Transelectrica a emis 13,2 milioane de certificate verzi pentru 2015

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 ianuarie 2016

Numărul de certificate verzi emise de Transelectrica pentru producătorii de energie din surse regenerabile pentru electricitate produsă în anul 2015, transmise la OPCOM până la data de 14 ianuarie, este de 13,2 milioane, din care mai sunt disponibile 4,1 milioane, potrivit datelor de pe site-ul operatorului pieţei de energie electrică, citate de Agerpres.

Pe Piaţa Centralizată de Certificate Verzi au fost tranzacţionate, până la data de 14 ianuarie 2016, doar 2.739 de certificate, din totalul celor emise pentru energia produsă anul trecut.

Confom aceleiaşi surse, un număr de 9,2 milioane de certificate au fost transferate pe piaţa de profil în baza contractelor bilaterale, iar 124.522 de certificate au fost rezervate de către producătorii de energie verde care sunt şi furnizori şi au obligaţia de a deţine o anumită cotă de certificate verzi. Astfel, numărul certificatelor verzi rămase disponibile ajunge la 4,1 milioane.

Capacităţile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.127 de MW, la finele lunii noiembrie a anului trecut, potrivit unui document al Transelectrica.

În sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.312 de MW, microhidrocentrale de 583 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW. La finele anului 2014, figurau în sistem capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 5.200 de MW.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa din 30 decembrie. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

"În cazul în care se iau în calcul şi acordurile pentru exceptare emise până la sfârşitul anului 2015 (circa 7.000 GWh) şi ale anului 2016 (circa 1.000 GWh, suplimentar faţă de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică ne-exceptaţi (populaţie şi IMM-uri) va înregistra o creştere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh", potrivit unui comunicat al Executivului, emis la finele anului trecut.

Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are în vedere atingerea obiectivului naţional privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie şi a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vânzării de certificate verzi de către producătorii de energie electrică din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise, potrivit deciziei Guvernului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb