Transparency International (TI) România salută raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi-l apreciază ca fiind unul dintre puţinele rapoarte ce reflectă situaţia ţării noastre cât mai aproape de realitatea contribuabililor săi, cetăţeni sau companii private, se arată într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.
TI România consideră că aspectele criticate în raport sunt extrem de importante şi riscă să afecteze credibilitatea şi sustenabilitatea reformelor, în lipsa unei abordări sistematice în soluţionarea lor.
Alt aspect îl reprezintă practica încă inconsistentă a parchetelor şi a instanţelor, ca urmare a rezistenţei unor magistraţi în a urma deciziile de îndrumare ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fapt ce conduce la prejudicii însemnate pentru mediul de afaceri, generate de timpul de soluţionare şi lipsa de predictibilitate a soluţiilor.
Raportul enunţă faptul că există încă situaţii în care independenţa justiţiei este afectată de declaraţiile politice şi de interferenţele în sistemul denumire a poziţiilor de conducere din sistem.
TI-România apreciază că soluţia pentru ambele probleme rezidă îndezvoltarea unui sistem echilibrat care să asigure deopotrivă independenţa şi răspunderea magistraţilor pentru conduita lor profesională, atât la nivelul instanţelor civile şi penale, cât şi la nivelul parchetelor, pentru practicile neunitare şi abordările discreţionare, care conduc la impunitate în faţa legii.
"Fenomenul de impunitate în faţa legii apare endemic la nivelul judeţelor, unde vigilenţa presei şi capacitatea ONG-urilor este mai redusă şi unde atotputernicia autorităţilor se manifestă mai agresiv împotriva cetăţenilor. TI-România salută recomandarea Comisiei < Justiţie egală pentru toţi > ca pe o solicitare cheie şi o primă recunoaştere a faptului că în România au existat şi există unităţi de măsură diferite pentru condiţii similare. Transparency International România lansează liderilor politici, liderilor structurilor judiciare şi celor comerciale invitaţia de a se ralia unui nou obiectiv naţional care să ofere măsura reală a angajamentului şi progreselor înregistrate în lupta anticorupţie: acela ca până în 2025 nota din Indicele de Percepţiei a Corupţiei în România să crească de la 43 de puncte până aproape de 70 de puncte", se mai arată în comunicat.