Transgaz va face investiţii de peste 500 milioane de euro până în 2025

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 septembrie 2019

Transgaz va face investiţii de peste 500 milioane de euro până în 2025

Transgaz (TGN), operatorul sistemului naţional de trans-port (SNT) gaze, are alocate 100 de milioane de lei în studii de proiecte pregătitoare pentru investiţii în dezvoltarea reţelei de trans-port în interiorul ţării, în acest an potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Totodată, compania este programată să investească o sumă impresionantă în următorii cinci ani, respectiv 100 milioane de euro/an până în 2025, la nivelul SNT.

În ceea ce priveşte sistemul de gaze naturale în întregul său, în cea de-a patra perioadă de reglementare, care acoperă perioada 2019 - 2023, operatorii (distribuitorii, furnizorii, operatorul de transport şi producătorii) au transmis către ANRE planuri în valoare totală de circa 8,1 miliarde de lei, din care fonduri proprii de circa 7,7 miliarde de lei.

Diferenţa este reprezentată de contribuţii de la terţe părţi, potrivit reglementatorului, care adaugă că acestea "ar putea să crească având în vedere programul naţional de extindere a sis-temelor de gaze naturale aflat încă în faza de proiect, fondurile fiind asigurate de unităţile administrativ teritoriale individual sau asociate în cadrul Asociaţiilor de Dezvoltare Intracomunitară, care pot participa la cofinanţarea extinderilor sistemelor de gaze pe teritoriul localităţilor care le aparţin cu fonduri prin bugetele locale şi bugetul central".

În ceea ce priveşte investiţiile în sistemele de înmagazinare a gazelor naturale, planurile asumate de cei doi operatori de înmagazinare, în perioada 2013 - 2019, au ca scop majorarea capacităţii de înmagazinare de la 3,17 miliarde metri cubi/ciclu la 4,7 miliarde metri cubi/ciclu, potrivit ANRE.

Totuşi, arată Autoritatea, evaluările specialiştilor apreciază necesară o capacitate de înmagazinare de circa 6 miliarde metri cubi gaze pentru creşterea independenţei energetice a ţării şi asigurarea securităţii energetice.

"Pentru îndeplinirea acestui deziderat, ANRE consideră că se impun modificări legislative care să permită atragerea altor surse de finanţare decât cele ale operatorilor de înmagazinare", arată ANRE.

Circa 1 miliard de lei se aşteaptă să fie investiţii în perioada actuală de reglementare în sistemele de înmagazinare a gazelor naturale.

Amintim că luna asta s-a consemnat îndeplinirea cantităţilor obligatorii de înmagazinare cerute de către ANRE (23,5 TWh gaze) cu câteva luni înainte de termenul stabilit la finalul lunii octombrie, în condiţiile ieftinirii gazelor din import peste cele din producţia internă.

La rândul său, operatorul sistemului energetic naţional (SEN), Transelectrica (TEL) are asumat un volum de inves-tiţii pentru reţelele electrice de transport de 1,2 miliarde de lei în actuala perioadă de reglementare, 2019 - 2023, din care 0,89 miliarde de lei în proiecte interne (obiective noi, retehnologizări, etc), şi 0,34 miliarde de lei în proiecte de interconexiune la nivel european.

În sectorul energiei electrice operatorii (distribuitorii, furnizorii, operatorul de transport şi producătorii) şi-au asumat pentru perioada de reglementare investiţii în valoare totală de circa 9 miliarde de lei, din care din fonduri proprii ale operatorilor de transport şi de distribuţie de circa 7,2 miliarde de lei.

Dacă companiile ce şi-au asumat investiţii nu le realizează, acestea riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb