă avocatura nu funcţionează, justiţia per ansamblu nu poate să funcţioneze, deşi pe anumite segmente ar putea să dea impresia, unui public neavizat, că funcţionează", a arătat Traian-Cornel Briciu.
"Există o problemă generală a societăţii, a justiţiei, a magistraturii, a avocaturii, a tuturor profesiilor liberale. Se discută foarte mult, în societate, despre lucruri despre care nu se ştie nimic. Se vorbeşte mult despre CSM fără să se ştie ce este CSM, se vorbeşte despre Înalta Curte fără să se ştie cine e Înalta Curte, se vorbeşte despre avocaţi fără să se ştie ce fac avocaţii, despre procurori fără să se ştie ce fac procurorii", a continuat oficialul UNBR.
Potrivit acestuia, situaţia este similară celei în care "se discută despre fotbal fără să se ştie ce este fotbalul", dar cu deosebirea că "la fotbal nu se produc efecte negative".
Preşedintele Briciu a subliniat ceea ce, în viziunea sa, reprezintă cauza fenomenului. "Problema a început odată cu tabloidizarea discuţiilor, iar într-o discuţie tabloidizată, argumentele sunt, de fapt, sloganuri. Se pronunţă numai sloganuri, nu există o dezbatere de fond", a punctat şeful organizaţiei profesionale a avocaţilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 15:23)
Dle...
Truisme ...
Uite ce am înțeles eu :
că judecătorii si procurorii vin la serviciu doar că să iasă la pensie! Ar fi vrut după 20 de ani că sunt epuizati
că cei de la CM,Înalta Curte etc sunt zei că ei nu seamănă cu cei din alte țări, că a le da o pensie de 20.000 lei e minimum ce se poate aștepta
că e normal ca un judecător să-ți dea 10 ani cu executare iar altul 2 an cu suspendare
că toți, dar toți magistrații din Iași care au primit amenzi de circulație contestandu-le toți,dar toți au scăpat
că poți sa faci accidente mortale,trecând intenționat pe contrasens sau pe zebră poți scăpa fără pușcărie! Cazuri notorii: nevasta lui Păunescu,Miron Cozma cu morti, sau accidente graveNistorescu,Iorgovan etc
C
că poți ca avocat al apărării să devii în proces cel mai mare acuzator( avocatul lui Ceaușescu)
Așadar dle cred că prima chestie de realizat în justiție ar fi ca dvoastra să încercați să aveți bunul simț elementar în justiție.
Aruncați inutil vină pe presă! Păi presa știe mai bine că nu vă faceți treaba cu minimă morală!
Fără respect dle
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 17:35)
e plina Romania de juristi , avocati etc , asta pentru ca ies analfabeti functionali pe banda , care nu stiu nici sa scrie matematica daramite sa o invete , s-au dus toti la toceala la drept . nu sint ingineri fratilor , asta-i problema cea mare , inginerul construieste face ceva ce se vede si se poate pune mana , nu gargara !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2021, 18:54)
Un patron care face un produs ce nu se vinde ,nu dă vina pe consumator ! Dumneata dai vina pe noi ,pe presă dar ai impresia că doar voi de fapt înțelegeți!