TRANZACŢIILE LA BURSĂ CU OBLIGAŢIUNI: În prima jumătate a anului, cât tot anul trecut

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 iulie 2009

Piaţa obligaţiunilor prinde avânt pe zi ce trece la Bursa de Valori Bucureşti, interesul tot mai accentuat al investitorilor către astfel de titluri manifestându-se şi prin creşterea puternică a valorii tranzacţiilor cu astfel de instrumente, în timp ce tranzacţiile cu acţiuni se reduc vâzând cu ochii, lichiditatea pe acest segment atingând minimele ultimilor cinci ani.

Astfel, în primele şase luni ale acestui an, tranzacţiile cu obligaţiuni au însumat peste 258,5 milioane de lei, depăşind valoarea celor din 2008, de 231,92 milioane de lei, potrivit datelor emise de către Bursa de Valori Bucureşti.

Cu toate că rulajul s-a dublat, piaţa este în continuare nelichidă, tranzacţiile fiind de dimensiune mare, însă puţine la număr.

Ca o comparaţie, anul trecut, valoarea medie zilnică cu obligaţiuni era de 927.719 lei, în timp ce în primul semestru din 2009 a fost de peste 2,06 milioane de lei.

Brokerii sunt de părere că rulajele, chiar dacă au fost peste cele înregistrate în 2008, nu sunt substanţiale, şi se datorează anumitor investitori care au găsit randamente mai bune pe Bursă decât în altă parte.

Răzvan Lefter, broker la "EFG Eurobank Securities", ne-a spus că rulajele de pe piaţa obligaţiunilor nu au fost spectaculoase, subliniind faptul că cele mai multe dintre ele au fost cu titluri de stat, şi nu cu obligaţiuni corporative sau municipale.

"Investitorii instituţionali, precum fondurile mutuale, fondurile de pensii, s-au orientat către titlurile de stat de la Bursa de Valori Bucureşti pentru că aici au găsit randamente mai bune decât pe piaţa interbancară, acolo unde tranzacţionează cel mai des", consideră domnul Lefter.

Investitorii care tranzacţionează pe piaţa interbancară au avantajul că nu trebuie să plătească comisioane şi îşi pot negocia direct randamentele, spre deosebire de cei care activează pe piaţa de capital, care sunt obligaţi să plăteacă comisioanele aferente tranzacţiilor.

"Investitorii au găsit pe Bursă anumite emisiuni de titluri de stat pe care nu le găsesc de obicei pe piaţa interbancară şi care au un randament semnificativ mai bun", aşa explică domnul Lefter interesul jucătorilor care au făcut rulajele de pe piaţa obligaţiunilor din ultima vreme. Cu toate acestea, domnia sa nu poate face o estimare cu privire la valoarea tranzacţiilor din perioada următoare, fiind de părere că rulajul obligaţiunilor va depinde în mare măsură de ceea ce se va întâmpla pe piaţa interbancară.

Unele emisiuni de titluri de stat listate pe Bursa depăşesc valoarea de 2 miliarde de lei (B1110A, B1203A) şi în ultima perioada au început să fie din ce în ce mai tranzacţionate.

Daniela Secară, din cadrul compartimentului corporate-finance al "BT Securities", consideră că motivul creşterii lichidităţii pe piaţa obligaţiunilor a fost nevoia investitorilor de a se orienta şi spre alte instrumente financiare, de genul obligaţiunilor şi titlurilor de stat, în lipsa acţiunilor, care au fost puternic afectate de criză.

"Investitorii s-au orientat spre obligaţiuni atunci când lichiditatea pieţei acţiunilor a dat semne de scădere, iar constanta de care vor depinde rulajele pe obligaţiuni va fi în continuare reprezentată de lichiditatea acţiunilor", ne-a explicat doamna Secară, subliniind totuşi că este posibil ca investitorii să se fi obişnuit deja cu astfel de instrumente, iar interesul către obligaţiuni să rămână constant, fără a depinde implicit de evoluţia pieţei acţiunilor cotate la Bursă.

Pe de altă parte, Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză din cadrul BCR, ne-a spus că valoarea mai mare a tranzacţiilor cu obligaţiuni este rezultatul apetitului ridicat al investitorilor cu privire la instrumentele cu venit fix.

"În general, în perioade de incertitudine, se evită acţiunile, care au un grad de risc ridicat şi automat, apetitul investitorilor pentru instumente cu venit fix creşte", aşa interpretează domnul Căruntu deciziile investitorilor din ultima perioadă.

De asememenea, domnul Căruntu a mai punctat că, din punct de vedere al managementului de portofoliu, pe termen lung, randamentul unui portofoliu este dat de alocarea strategică a acestuia în acţiuni şi obligaţiuni. "Astfel, investitorii îşi alocă o pondere importantă şi în instrumente cu venit fix, de genul obligaţiunilor, iar această pondere este mai importantă chiar şi decât acţiunile alese pentru acel portofoliu", a subliniat domnia sa.

În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti sunt listate 54 de emisiuni de obligaţiuni, dintre care 26 sunt titluri de stat, 23 municipale, trei internaţionale şi două corporative.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb