Transelectrica a semnat cu Ministerul Energiei un nou contract de finanţare din Fondul pentru Modernizare

R.S.
Companii / 27 septembrie

Transelectrica a semnat cu Ministerul Energiei un nou contract de finanţare din Fondul pentru Modernizare

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a semnat astăzi cel de-al 11-lea contract de finanţare din Fondul pentru Modernizare, respectiv pentru implementarea obiectivului de investiţii "Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future - Trecerea LEA 400 kV Isaccea - Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit", cu o valoare nerambursabilă 64 de milioane de euro, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, contractul a fost semnat la sediul Ministerului Energiei de către ministrul Energiei, domnul Sebastian Burduja, şi Preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, domnul Ştefăniţă Munteanu.

Ştefăniţă MUNTEANU, Preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA: "Transelectrica îşi îndeplineşte continuu cu responsabilitate misiunea principală de a asigura şi menţine siguranţa Sistemului Electroenergetic Naţional, iar această finanţare reprezintă o nouă afirmare a angajamentului şi potenţialului modernizare şi transformare digitală a reţelei, în acord cu viziunea şi trendurile europene în sectorul energetic, şi completează suma finanţărilor din fonduri europene obţinute de compania noastră în ultimii doi ani, ajungând astfel la 582 de milioane de euro. Este o performanţă reală, care nu ar fi fost posibilă fără profesionalismul unor echipe de excepţie din arii diferite de activitate ale Companiei: accesare fonduri europene, investiţii, tehnologii noi si inovaţie."

Investiţia vizează proiectarea şi construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV de dublu circuit, între staţiile Isaccea şi Tulcea Vest, prin înlocuirea liniei electrice aeriene existente de 400 kV simplu circuit şi instalarea a două celule de 400 kV în cele două staţii şi utilizarea pentru prima dată în Reţeaua Electrică de Transport din România a unor stâlpi tubulari inovatori. Linia actuală de simplu circuit a fost pusă în funcţiune în 1975, are o lungime de 31 de kilometri având toţi stâlpii în construcţie zăbrelită. LEA 400 kV Isaccea - Tulcea Vest are un rol esenţial în evacuarea energiei din surse regenerabile din zona Dobrogea unde potenţialul de energie regenerabilă este cel mai mare din ţară. Prin modernizarea şi dublarea capacităţii de transport între staţiile Isaccea şi Tulcea Vest va creşte, de asemenea, şi capacitatea de transfer cu statele învecinate, se menţionează în comunicat.

Proiectul este cel mai inovator la nivelul liniilor electrice aeriene, prin unicitatea, complexitatea şi tehnologia asociată proiectării, testării şi montării stâlpilor tubulari, care aduc o serie de beneficii comparativ cu stâlpii zăbreliţi:

durată de viaţă ridicată (peste 70 de ani);

mentenanţă redusă;

instalare mai rapidă;

amprentă redusă la sol;

reducerea actelor de vandalism (furtul elementelor metalice, în special a ancorelor), care ar putea cauza indisponibilitatea prelungită a liniei de transport şi costuri foarte mari pentru reparaţii.

Un obiectiv specific al proiectului va fi şi digitalizarea la nivel operaţional, prin introducerea de tehnologii şi concepte inovatoare necesare eficientizării activităţii de operare şi observabilitate a reţelei. Astfel, în etapa de proiectare, se vor utiliza concepte avansate de modelare 3D, fiind prima linie electrică aeriană de 400 kV modelată în standardul Building Information Modeling - BIM. De asemenea, în exploatarea liniei vor fi implementate elemente de robotică, respectiv utilizarea dronleor autonome în activităţile de supraveghere reţea şi monitorizării online a condiţiei tehnice utilizând senzori dedicaţi.

Totodată, construirea celui de-al doilea circuit pentru linia electrică aeriană de 400 kV Isaccea - Tulcea Vest contribuie semnificativ la creşterea capacităţii de transfer în regiune, reducerea pierderilor totale de putere în sistem, reducerea emisiilor de CO2 şi la creşterea integrării surselor regenerabile.

Realizarea acestei investiţii va îmbunătăţi indicatorii de performanţă ai Reţelei Electrice de Transport prin asigurarea unei disponibilităţi ridicate a activelor Sistemului de Transport al Energiei Electrice (RET), consolidarea şi creşterea eficienţei operaţionale a RET, creşterea flexibilităţii în operare şi prin scăderea costurilor de mentenanţă, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb