TRAINERII DE LA LONDON STOCK EXCHANGE VIN SĂ NE PREZINTE STRATEGII DE PRIVATIZARE Ofertele prin piaţa de capital - preţ şi lichiditate mai mari

MARIA PELTAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie 2013

Ofertele prin piaţa de capital - preţ şi lichiditate mai mari

Interviu cu trei dintre experţii Academiei London Stock Exchange

Asociaţia Brokerilor va organiza săptămâna viitoare o sesiune de training cu experţi ai Academy - London Stock Exchange Group, având ca temă privatizările prin pieţele de capital europene. Seminarul se adresează companiilor aflate în procesul de privatizare, angajaţilor din instituţiile statului implicate în acest proces, dar şi angajaţilor din companiile de intermediere financiară, consultanţă şi din societăţile de avocatură. Lectorii Academiei londoneze sunt selectaţi dintre experţii principalelor case de avocatură şi bănci de investiţii, cu experienţă specifică în privatizare.

În preambulul acestui eveniment, lectorii Academy - London Stock Exchange Group, care vor veni la Bucureşti - Miha Kosak, Central and Eastern European (CEE) Investment Banker at Global Banking Department at VTB Capital, şi Pranav Trivedi , Part-ner Skadden, Arps, Sleight, Meagher & Flom - Cross Border Mergers and Acquisitions, Finance and Privatisations, au avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări despre privatizarea prin pieţele de capital. Daniela Biagi, Head of Group Academy London Stock Exchange Group, ne-a împărtăşit câteva idei despre experienţa de training a Academiei în acest domeniu.

Miha Kosak: "O privatizare de succes se realizează prin găsirea balanţei optime între interesele private şi cele publice"

Reporter: Aveţi o abordare a trainingului adaptată fiecărei ţări? De exemplu, care consideraţi că sunt particularităţile României faţă de alte ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est? Ce model de privatizare consideraţi că este potrivit României?

Miha Ko¹ak: După cum ştiţi, rata privatizărilor diferă de la o ţară europea-nă la alta, de exemplu în Marea Britanie acest proces a început la mijlocul anilor `80 cu privatizarea companiei "British Telecom", iar pe măsură ce priveşti către ţările estice, acest proces este în continuă dezvoltare. Unele state, precum Polonia, se află aproape de finalizarea procesului de privatizare, în vreme ce altele se afla mai mult sau mai puţin la jumătatea drumului.

Miha Ko¹ak: "O privatizare de succes se realizează prin găsirea balanţei optime între interesele private şi cele publice"

Miha Ko¹ak: România se găseşte acum în pragul unei noi etape a procesului de privatizare - în sectoare precum transporturi, energie şi utilităţi şi fiecare dintre aceste privatizări va necesita o abordare diferită. Pentru unele dintre companii se va urma metoda clasică - aceea de găsire a unui partener strategic potrivit.

În cazul altora dintre ele se va opta pentru privatizarea prin Ofertă Publică Iniţială (IPO) în vederea unei şi mai bune consolidări a pieţei de capital româneşti, prin această metodă oferindu-se, în acelaşi timp, posibilitatea investitorilor autohtoni şi străini de a participa la proces.

Reporter: Care este cel mai de succes exemplu de privatizare prin bursă din Europa şi în ce măsură strategiile de privatizare aplicate cu succes în alte ţări pot fi adaptate pieţei româneşti?

Miha Ko¹ak: Urmare a oportunităţii pe care am avut-o în ultimii 20 de ani, de a participa în mod direct la întreg procesul de privatizare a numeroase companii din Europa, am fost extrem de impresionat de succesul Poloniei, care se află acum aproa-pe la finalul procesului de lichidare a participaţiilor statului în companii din diferite sectoare. O privatizare de succes se realizează prin găsirea balanţei optime între interesele private şi cele publice. De succes este acea privatizare în care toţi cei interesati descoperă modalitatea comună de a dezvolta compania. Prin asta se înţelege şi dezvoltarea pieţelor de capital autohtone, prin crearea unui sector financiar solid, prin crearea unui climat favorabil pentru Investiţiile Străine Directe, concomitent cu explicaţii clare oferite populaţiei locale, referitoare la beneficiile privatizării. Fără îndoială, România a făcut o mare parte din aceste lucruri în trecut şi continuă să le facă.

Reporter: Consideraţi că 2013 este un moment bun pentru România să facă privatizări, având în vedere că, în lume, criza a dus la naţionalizarea unor companii? Care sunt factorii principali care contribuie la succesul unei privatizări ?

Miha Ko¹ak: Ce bine ar fi dacă aş avea în mână un glob de cristal ca să vă răspund la această întrebare!

Cu siguranţă că guvernul şi companiile care sunt incluse în procesul de privatizare trebuie să fie pregătite. Nimeni nu poate decide o privatizare într-o bună zi şi să aştepte să se realizeze peste noapte. Pregătirea companiilor pentru a intra într-o nouă etapă a vieţii lor corporative necesită multă muncă. Privatizarea înseamnă şi o mai mare expunere către controlul general al investitorilor, în special în cazul listărilor pe piaţa de capital. Buna pregătire a companiei este esenţială, iar în ultimii ani s-a putut observa că oportunităţile devin din ce în ce mai restrânse. În această economie globală în care trăim, investitorii vor avea multiple oportunităţi legate de obiectul şi locaţia investiţiei.

Reporter: Care sunt, în opinia dumneavoastră, avantajele privatizărilor prin piaţa de capital?

Miha Ko¹ak: Dacă unul dintre obiectivele statului este dezvoltarea pieţei de capital autohtone, atunci singura modalitate de a realiza acest lucru este abordând privatizările prin metoda Ofertelor Publice Iniţiale. De asemenea, prin listarea pe piaţa de capital se menţine independenţa companiei ca urmare a extinderii numărului de acţionari şi, în acelaşi timp, se creează un impuls vizibil pentru programul global de privatizare. Cel mai important aspect este faptul ca privatizarea pe piaţa de capital este percepută ca fiind corectă şi transparentă.

Pranav Trivedi: "Apetit mai mare pentru investiţii în acţiuni «mai riscante»"

Reporter: Care este modelul de privatizare cel mai de succes pentru ţara noastră?

Pranav Trivedi: Răspunsul la această întrebare depinde de obiectivele pe care le are Guvernul în procesul de privatizare. Dacă, de exemplu, Guvernul intenţionează să aducă expertiză specifică într-un anumit sector, recomandabil este ca privatizarea să fie făcută, în primă fază, prin vânzare strategică către un jucător important din sectorul respectiv. Cumpărătorul ar putea contribui la dezvoltarea sectorului sau a companiei într-un anumit interval de timp, pentru ca, ulterior, compania să fie privatizată prin ofertă publică. Dacă, în schimb, ţelul este acela de a monetiza un activ deţinut de stat, acest obiectiv se atinge cel mai bine prin ofertă publică, procedeu prin care se obţine cel mai mare preţ ca urmare a lichidităţii crescute.

Reporter: Care a fost cea mai de succes privatizare din Europa? În ce măsură pot strategiile de privatizare ale altor ţări să fie aplicate sau adaptate la piaţa românească?

Pranav Trivedi: Din experienţa mea de până acum, se remarcă drept poveşti de privatizare de succes procesele de privatizare ale companiilor din sectorul de telecomunicaţii din diferite state ale Europei (în special în Scandinavia). Aici s-a găsit echilibrul optim între interesul privat şi cel public şi s-a putut realiza o schemă pentru vânzări ulterioare ale pachetelor deţinute de guvernele res-pective, atunci când acestea au nevoie.

Reporter: Consideraţi că 2013 este un moment bun pentru România să facă privatizări, având în vedere că, în lume, criza a dus la naţionalizarea unor companii? Care sunt factorii principali care contribuie la succesul unei privatizări ?

Pranav Trivedi: Este greu de făcut predicţii referitoare la pieţele de capital, dar faptul că mulţi dintre principalii indici ai burselor internaţionale se află la maxime istorice indică posibilitatea ca 2013 să fie un an bun pentru privatizări prin burse. Dată fiind durata destul de mare de timp pe care o necesită pregătirea unei privatizări, Guvernele au nevoie de legislaţie adecvată deja implementată pentru a putea aduce companiile la cota bursei mai repede, atunci când se iveşte o oportunitate. În acest moment, investitorii par să aibă un apetit mai mare pentru investiţii în acţiuni "mai riscante", decât manifestau în urmă cu câţiva ani.

Reporter: Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele avantaje ale privatizării prin pieţele bursiere?

Pranav Trivedi: După cum am spus anterior, privatizările prin piaţa de capital obţin, de obicei, un preţ mai mare şi o lichiditate mai mare decât cele realizate prin vânzări strategice sau plasamente off-market.

Daniela Biagi: "Sesiunea de training, prima ocazie pentru piaţa românească să cunoască o posibilă evoluţie a privatizărilor"

Reporter: România şi-a asumat faţă de FMI un program de privatizări, însă, până acum a respectat foarte puţin din acesta. Consideraţi că neîndeplinirea angajamentelor ar putea avea drept cauză şi o lipsă de cunoştinţe a funcţionarilor publici în domeniul pieţei de capital? În ce măsură sesiunea de training organizată de Academie în parteneriat cu Asociaţia Brokerilor, având ca temă privatizările în pieţele de capital, poate influenţa aceas-tă situaţie?

Daniela Biagi: Consider că un bun bagaj de cunostinţe poate fi util în luarea deciziilor corecte în anumite domenii, în special în cel financiar. Sunt sigură că, prin discuţiile legate de aspectele legale şi de strategie, cu experţi care au trecut deja prin experienţa privatizării internaţionale, comunitatea financiară din România poate găsi atât sfaturi folositoare, cât şi opţiuni de benchmarking.

Sesiunea de training susţinută de Academie va fi prima ocazie oferită pieţei româneşti de a trece în revistă posibila evoluţie a privatizărilor din România, dar va reprezenta şi începutul discuţiilor care ar putea genera proiecte reale de dezvoltare viitoare.

Reporter: Care este experienţa Academy LSE în ceea ce priveşte trainingul în domeniul privatizărilor ?

Daniela Biagi: În data de 8 aprilie 2011, The London Stock Exchange Group (LSEG ) şi Mongolian State Property Committee (SPC- Comitetul Proprietăţii de Stat din Mongolia) - care deţine Bursa de Valori Mongolă, au semnat un parteneriat strategic pe termen lung, ale cărui obiective au fost legate de dezvoltarea unei culturi investiţionale la nivelul întregului sistem financiar mongol şi de creştere a bazei investitorilor instituţionali în pieţele locale.

La acel moment, Academia a sus-ţinut parteneriatul între LSE şi MSE prin furnizarea unui program cuprinzător de training despre pieţele de capital, desfăşurat pe durata a 10 săptămâni. În cadrul acestui program, accentul a fost pus pe privatizări. Această primă experienţă de training a ajutat autorităţile mongole să ia în considerare şi să discute privatizarea Bursei de Valori Mongole, proces care a devenit acum unul dintre principalele obiective ale guvernului mongol în vederea dezvoltării pieţei financiare locale.

Academy - London Stock Exchange Group

Este principalul centru de training al Bursei din Londra, dezvoltă şi organizează programe de formare profesională pentru Marea Britanie, Italia şi pieţele financiare internaţionale.

Scopul Academiei este de a interpreta evoluţiile pieţelor internaţionale, prin schimbul de opinii şi de expertiză cu practicieni din piaţa financiară. Trainerii Academiei sunt specialişti din cadrul personalului Academy - London Stock Exchange Group, dar şi experţi renumiţi din piaţa de capital, consilieri, directori executivi, manageri de companii şi academicieni de frunte.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte interesant. Daca vreau sa particip unde ma inscriu?

    1. Gasiti detaliile pe siteul Asociatiei Brokerilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb