TRĂSNĂILE Guvernul Ponta - o nouă faţă

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 7 august 2012

Premierul i-a mulţumit ministrului demisionar Ioan Rus, apreciind că şi-a făcut în mod corect datoria.

Premierul i-a mulţumit ministrului demisionar Ioan Rus, apreciind că şi-a făcut în mod corect datoria.

Şase membri ai Guvernului au fost schimbaţi, ieri, din funcţie. Dintre aceştia, trei şi-au dat demisia - Ioan Rus din funcţia de ministru al administraţiei şi internelor, Victor Paul Dobre din funcţia de ministru delegat pentru administraţie şi Lucian Isar din fotoliul de ministru delegat pentru mediul de afaceri - fiind înlocuiţi de Mircea Duşa, Radu Stroe şi Mihai Voicu.

Ceilalţi trei au fost remaniaţi de premierul Victor Ponta, după cum urmează: Titus Corlăţean a fost mutat din funcţia de ministru al justiţiei în cea de ministru al afacerilor externe, în locul său fiind numită Mona Pivniceru, judecător în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM); Dan Şova l-a înlocuit pe Mircea Duşa, pe fotoliul de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în timp ce Andrei Marga a plecat de la conducerea Ministerului de Externe, urmând să fie făcut ambasador al României în Germania.

Noii miniştri urmau să-şi depună jurământul de învestitură, aseară, la ora 20.00.

Ponta şi-ar fi dorit ca Executivul să rămână în formula iniţială până la alegerile din noiembrie

Potrivit lui Victor Ponta, cei şase miniştri au fost propuşi ca urmare a discuţiilor avute cu liderii PNL Daniel Chiţoiu şi PC Daniel Constantin.

"Cabinetul actual a fost şi rămâne un cabinet cu mandat limitat în luna noiembrie. (...) Guvernul trebuie să se adapteze unei situaţii prin luarea unor măsuri nu atât prin schimbarea de oameni, ci o schimbare clară de strategie. (...) Guvernul trebuie să dea un alt tip de mesaj - de stabilitate, predictibilitate", a spus, ieri, premierul.

Victor Ponta şi-a motivat propunerea de la Ministerul Justiţiei apreciind că Mona Pivniceru este neimplicată politic, are experienţă în domeniu, autoritate şi independenţă.

Despre noul ministru al Adminis-traţiei şi Internelor, primul ministru a afirmat că este un om pentru a cărui competenţă profesională şi integritate morală poate garanta.

Premierul le-a mulţumit celor doi miniştri demisionari, Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, apreciind că aceştia şi-au făcut în mod corect datoria şi că nu le poate reproşa nimic.

Primul ministru a declarat că şi-ar fi dorit ca actualul Guvern să continue în această formulă până la alegerile din noiembrie, dar acţiunile preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi ale PDL au afectat funcţionarea normală a Executivului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea consideră că noii miniştri propuşi de premierul Victor Ponta vor eficientiza actul de guvernare.

Rus susţine că atât Traian Băsescu, cât şi Crin Antonescu au făcut presiuni asupra sa

Ioan Rus a anunţat, ieri, că şi-a înaintat demisia de onoare, afirmând că nu poate accepta ca MAI să fie părtaş la nimic din ceea ce nu înseamnă lege şi respectarea legii în România.

Fostul ministru de interne a spus că este un politician onest, corect, iar în ultimele zile asupra lui au fost făcute presiuni începând de la Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu, lucru inacceptabil.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a opinat, însă, că "existau motive" pentru ca ministrul Administraţiei şi Internelor să demisioneze, dezminţind categoric o discuţie privată sau oficială cu şeful de la Interne.

Preşedintele PDL Vasiele Blaga a spus că, prin demisiile lor, Ioan Rus şi Victor Paul Dobre "nu au dorit să mai menţină presiunea pe această instituţie extrem de serioasă care este Direcţia informatizată de evidenţă a persoanei şi cea care administrează bazele de date vizavi de persoane în România".

Un Guvern de uniune naţională - una din variantele lui Ponta

Unele surse au declarat, ieri, presei, că una dintre variantele luate în calcul de Victor Ponta este formarea unui Guvern de uniune naţională. Un astfel de guvern, potrivit scenariilor vehiculate ieri, ar urma să fie format din reprezentanţii tuturor partidelor.

Preşedintele PDL Vasile Blaga, a declarat, însă, că democrat-liberalii nu iau în calcul o eventuală participare la formarea unui Guvern de uniune naţională. El a adăugat că USL are majoritate în Parlament şi şi-a asumat guvernarea ţării.

Conducerea PDL consideră că se impune mai mult decât oricând demisia întregului Guvern Ponta, cel care a organizat referendumul din 29 iulie.

Blaga a spus că, prin demisiile lui Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, se înţelege că aceştia nu doresc să continue implicarea Ministerului de Interne în demersul politic iniţiat de Victor Ponta prin care-şi propune un mini-recensământ în care să scoată din liste 1.300.000 de oameni pentru ca referendumul să fie validat.

El a spus că este prima dată după Revoluţie când ministrul de Interne spune clar că un preşedinte în funcţie a făcut presiuni asupra Ministerului.

Secretarul Consiliului Naţional al PSD Codrin Ştefănescu apreciază că solicitarea preşedintelui PDL Vasile Blaga privind demisia Cabinetului Ponta este "pur şi simplu ridicolă şi nu merită niciun comentariu".

Codrin Ştefănescu susţine că liderii PDL "intoxică opinia publică", deoarece "aruncă pe piaţă o serie de inepţii", începând cu formarea unui guvern de uniune naţională şi terminând cu posibila candidatură a ministrului demisionar Ioan Rus la preşedinţia unui partid.

Nu există precedentul numirii unui judecător activ în funcţia de minstru

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se întâlniseră, aseară, la ora închiderii ediţiei, pentru a lua o decizie cu privire la situaţia judecătorului Mona Pivniceru, membru ales de magistraţi în Consiliu şi propus pentru funcţia de ministru al Jus-tiţiei.

"Din cauza incompatibilităţilor legale, magistratul poate fi numit într-o funcţie de demnitate publică doar consecutiv unei detaşări în structura respectivă. Nu există, însă, precedentul numirii unui judecător/procuror activ în funcţia de mins-tru, cea mai înaltă funcţie ocupată până acum fiind cea de secretar de stat", precizează sursele citate.

Mona Pivniceru a declarat, citată de Agerpres, că îşi doreşte o distinc-ţie clară şi bine definită în ceea ce priveşte separarea puterilor în stat, respectiv între puterea politică şi puterea judecătorească, adăugând: "Doresc separarea puterii judecătoreşti de politic şi lăsarea ei ca o putere independentă în stat".

Voicu: Isar a demisionat din motive personale

Lucian Isar a demisionat din funcţia de ministru delegat pentru mediul de afaceri "din motive strict personale", a precizat vicepreşedintele PNL Mihai Voicu, cel care îl va înlocui pe Isar. Acesta a subliniat că "demisia lui Isar a intervenit în ultima clipă".

La inceputul acestui an, premierul I-a atras atentia public lui Lucian Isar să fie mai atent la declaraţiile de presă, precizând că Isar are, încă, "probleme de adaptare" în a trece de la viaţa privată la postul de ministru.

În timpul mandatului său, Isar s-a facut remarcat prin deplasările făcute în diverse ţări, pentru a convinge investitorii străini să facă afaceri în România.

Unele surse susţin că Lucian Isar este extrem de dezamăgit de modul în care înţelege actualul Guvern să îşi îndeplinească mandatul.

Funeriu: Nicio persoană onorabilă nu poate sta lângă Crin Antonescu

Şi Daniel Funeriu a demisionat, ieri, din funcţia de consilier prezidenţial, afimând că "nicio persoană onorabilă nu poate sta lângă Crin Antonescu", cel care, în opinia lui, "îl poate lua consilier pe Victor Ponta".

Potrivit lui Funeriu, Antonescu trebuia "să ia poziţie faţă de modul abject în care Guvernul Ponta a desfiinţat şi înfiinţat după plac comisii de etică, pentru a acoperi ceea ce o lume întreagă vede: un furt intelectual ordinar". Funeriu a mai spus, printre altele, despre preşedintele interimar, că nu a făcut acest lucru, "deci este complice".

Chestorul Manoloiu a fost pus sub acuzare

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, împotriva ofiţerului de poliţie fiind declanşată urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit unui comunicat de presă, Manoloiu "nu a respectat dispoziţiile art.5 din HG 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul naţional din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea preşedintelui României".

Acesta precizează că adresa din 2 august 2012 emisă de către Manoloiu Constantin şi transmisă ulterior Curţii Constituţionale a României conţinea comunicarea Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Adminis-trarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi arăta că Ministerul Adminis-traţiei şi Internelor "nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, deoarece această atribuţie revine exclusiv Autorităţii Electorale Permanente".

Potrivit anchetatorilor, prin fapta chestorului Manoloiu ar fi fost cauzată "o tulburare însemnată relaţiilor sociale privind evidenţa persoanelor cu drept de vot şi au fost afectate acele relaţii sociale ale căror normale desfăşurări şi dezvoltări nu sunt posibile fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi func-ţionari".

Preşedintele PDL Vasile Blaga, a declarat că demisia şefului Direcţiei de evidenţă a populaţiei din cadrul MAI, chestorul Constantin Manoloiu, s-ar impune, ca şi în cazul altor chestori, doar dacă acesta va încălca legea.

Chestorul Constantin Manoloiu a spus, la ieşirea de la sediul Parchetului instanţei supreme, că nu îşi dă demisia, că este un profesionist, iar învinuirea "nu are relevanţă, ea vine şi se duce".

"Eu sunt garantul că toate cifrele vor fi corecte", a afirmat chestorul şef Manoloiu.

Acesta a spus că nu se simte ameninţat de declaraţiile făcute la adresa sa de preşedintele suspendat Traian Băsescu, adăugând că a semnat un ordin de informare către ministru care este un politician.

Traian Băsescu despre Ioan Rus: "E aşa slab, pentru trei declaraţii de aici demisionează?"

Noii miniştri urmau să-şi depună jurământul de învestitură, aseară, la ora 20.00.

Ponta: "Când domnul preşedinte Baăsescu m-a făcut «dottore», într-o săptămână s-au mişcat lucrurile. Acum, cu domnul Manoloiu, s-au mişcat mai repede".

La închiderea ediţiei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins, cu unanimitate de voturi, detaşarea în funcţia de ministru a Monei Pivniceru - propusă de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Justiţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb