TRAIAN-CORNEL BRICIU, PREŞEDINTE UNBR: "Lipsa culturii juridice este o problemă generală a societăţii"

S.B.
Miscellanea / 28 iunie 2021

"Lipsa culturii juridice este o problemă generală a societăţii"

Discuţiile din spaţiul public trebuie să aducă "argumente de fond cu privire la ce a rămas din dreptul la apărare, unde este şi unde trebuie să ajungă dreptul la apărare", a spus av. dr. Traian-Cornel Briciu, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), în deschiderea lucrărilor la Congresul Avocaţilor, organizat în zilele de 25 şi 26 iunie, la Bucureşti.

În opinia preşedintelui Briciu, argumentele într-o astfel de dezbatere pot fi în favoarea sau în defavoarea dreptului la apărare, dar ele trebuie "totdeauna să fie întemeiate pe o cultură juridică autentică".

Preşedintele UNBR susţine că tema sub care se desfăşoară manifestarea la care a ţinut discursul, "Apărarea apărării", nu e numai o problemă a avocaţilor, "pentru că dacă rolul apărării va scădea şi vom asista la un declin accentuat şi cronicizat al dreptului la apărare, mai devreme sau mai târziu vor suferi toţi", inclusiv cei care "la ora actuală se întreabă de ce trebuie să avem de-a face cu o întărire a rolului apărării".

"Avocatura face parte din justiţie. Prin urmare, dacă avocatura nu funcţionează, justiţia per ansamblu nu poate să funcţioneze, deşi pe anumite segmente ar putea să dea impresia, unui public neavizat, că funcţionează", a arătat Traian-Cornel Briciu.

"Există o problemă generală a societăţii, a justiţiei, a magistraturii, a avocaturii, a tuturor profesiilor liberale. Se discută foarte mult, în societate, despre lucruri despre care nu se ştie nimic. Se vorbeşte mult despre CSM fără să se ştie ce este CSM, se vorbeşte despre Înalta Curte fără să se ştie cine e Înalta Curte, se vorbeşte despre avocaţi fără să se ştie ce fac avocaţii, despre procurori fără să se ştie ce fac procurorii", a continuat oficialul UNBR.

Potrivit acestuia, situaţia este similară celei în care "se discută despre fotbal fără să se ştie ce este fotbalul", dar cu deosebirea că "la fotbal nu se produc efecte negative".

Preşedintele Briciu a subliniat ceea ce, în viziunea sa, reprezintă cauza fenomenului. "Problema a început odată cu tabloidizarea discuţiilor, iar într-o discuţie tabloidizată, argumentele sunt, de fapt, sloganuri. Se pronunţă numai sloganuri, nu există o dezbatere de fond", a punctat şeful organizaţiei profesionale a avocaţilor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dle...

    Truisme ... 

    Uite ce am înțeles eu :  

    că judecătorii si procurorii vin la serviciu doar că să iasă la pensie! Ar fi vrut după 20 de ani că sunt epuizati  

    că cei de la CM,Înalta Curte etc sunt zei că ei nu seamănă cu cei din alte țări, că a le da o pensie de 20.000 lei e minimum ce se poate aștepta  

    că e normal ca un judecător să-ți dea 10 ani cu executare iar altul 2 an cu suspendare  

    că toți, dar toți magistrații din Iași care au primit amenzi de circulație contestandu-le toți,dar toți au scăpat  

    că poți sa faci accidente mortale,trecând intenționat pe contrasens sau pe zebră poți scăpa fără pușcărie! Cazuri notorii: nevasta lui Păunescu,Miron Cozma cu morti, sau accidente graveNistorescu,Iorgovan etc 

    că poți ca avocat al apărării să devii în proces cel mai mare acuzator( avocatul lui Ceaușescu) 

    Așadar dle cred că prima chestie de realizat în justiție ar fi ca dvoastra să încercați să aveți bunul simț elementar în justiție. 

    Aruncați inutil vină pe presă! Păi presa știe mai bine că nu vă faceți treaba cu minimă morală!

    Fără respect dle  

    e plina Romania de juristi , avocati etc , asta pentru ca ies analfabeti functionali pe banda , care nu stiu nici sa scrie matematica daramite sa o invete , s-au dus toti la toceala la drept . nu sint ingineri fratilor , asta-i problema cea mare , inginerul construieste face ceva ce se vede si se poate pune mana , nu gargara !

    Un patron care face un produs ce nu se vinde ,nu dă vina pe consumator ! Dumneata dai vina pe noi ,pe presă dar ai impresia că doar voi de fapt înțelegeți!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb