Transgaz, performanţe sub aşteptările brokerilor

Cristina Alexandru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 februarie 2008

Transgaz, performanţe sub aşteptările brokerilor

Profit net în scădere cu 5,7% faţă de 2006

SNTGN "Transgaz" a obţinut un profit net de 224,34 milioane de lei în anul 2007, în scădere cu 5,7% faţă de anul 2006. Acest rezultat i-a surprins pe investitori, în contextul în care afacerile societăţii au înregistrat o creştere cu 14,28% comparativ cu anul trecut, la 1,03 miliarde de lei.

În prima săptămână de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, titlurile Transgaz (simbol TGN) au urmat trendul descrescător al întregii pieţe, scăzând însă mai puţin decât principalii indici, şi anume cu -1,63%. În şedinţa de ieri, titlurile TGN au închis la 270 lei/acţiune, cu o creştere de 1,12% faţă de şedinţa precedentă.

Paul Brendea, de la SSIF "Prime Transaction", consideră că, dată fiind evoluţia pieţei, investitorii se aşteptau la rezultate mai bune: "A crescut profitul de exploatare, însă nu este o creştere foarte mare. Pe de altă parte, activitatea financiară s-a soldat cu pierdere. O posibilă explicaţie poate fi faptul că în 2006, pe fondul scăderii cursului dolarului, a fost făcută reevaluarea datoriilor societăţii, ceea ce a dus la o majorare semnificativă a veniturilor din diferenţe de curs. În 2007, acestea nu au fost la fel de ridicate, ceea ce mă face să cred că nu au mai repetat reevaluările".

În opinia domniei sale, zilele viitoare vor aduce noi deprecieri ale preţului acestor titluri: "Este greu de desprins evoluţia unei companii, oricare ar fi aceasta, de restul pieţei, având în vedere că sentimentul negativ încă persistă. În cazul Trans­gaz, situaţia este amplificată şi de aceste rezultate sub aşteptări, iar viitorul apropiat nu pare foarte optimist".

Liviu Avram, de la SSIF "Piraeus Securities", crede, de asemenea, că rezultatele preliminate sunt puţin dezamăgitoare pentru investitori, mai ales că, la nivelul afacerilor, s-au înregis­trat creşteri: "În zilele următoare, TGN va avea mai mult ca sigur o evoluţie negativă, scăderea la nivelul profitului net nefiind o veste bună. Până acum, acţiunile TGN au reuşit să se menţină cât de cât, în condiţiile în care corecţiile lor nu au fost la fel de dure ca în cazul SIF-urilor sau al acţiunilor din sectorul bancar".

Şi Adi Lupşan, de la SSIF "Intercapital Invest", este de părere că aprecierea de ieri a apărut numai în perspectiva anunţării rezultatelor. "Alături de Transelectrica, Transgaz este reprezentantul sectorului utilităţilor la Bursă. Acţiunile Transelectrica au înregistrat deprecieri mai serioase decât Transgaz până acum şi, de aceea, nu sunt foarte optimist în ceea ce priveşte titlurile TGN, mai ales luând în considerare volatilitatea care există deja pe piaţă", ne-a mai declarat domnul Lupşan.

În opinia domniei sale, mai importante sunt rezultatele aferente primului trimestru al anului 2008.

"Rămâne de văzut dacă profitul anunţat înainte de oferta publică iniţială a fost doar pentru reclamă sau se va menţine şi acum", concluzionează Adi Lupşan.

Anul trecut, activitatea de exploatare s-a soldat cu un profit de 271,7 milioane de lei, în creştere cu 2,41% faţă de 2006. Pe de altă parte însă, deşi cheltuielile financiare s-au redus cu 27,76%, veniturile au fost insuficiente pentru acoperirea lor, ceea ce a dus la o pierdere din activitatea financiară de 1,95 de milioane de lei.

Oficialii Transgaz motivează scăderea profitului prin aplicarea cu întârziere a noilor tarife reglementate de transport şi menţionează că venitul nerealizat va fi recuperat în contextul noilor reglementări ANRE. Potrivit aceluiaşi raport, creşterea cheltuielilor s-a datorat majorării la 10% a cotei procentuale corespunzătoare redevenţei pentru concesionarea sistemului naţional de transport, precum şi volumului lucrărilor de reabilitare a sistemului naţional de transport, mai mare cu 34% faţă de anul 2006.

Profitul brut realizat de societate este totuşi cu 8,83% mai mare faţă de cel prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli, cu o creştere a veniturilor de 0,43%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. toti vor sa ia TGN de pe piata. pt asta il pun in corzi.

    prea tarziu, trebuie sa stea la coada. acum e pe bani grei.

    vine NABUCCO!!!!! 

    sunt interese ca anumite fonduri sa acumuleze cit mai multe actiuni tng dar presa ar trebui sa fie mai obiectiva cu nabuco tng nu poate scade decit artificial.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb