Tranzacţii cu 2,33% din Bittnet Systems, în prima zi la Bursă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 aprilie 2015

Tranzacţii cu 2,33% din Bittnet Systems, în prima zi la Bursă

Mihai Logofătu, CEO: "Nu se pune problema de dividende, în următorii doi ani"

Cristian Logofătu: "Bunăstarea noastră depinde de succesul companiei"

Marca deţinută de un terţ şi finanţările externe - riscuri legate de investiţie prezentate de Bittnet

Acţiunile Bittnet Systems (BNET), listată ieri pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, s-au tranzacţionat, la preţuri între 1,73 şi 1,83 lei/unitate, compania fiind evalută pe piaţă la 7,89 milioane de lei, la preţul de închidere.

În total, ieri au fost înregistrate schimburi de 184.165 lei (41,8 mii euro), tranzacţiile cumulând 2,33% din capitalul companiei.

"Ideea să fim, la un moment dat, o companie publică a făcut mereu parte din planul nostru", a spus, ieri, Cristian Logofătu, unul dintre fondatorii companiei.

Bittnet Systems a devenit prima companie IT din România ale cărei acţiuni se tranzacţionează pe o piaţă operată de BVB.

Compania a fost înfiinţată în 2007 de fraţii Mihai şi Cristian Logofătu, care în prezent mai deţin câte 32,33% din companie.

"Bunăstarea noastră depinde de succesul Bittnet", a mai declarat Cristian Logofătu.

Listarea pe piaţa AeRO are loc la circa o lună de la atragerea în acţionariat a fondului polonez de investiţii Carpathia Capital. La începutul lunii martie, Carpathia Capital a cumpărat 10% din acţiunile companiei Bittnet Systems, pentru 150.000 de euro.

Cristian Logofătu consideră că piaţa Aero acoperă un gol de finanţare care exista, pentru companii: "În 2014 am căutat să atragem o nouă investiţie. Când am văzut cât de serios este proiectul AeRO, am renunţat la celelalte variante negociate. Listarea nu a fost o cerinţă a Carpathia".

Reprezentanţii Bittnet au mai spus că, în 2012, în urma evenimentului "Venture Connect" din noiembrie 2011, Răzvan Căpăţînă, investitor privat, a intrat în acţionariatul companiei, aducând un aport de capital utilizat pentru a creşte forţa de vânzări şi marketing. În prezent, Răzvan Căpăţînă deţine 20,42% din companie. Acesta şi fraţii Logofătu nu îşi pot înstrăina participaţiile pe o perioadă de un an de la listare, potrivit Memorandumului de prezentare a companiei.

În iulie 2014, Bittnet a finalizat primul proiect cu finanţare nerambursabilă REGIO al companiei (iniţiat în anul 2010) printr-o încasare completă a cheltuielilor solicitate. Bittnet a beneficiat de o finanţare totală primită de peste 600.000 lei.

Compania estimează pentru acest an o creştere de 2,4 ori a veniturilor totale, până la 4,4 milioane euro, pe fondul existenţei unui potenţial mare de creştere în zona serviciilor de training, care va influenţa pozitiv şi profitabilitatea, a declarat directorul general al firmei, Mihai Logofătu.

Potrivit domniei sale, în 2014, veniturile totale au fost de 1,8 milioane euro, iar, pentru 2016, domnul Logofătu estimează venituri de 5,8 milioane euro.

Mihai Logofătu a mai precizat că profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) înregistrat de firmă în 2014 a fost de 130.000 euro, iar pentru acest an estimează "o creştere de două cifre".

Domnia sa a mai spus că, în 2015 şi 2016, nu se pune problema ca societatea să acorde dividende.

Potenţialii investitori ai companiilor listate pe AeRO trebuie să aibă în vedere faptul că Sistemul alternativ de tranzacţionare este o piaţă care are tendinţa de a fi asociată cu un risc al investiţiilor mai mare decât cel al companiilor admise la tranzacţionare pe piaţă reglementată, se arată în documentul de listare al Bittnet.

Conform acestuia, acţionarii se aşteptau la o capitalizare de 1.486.446 euro (aproximativ 6.600.000 lei): "Capitalizarea anticipată a fost estimată având la bază preţul pe acţiune de la ultima ofertă efectuată de Companie (0,33 euro; aproximativ 1,46 lei) înmulţit cu numărul total de acţiuni (4.504.383).

Free-float-ul actual (reprezentând numărul de acţiuni emise de companie şi listate, care sunt disponibile pentru tranzacţionare, cu excepţia acţiunilor aflate în posesia acţionarilor care deţin peste 5% din numărul total de acţiuni) include 222.068 acţiuni şi reprezintă 4,93% din capitalul social al Companiei".

Pentru a asigura lichiditate suplimentară şi pentru a creşte free-float-ul, Carpathia Capital SA va plasa ordine de vânzare de cel puţin 337.829 acţiuni ale Companiei (reprezentând o pondere de minimum 7,5% din capitalul social al Companiei şi cel puţin 7,5% din voturi în Adunarea Generală) pe piaţa AeRO, conform memorandumului Bittnet.

O companie se poate lista pe AeRO dacă are o valoare estimată de minimum 250.000 de euro, iar pachetul de acţiuni scoase la vânzare este de cel puţin 10% sau compania are un număr minim de 30 acţionari.

Bittnet vrea profit de 744.660 lei, în 2015

Compania a precizat faptul că, la data de 9 martie 2015, acţionarii Bittnet Systems, adică Mihai Logofătu, Cristian Logofătu şi Răzvan Căpăţînă, au semnat un contract de ipotecă mobiliară cu INC SA, Consultantul Autorizat ale Companiei: "În conformitate cu contractul de ipotecă mobiliară semnat, acţionarii Bittnet Systems menţionaţi mai sus, şi-au asumat să asigure următoarele rezultate financiare al Companiei, prin activităţile de management în care sunt implicaţi în cadrul Companiei: a) profitul net (calculat prin excluderea profiturilor financiare obţinute din vânzarea de către Companie a acţiunilor proprii la preţuri peste valoarea nominală) în valoare de 744.660 lei pentru anul fiscal 2015; b) profitul net (calculat prin excluderea profiturilor financiare obţinute din vânzarea de către Companie a acţiunilor proprii la preţuri peste valoarea nominală) în valoare de 1.086.372 lei pentru anul fiscal 2016".

Ca o garanţie pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de către acţionarii menţionaţi, aceştia constituie în favoarea INC un drept de ipotecă mobiliară asupra unui număr total de 112.610 acţiuni nominative, cu o valoare nominală de 0,10 lei, în valoare totală de 11.261 lei, reprezentând 2,5% din capitalul social total al Companiei, potrivit datelor prezentate de societate.

Clientela concentrată

La finalul anului 2014, structura clienţilor Bittnet era foarte concentrată, potrivit companiei, care precizează: "Primii cinci clienţi generau 52,10% din venituri. Structura clienţilor este dominată de companii din sectorul IT (cu patru din cinci cei mai mari clienţi)".

Printre riscurile asociate investiţiei, compania precizează că se bazează pe surse externe pentru finanţare suplimentară: "Cele mai importante, la data de 31 decembrie 2014 erau: o linie de credit bancar în valoare de 1 milion lei, un credit bancar de 3 ani de la Raiffeisen Bank în suma de 350.000 lei, un credit bancar de 3 ani de la ProCredit Bank în valoare de 350.000 lei şi împrumuturi acordate de acţionari în valoare de 85.000 lei. Pe lângă creditele bancare, compania are la dispoziţie un plafon neaccesat de 100.000 lei pentru emiterea unor scrisori de garanţie bancară".

Un alt risc prezentat în documentul de listare este legat de drepturile asupra mărcii înregistrate "Bittnet Systems", care este deţinută "de o terţă parte care are o legătură personală cu conducerea Companiei".

În 2010 Emitentul a semnat un acord, în baza căruia Compania poate utiliza marca înregistrată, plătind pentru această un procent din valoarea cifrei de afaceri generată într­un an, potrivit reprezentanţilor companiei, care adaugă: "Plata pentru utilizarea mărcii trebuie efectuată în 12 tranşe lunare egale pentru fiecare an în care veniturile Companiei depăşesc 500.000 euro. Suma de plată poate varia de la un procent de 7% la 5% din valoarea veniturilor, procentul de 5% plătindu-se în cazul în care nivelul veniturilor depăşeşte 2.000.000 euro. Valoarea totală a plăţilor efectuate în 2013 şi 2014 a fost de 217.800 lei şi, respectiv, 350.000 lei. Contractul a fost semnat pe o perioadă de 10 ani (până în 2020) şi nu include nici o perioadă de notificare pentru terminarea acestuia".

Bittnet Systems oferă clienţilor săi cursuri IT, servicii de implementare soluţii IT (infrastructură de reţea, routing, switching, servere, datacenter, virtualizare, securitate, teleprezenţă sau wireless), dar şi servicii de suport tehnic, fiind axată pe tehnologii noi şi inovare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. pentru articol

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb