Tranziţia verde din Marea Britanie a crescut dependenţa de centralele pe cărbune

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 22 iunie 2023

Tranziţia verde din Marea Britanie a crescut dependenţa de centralele pe cărbune
Călin Rechea

Tot mai multe centrale pe cărbune primesc notificări de la National Grid, compania care administrează cea mai mare reţea electrică din Marea Britanie, prin care li se cere să adopte planuri de producţie pentru acoperirea cererii, atât în această vară cât şi în iarna viitoare.

Una dintre centrale a furnizat electricitate şi iarna trecută, fiind planificată închiderea sa permanentă în aprilie 2023.

Ştirea din The Telegraph a venit la câteva zile după un articol în care se anunţa pornirea unei alte centrale pe cărbune, în condiţiile în care vremea foarte caldă a determinat reducerea semnificativă a eficienţei centralelor solare.

"National Grid a apelat la cărbune pentru a genera electricitate, deoarece pornirea aerului condiţionat şi a ventilatoarelor în toată ţara în timpul caniculei a dus la o creştere a cererii", scrie publicaţia britanică.

Producţia de energie electrică în centralele solare a înregistrat o scădere săptămânală de aproape 30%, în condiţiile în care temperaturile au depăşit 30 de grade Celsius în multe regiuni ale ţării.

Conform datelor de la Electricity Maps, cea mai mare parte a energiei electrice din Marea Britanie era produsă în centrale pe gaze naturale (44%) mijlocul zilei de 21 iunie 2023, în condiţiile utilizării a 36,2% din capacitatea de producţie.

Producţia în centrale solare a reprezentat 14,9% din total la un grad de utilizare de 36,3%, în timp ce producţia din centralele eoliene a fost de 14,2% din totalul de 32,7 GW, la un grad de utilizare a capacităţii instalate de 18,5%. Producţia din centralele nucleare a reprezentat circa 12% din total, în condiţiile unui grad de utilizare de 69% din capacitatea nucleară totală de 5,88 GW.

După cum subliniază The Telegraph, panourile solare sunt testate la o temperatură de 25 de grade Celsius la nivelul celulelor solare, iar o creşterea a temperaturii cu un grad conduce la o scădere a eficienţei cu 0,5 puncte procentuale. Expunerea directă la soare poate determina o creşterea a temperaturii de la nivelul panourilor fotovoltaice până la 60 - 70 de grade Celsius.

"În comparaţie cu o zi răcoroasă şi înnorată, celulele ar putea fi cu cel mult 25 de procente mai puţin eficiente", a declarat Alastair Buckley, profesor la Universitatea din Sheffield, pentru The Telegraph.

Pe lângă scăderea semnificativă a eficienţei centralelor solare, furnizarea electricităţii a fost afectată negativ şi de viteza redusă a vântului, în condiţiile în care o parte a centralelor pe gaze naturale au fost închise pentru lucrări de întreţinere.

Acesta este contextul în care National Grid a cerut companiilor să-şi reducă voluntar consumul de energie electrică în iarna viitoare, astfel încât să poată fi asigurată furnizarea continuă a energiei electrice.

Marilor consumatori industriali li se oferă "serviciul de flexibilitate a cererii", disponibil deja pentru gospodăriile populaţiei, în cadrul căruia vor fi oferite motivaţii financiare pentru reducerea cererii la orele de vârf.

Serviciul a fost testat pentru prima dată între ianuarie 2023 şi martie 2023, după cum scrie The Telegraph, şi oferă 10 lire sterline pe zi gospodăriilor care şi-au redus consumul în anumite intervale orare. Sistemul presupune instalarea contoarelor inteligente de electricitate şi urmăreşte transferarea unei părţi a consumului în afara orelor de vârf.

Distribuirea contoarelor inteligente întâmpină, însă, probleme majore, despre care a scris tot The Telegraph. Informaţii recente arată că aproape 10% dintre contoarele distribuite, circa 3 milioane de unităţi, sunt defecte, iar la nivelul programului guvernamental, care prevede instalarea contoarelor inteligente în 80% dintre gospodăriile din Marea Britanie până în 2025, se înregistrează întîrzieri majore.

"Deficitul de instalatori este una dintre probleme, iar cei care se ocupă de instalare sunt acuzaţi că acordă prioritate cantităţii în detrimentul calităţii", se accentuează în cotidianul britanic.

"Contoarele inteligente sunt doar un test pentru un fiasco şi mai mare, cel al pompelor de căldură", se mai subliniază într-un editorial din The Telegraph, pe fondul planurilor guvernamentale de instalare a 600.000 de pompe de căldură pe an până în 2028.

Autorul aminteşte de creşterea accelerată a fenomenului "sărăciei energetice" în rândul populaţiei şi arată că este nevoie de acţiuni decisive din partea autorităţilor de oprire a tranziţiei verzi.

Din păcate, "fetişul net zero şi deferenţa tot mai mare faţă de grupurile de activişti de mediu se pare că i-au paralizat pe guvernanţii noştri şi i-au făcut să nu acţioneze", după cum arată Simon Heffer, care avertizează că "acest lucru trebuie să înceteze, pentru că altfel va creşte indignarea publică şi ne vom confrunta cu un colaps economic".

Recent, membrii influentei Comisii pentru Conturi Publice din Parlamentul britanic au pus sub semnul întrebării credibilitatea planurilor Net Zero şi au cerut guvernului să prezinte costurile pentru gospodării, după cum mai scrie The Telegraph.

"Trecerea la electricitate este foarte curată şi ecologică, până când avem prea mulţi oameni care trec la electricitate", a declarat Meg Hillier, preşedintele Comisiei pentru Conturi Publice, pe marginea unui raport care avertizează că accelerarea tranziţiei poate conduce la stingerea luminilor în Marea Britanie.

Declaraţia parlamentarului britanic subliniază, din nou, că înlocuirea masivă cu energie electrică a celorlalte surse de energie prezintă o problemă majoră de scalabilitate, care înseamnă o reducere dramatică a rezilienţei economice şi sociale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Propagandei "verde" e una, realitatea o totul altceva, iar populația fraierita plătește din greu prețul MINCIUNILOR

    1. Se putea mult mai rau, sa le creasca dependenta de chinezi!

      O sa le furnizam noi gaze si energie electrica pentru ca vom avea surplus in curand. 

      Asa o mare prostie de mult nu am mai auzit, dar bine ca măcar "te simți bine"

      Aluzie la dependenta rusilor de importurile chinezesti de gaze.

      N-ai prins-o, dar e bine ca auzi ceea ce scriu. Cum faci asta? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb