Tranzacţia pe "Asiban" - manipulare prin presă?

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 martie 2008

Tranzacţia pe "Asiban" - manipulare prin presă?

Preluarea companiei de asigurări "Asiban", ai cărei acţionari sunt patru bănci importante din ţara noastră, cu participaţii egale, "CEC", "BCR", "Banca Transilvania" şi "BRD", devine din ce în ce mai interesantă şi naşte tot mai multe controverse. Cele patru bănci (deţin fiecare câte 25% din ) au primit cinci oferte angajante pentru preluarea asiguratorului de la grupurile AXA (Franţa), Groupama (Franţa), Eureko (Olanda), Aegon (Olanda) şi Generali (Italia). Cele mai mari şanse în cursa pentru preluarea "Asiban" le are "Groupama", care ar putea ajunge astfel pe locul doi în clasamentul asigura­torilor.

Surse apropiate tranzacţiei ne-au declarat că informaţiile apărute în presă, potrivit cărora "Groupama" ar fi oferit 350 milioane de euro pentru "Asiban" reprezintă, de fapt, o manipulare de presă. "Băncile au nevoie acum de lichiditate. De aceea, este în interesul lor să obţină un preţ cât mai mare pentru , câte 87 milioane de euro fiecare, ceea ce nu este un lucru rău pentru acţionari", ne-au declarat sursele citate.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a precizat: "Dacă ar valora 350 milioane de euro, ar însemna că ar deţine toate asigurările de viaţă din Româ­nia; atunci ar valora 2 miliarde de euro".

Domnul Piperea ne-a spus că nu cunoaşte criteriile după care s-a făcut această evaluare, "însă suma de 350 milioane de euro ilustrează o supraevaluare". Domnia sa este de părere că "băncile din acţionariat vor să scape de , pentru că nu este o companie profitabilă".

Domnul Adrian Crivii, managing partner al companiei de evaluare "Darian", ne-a declarat: "Acţionarii sunt suficient de buni specialişti încât să vândă la un preţ cât mai mare, lucru care, evident, este în interesul lor".

Se pare că firmele concurente sunt destul de reticente în ceea ce priveşte preţul vehiculat, opinând că este mult prea mare.

Potrivit aceloraşi surse din piaţa asigurărilor, dacă ne gândim că, în acest moment, "Groupama" nu este foarte activă în România decât prin "BT Asigurări", aceasta ar trebui să investească destul de mult pentru a ajunge la nivelul principalilor competitori, gen Vienna Insurance Group.

Domnul Boris Schneider, directorul general al "Asirom", ne-a declarat că evaluarea unei companii de asigurări se face după două criterii: valoarea activelor şi gradul de profitabilitate din ultimii trei ani. Boris Schneider ne-a mai spus că "Groupama", care a intrat la sfârşitul anului trecut pe piaţă prin preluarea "BT Asigurări", pentru care a plătit 100 de milioane de euro, a anunţat că va licita agresiv pentru "Asiban".

Tot aşa, avocatul Gheorghe Piperea este de părere că, după cele două criterii, suma vehiculată în presă, de 350 milioane de euro, "nu este nici, pe departe, corespunzătoare".

În schimb, domnul Dumitru Cerăceanu, preşedintele "Asiban", ne-a declarat: "Din punctul meu de vedere, suma oferită pentru preluarea companiei este mult prea mică, pentru că în construcţia este o întrunire între puterea financiară a acţionarilor şi cea profesională a companiei, elemente care au făcut din al patrulea jucător de pe piaţa asigurărilor". Preşedintele "Asiban" consideră că resursa nelimitată a oricărei companii este cea umană.

Domnul Cerăceanu ne-a mai spus: "În alte ţări, o companie se cumpără la o valoare de trei ori mai mare decât cifra de afaceri, în schimb, în România, valoarea tranzacţiei nu este nici măcar egală cu cifra de afaceri. Preluarea a fost o excepţie de la această regulă, iar Asiban va veni puternic din urmă".

Domnia sa a subliniat: "Nu sunt nici vânzător, nici cumpărător. Dar dacă această valoare ar fi supraevaluată, atunci de ce se face coadă la noi?!De ce am primit atâtea oferte?!".

Dumitru Cerăceanu consideră că toate probleme se vor soluţiona atunci când tranzacţia se va finaliza. Alegerea unui cumpărător ar putea avea loc chiar în această lună, poate chiar în aproximativ două săptămâni, conform declaraţiei domnului Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC.

Compania "Asiban" face parte din grupul societăţilor de asigurare care practică asigurarea de credit-risk (50% din portofoliul companiei), conform surselor din piaţa de profil. Dar preşedintele "Asiban" ne-a spus că, în 2007, asigurările credit-risk au reprezentat doar 14% din portofoliul societăţii.

În anul 2007, asiguratorul român a înregistrat prime brute subscrise de 620 milioane de lei (185,8 milioane de euro), ceea ce îi asigură o cotă de circa 8,6% din industria asigurărilor.

La sfârşitul anului 2006, "Asiban" şi-a majorat capitalul social cu 14 milioane de euro. Majorarea a avut loc întrucât "Asiban" a intrat în procedură de redresare financiară.

Această majorare de capital social a asigurat funcţionarea în condiţiile îndeplinirii raportului cerut de norme dintre marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă pentru asigurările generale, cât şi asigurarea activelor admise să acopere rezervele tehnice pentru asigurările de viaţă, condiţii impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor prin Decizia nr. 113.374/16.10.2006.

Brokerii tratează oferta Groupama pentru Asiban ca pe un zvon

Brokerii văd cu ochi buni evoluţia cotaţiilor "Banca Transilvania" (simbol TLV) şi BRD în urma vânzării participaţiilor la "Asiban". Aceştia însă consideră că oferta "Groupama" de 350 milioane euro pentru societatea de asigurări este un zvon şi că investitorii ar trebui să fie prudenţi faţă de această ştire.

Virgil Livanov, analist la "KD Capital Management", ne-a spus: "Prin vânzarea pachetelor de 25% din Asiban, cele două companii îşi vor îmbunătăţi semnificativ rezultatele financiare". Domnia sa ne-a explicat că dacă luăm în considerare o creştere a profiturilor recurente din 2007 cu 20% şi vom ţine cont de profitul net suplimentar rezultat din vânzarea celor două participaţii, estimăm că pentru 2008, rezultatele nete vor creşte cu aproximativ 47% în cazul TLV şi cu 53% în cazul BRD. "Evident că obţinerea unor date financiare de acest nivel, în condiţiile actuale de piaţă, va impulsiona cotaţiile titlurilor pe termen scurt. Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere fapul că acest gen de profit nu va fi repetabil (acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut la TLV - când banca a vândut participaţia la BT Asigurări). Condiţiile actuale de piaţă nu favorizează evoluţiile puternic ascendente, dar efectul ar putea fi semnificativ la momentul încheierii tranzacţiilor", ne-a mai declarat domnul Livanov.

Nicolae Gherguş, director general "Confident Invest", ne-a spus: "Ţinând cont de contextul actual al pieţei şi de preţurile joase de la BVB, situaţia nu poate fi decât favorabilă, în cazul achiziţiilor de acţiuni".

În opinia lui Victor Pop, director operaţiuni "Nova Invest", atâta timp cât oferta este un zvon, nu o să aibă mare impact. "După ce se va face tranzacţia, în funcţie de conjunctura pieţei, sunt şanse ca acţiunile să crească, TLV mai mult, BRD mai puţin", ne-a precizat domnia sa.

Adina Ardeleanu

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cine este dl avocat Piperea? De ce este importanta parerea lui. Mi se pare un articol comandat de jucatorii de pe piata asigurarilor. Desigur daca Asibanul este cotat bine , cel care v-a cumpara devine un concurent puternic si atunci e bine in spirit dambovitean sa discreditam de la inceput Asibanul . Ca si in politica noi romanii nu ne dezmintim de loc. Articolul se bazeaza pe presupuneri rau intentionate. Cu stima

    Cine este dl avocat Piperea? De ce este importanta parerea lui. Mi se pare un articol comandat de jucatorii de pe piata asigurarilor. Desigur daca Asibanul este cotat bine , cel care v-a cumpara devine un concurent puternic si atunci e bine in spirit dambovitean sa discreditam de la inceput Asibanul . Ca si in politica noi romanii nu ne dezmintim de loc. Articolul se bazeaza pe presupuneri rau intentionate. Cu stima

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb