Transelectrica: "Uniformizarea tarifelor de transport ne-ar afecta doar marginal veniturile"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 decembrie 2014

Reglementatorul pieţei de energie (ANRE) a supus, recent, dezbaterii publice o modificare a tarifelor de transport a electricităţii, propunând trecerea de la tarife zonale de injecţie în reţea la un tarif unic pe ţară.

Ieri, conducerea Transelectrica ne-a transmis că, după analizarea propunerii, a constatat că impactul pe care o eventuală uniformizare a grilei tarifare aferente introducerii energiei în reţele l-ar avea asupra nivelului veniturilor sale este marginal pe termen scurt şi neutru pe termen mediu şi lung. "Dacă va fi avizată, uniformizarea tarifelor de introducere a energiei în reţele nu ar afecta obiectivul principal urmărit de companie la nivelul veniturilor, respectiv colectarea integrală a venitului reglementat aprobat", ne-au precizat reprezentanţii Transelectrica.

Oficialii ANRE ne-au explicat, recent: "Tarifele zonale sunt în vigoare din anul 2005. Semnalul locaţional, pentru care a fost aplicată diferenţierea pe zone a tarifelor de transport nu a avut efectul scontat, de stimulare a producţiei în zonele deficitare şi nu în zonele în care generarea de electricitate este mare. Noile capacităţi de producere a energiei electrice au fost amplasate şi racordate la reţeaua de transport din alte considerente şi anume: apropierea de sursele de energie primară, amplasarea terenului deţinut, amplasarea zonei de consum pentru care au fost înfiinţate. De asemenea, diferenţierea tarifului de transport pe zone de introducere a energiei electrice în reţea a influenţat preţul de ofertare de către producători a energiei pe piaţă angro, inclusiv pentru export, având în vedere adăugarea acestui tarif la preţul de producţie".

Uniformizarea tarifelor de transport plătite de producători nu va avea impact asupra preţurilor energiei electrice la clienţii finali, conform ANRE.

Reprezentanţii Transelectrica ne-au mai spus, ieri: "Din postura de operator al serviciului public de transport al energiei electrice, aflat în aria de reglementare şi monitorizare a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), compania are drept obiectiv colectarea nivelului aprobat de venituri, aşa cum este acesta stabilit de reglementator. Nivelul venitului aprobat de ANRE pentru activitatea de transport al energiei electrice asigură cadrul financiar optim, pentru funcţionarea în condiţii de maximă siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional".

În prezent, serviciile de transport sunt reglementate în baza unei metodologii de tip venit plafon. Pe baza venitului reglementat şi a estimării cantităţilor de energie electrică transportate se determina tariful mediu anual, respectiv componentele zonale TG (tariful de introducere în reţea) şi TL (tariful de extragere din reţea).

Colectarea venitului aprobat se realizează, în prezent, de către Transelectrica prin aplicarea unei grile de tarife de transport diferenţiată în funcţie de zona geografică în care energia electrică este introdusă/extrasă în/din reţelele electrice de utilizatori, conform datelor primite de la transportatorul de energie.

Tariful mediu de transport al energiei perceput de Transelectrica este de 22,50 lei/MWh, compus din componenta de introducere a electricităţii în reţele, în valoare de 10,30 lei/MWh, şi componenta de extragere a energiei din reţele, în valoare de 12,20 lei/MWh.

Reprezentanţii ANRE ne-au spus, recent că, după uniformizare, tarifele de transport ar trebui să crească în regiunile Muntenia (1,7%), Transilvania Nord (4,2%), Transilvania Centrală (1,3%), şi Moldova (2,5%) şi să scadă în regiunile Oltenia (2%), Dobrogea (0,02%) şi Dobrogea regenerabile (0,47%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb